Web Analytics
More
    Reklāma

    Lenovo Tab 2 (A10-70) apskats

    Pieņemamas kvalitātes un cenas planšetdators mājām. Liekais svars, neesošais GPS un ekrāna automātiskais izgaismojums to liedz pilnvērtīgi izmantot ārpus telpām.

    Jaunākie raksti

    Pareizā planšetdatora izveidošanas recepte ir mežonīgi sarežģīta. Planšetdatoram ir jābūt kā universālam kareivim, tajā pašā laikā piedāvājot kādu odziņu, kas liks izvēlēties tieši šo produktu. Planšetdatoram ir jābūt lielam, ar labu akumulatoru, bet vieglam un plānam. Planšetdatoram ir jābūt ar labu ekrānu un veiktspējīgam, bet salīdzinoši lētam. Planšetdators nedrīkst būt viduvējība, tas tirgū nemaz nedrīkst nonākt ar vidējiem parametriem.

    Nepiemirsīsim, ka mums šoreiz ir darīšana ar Lenovo, kas pasaules pārdotāko viedtālruņu ražotāju topā ieņem ceturto vietu. Lenovo iegādāja Motorola, un pēdējās ziņas liecina, ka Motorola turpmāk daļēji atbildēs par Lenovo viedierīču veidošanu un pilnībā atbildēs par Lenovo produktu dizainu.

    Reklāma

    Lenovo Tab 2 A10-70 011

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 5.0.1 Lollipop
    • Ekrāns: IPS LCD, 10.1 colla, 1200 x 1920, ap 226 ppi, skrambudrošs ekrāns
    • Procesors: Mediatek MT8732, četri 1.5 GHz Cortex-A53 kodoli, Mali-T760MP2 video apakšsistēma
    • RAM: 2.0 GB
    • Atmiņa: 16 GB, microSD līdz 64 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 4.0 (A2DP, LE), 4G
    • Kameras: 8 megapikseļi, 3264 x 2448. 1080p ar 30 fps video. 5.0 megapikseļu priekšējā kamera
    • FM radio: ir
    • Izmēri un svars: 247 x 171 x 8.9 mm, 509 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 7000 mAh
    • Krāsas: zila vai melna
    • Cena: sākot no 180 eiro interneta veikalos Wi-Fi versija vai 240 eiro par 4G versiju

    Lenovo Tab 2 A10-70 001

    Izskats un uzbūve

    Lenovo Tab 2 izskatā nav nekā uzkrītoša. Izmantoti pieņemamas kvalitātes materiāli, pats planšetdators ir pietiekami stingrs un nevērpjas. Aizmugures noformējumam izmantota matēta plastmasa. Lenovo Tab 2 pieejams melnā vai tumši zilā krāsā.

    Visvairāk Lenovo Tab 2 aizmugures daļā izceļas skaļruņi, kas saņēmuši arī Dolby laboratorijas logotipu. Nevaru apgalvot, ka tie skan izcili daiļi, neesmu arī pilnīgi pārliecināts, ka skaņai būtu jānāk ārā uz planšetdatora aizmuguri, bet nedaudz labāku skanējumu spēlītēm var iegūt. Urbumi korpusā varētu visai veikli sakrāt sevī visādu grūti iztīrāmu šmuci.

    Lenovo Tab 2 A10-70 017

    Planšetdators ir 8.9 mm biezs, ko nevarētu dēvēt par čempiona cienīgu šmauganumu, tomēr tas arī nebūtu saucams par tuklumu. Dažus varētu mulsināt vairāk nekā 500 gramu svars – jā, lasīt guļot gultā uz muguras varētu būt ne pārāk ērti. Tiesa, ārsti neiesaka lasīt guļus. Piebildīšu, ka līdzīga ekrāna izmēra Xperia Z4 Tablet planšetdators ar nedaudz mazāku akumulatoru svēra 393 gramus un atšķirība ir milzīga. It īpaši, ja esi auto sacensību spēlīšu fans.

    Lenovo Tab 2 aizmugures daļā ir neliels, perfekti nostrādāts vāciņš, zem tā atrodas microSD un microSIM kartes pieslēgvietas. Šī Lenovo Tab 2 versija saņēmusi 4G mobilo datu savienojumu iespējas. Pieminēšu, ka Lenovo Tab 2 aizmugures daļas nosegvāks nepiekļaujas iekšā esošajām komponentēm, tādējādi radot sliktāku iespaidu par planšetdatora uzbūvi.

    Nedaudz vēlētos pieskarties sensoru klāstam. Lenovo pamatīgi ietaupījis šajā ziņā, pieejams vien akselerometrs – sensors, kas pagriež ekrānu no portreta uz ainavas skatu, ka arī tas noder Real Racing 3 auto sacensību spēlē. Lenovo Tab 2 nav saņēmis nevienu citu sensoru – ne žiroskopu, ne e-kompasu, ne arī automātisko ekrāna izgaismojuma sensoru. Jāmin arī, ka Lenovo Tab 2 nav saņēmis GPS uztvērēju. Tātad pamatīgi skopi.

    Lenovo Tab 2 A10-70 015

    Planšetdatoram ir 10.1 collas ekrāns ar 1200 x 1920 punktu izšķirtspēju, kas dod ap 226 ppi ekrāna punktu blīvumu. Daudz? Maz? Grūti pateikt. Uzskatu, ka šādai cenai pietiekami un pieņemami. Protams, šāds ekrāns netuvojas Xperia Z4 Tablet planšetdatora ekrāna dailei, bet arī cenu starpība ir reizēs mērāma. Aptuveni trīs reizēs…

    Lenovo Tab 2 ekrānu sedz vārdā nenosaukts aizsargstikls. Ir sajūta, ka tas varētu būt līdzvērtīgs Gorilla Glass 3 – ekrānu ir viegli notīrīt un lietošanas laikā nav pārlieku jābaidās no tā saskrambāšanas. Pie negatīvā varētu pieskaitīt arī samērā platās ekrāna apmales, kas gan ir raksturīgi visiem planšetdatoriem. It kā jau nekas, bet tās pamatīgi apgrūtina rakstīšanu, kad turi planšetdatoru rokās. Iespējams, tieši šī iemesla dēļ nespēju iemīlēt nevienu no tiem, lai arī cik fantastisks tas būtu.

    Kopumā uzskatu, ka Lenovo Tab 2 nebūtu dēvējams par sliktāko variantu. Nedaudz jāuzmanās tiem, kuri vēlēsies Lenovo Tab 2 izmantot par auto navigācijas vai jebkādas navigācijas rīku. Automātiskais ekrāna izgaismojuma līmenis gan būtu noderējis. Par laimi ekrāns ir pietiekami spilgts un pat diezgan kontrastains, bet ik pa laikam nāksies pieregulēt tā spilgtumu.

    Lenovo Tab 2 A10-70 005

    Programmatūra

    Šo sadaļu sākšu ar to, ka Lenovo Tab 2 no rūpnīcas nāk ar Android 4.4 KitKat, bet ierīcei ir pieejams arī Android 5.0.1 Lollipop jauninājums. Konkrēti pie manis nonākušais Lenovo Tab 2 A10-70 modelis ar 64-bitu Mediatek MT8732 procesoru saņēmis kopsummā trīs jauninājums. Divi OTA (over the air) jauninājumi bija sīki, bet trešais OTA jauninājums atnesa Android 5.0.1 Lollipop operētājsistēmu.

    Lielais Android 5.0.1 Lollipop operētājsistēmas jauninājums nenāca nemaz tik gludi. Godīgi sakot, es būtu sirms palicis, ja Lenovo Tab 2 būtu pa manu naudu iegādāts, jo Lollipop jauninājums bija neticami neinformējošs. Tiek ielādēts paliels datu apjoms (saskarne neziņoja cik liels, vien rādīja ielādētos procentus). Tiek lūgts uzspiest apstiprinājumu Lenovo Tab 2 pārstartēšanai un pēc tam sākas joki. Ekrāns pēc kāda laika kļūst melns, bet redzams, ka deg ekrāna izgaismojums. Man pēc kādām 20 minūtēm apnika, piespiedu kārtā nācās reizes trīs pārstartēt planšetdatoru, līdz tas atjēdzās un pabeidza jaunināšanu. Pēc tam bija kaut kāda nesaderība ar Google Play servisiem – tie bija palikuši 32-bitu versijā, kamēr procesors un Android 5.0.1 Lollipop operētājsistēma ir 64-bitos. Risinājums bija vēlreiz atiestatīt Lenovo Tab 2 planšetdatoru. Pēc šāda trādirīdi gan viss darbojās kā nākas.

    Lenovo Tab 2 A10-70 scr 025 Lenovo Tab 2 A10-70 scr 026 Lenovo Tab 2 A10-70 scr 027Lenovo Tab 2 A10-70 scr 024 Lenovo Tab 2 A10-70 scr 023 Lenovo Tab 2 A10-70 scr 022

    Jauninājuma saņemšana bija nevajadzīgi skarba un uztraukumu pilna. Tā kā Lenovo Tab 2 nav man izmaksājis ne centa, tad par jaunināšanas procesa „niansēm” un gala iznākumu nemaz nesatraucos, bet kāds jauns lietotājs jauninājumu uzstādīšanas laikā varētu turēt pa rokai baldriāna pudelīti.

    Lenovo Tab 2 saskarne ir gandrīz pliks Android 5.0.1 Lollipop operētājsistēmas izskats. Lenovo pievienojis tikai dažas izskata nianses, bet funkcionāli neatradu nekādas iejaukšanās pēdas.

    Lenovo Tab 2 A10-70 scr 020 Lenovo Tab 2 A10-70 scr 018 Lenovo Tab 2 A10-70 scr 017

    Pievienotās programmatūras klāsts varēja būt mazāks. Ir atsevišķa Dolby lietotne, kas papildina skaļruņu skanējumu. Pievienotas Evernote un Gamestore lietotnes, tās varēja arī nebūt. Labā ziņa ir tā, ka no 16 teorētiskiem gigabaitiem lietotājam pieejami 9 GB. Tas nav daudz, bet nav arī maz. Operatīvās atmiņas teorētiskie 2 GB ir nedaudz paplucināti, brīvi pieejami palikuši 850 MB – gan pieņemami, bet nav arī līdz galam saprotams, kas tad tos 1.2 GB RAM noēd.

    Kopumā uzskatu, ka Lenovo Tab 2 saskarne ir pieklājīgi atturīga, ražotājs nav neko centies sačakarēt. Līdzvērtīga pieeja vērojama arī Sony Xperia viedtālruņos un planšetdatoros. Dažiem patīk „Vanilla” (pliks) Android izskats, citi to nevar ciest. Katrs dara kā ērtāk.

    Ātrdarbība un akumulators

    Pārsteidzoši, bet Mediatek MT8732 64-bitu (četri 1.5 GHz Cortex-A53 kodoli, Mali-T760MP2 video apakšsistēma) kopā ar 64-bitu Android 5.0.1 Lollipop operētājsistēmu darbojas pavisam plūdeni. Mediatek MT8732 procesors teorētiski ir lētais Snapdragon 410 analogs, tomēr šoreiz ir radies iespaids, ka Mediatek MT8732 procesors Lenovo Tab 2 planšetdatorā darbojas ar dubultu atdevi. Pat sintētiskās veiktspējas testi uzrāda labus rezultātus.

    Ar akumulatora darbības novērtēšanu visiem planšetdatoriem ir sarežģīti – tad tiešām ir tās 6 līdz 9 stundas jāatskaņo video vai jādarbojas tīmeklī, lai asniegtu kaut cik ticamus rezultātus. Lenovo Tab 2 planšetdators ar taupīgu Mediatek MT8732 procesoru spēj nodrošināt darbības laikus virs vidējā. Lenovo paši apgalvo, ka ar vienu uzlādes reizi varēs skatīties filmas aptuveni 10 stundas. Attiecīgi tīmekļa pārlūkošana būs iespējama 1 vai 2 stundas mazāk. Spēļu spēlēšanas laiks ir ļoti atkarīgs no katras konkrētās spēles prasībām.

    Fotogrāfijas

    Kādreiz 8 megapikseļu kamera planšetdatoram tiktu uzskatīta par milzīgu plusu, bet šobrīd tā ir ierasta prakse normālā planšetdatorā uzstādīt pieklājīgu kameru. Lenovo Tab 2 kamerai ir 3264 x 2448 fotogrāfiju izšķirtspēja un 1080p video uzņemšana ar 30 kadriem sekundē.

    Lenovo Tab 2 A10-70 upload_-1(2)Lenovo Tab 2 A10-70 upload_-1(4)Lenovo Tab 2 A10-70 upload_-1(6)

    Manuprāt, Lenovo Tab 2 izdevies sabalansēt kameras iespējas ar planšetdatora cenu. Nekādi mākslas šedevri nav gaidāmi un viduvēja viedtālruņa kamera darbojas uzticamāk par Lenovo Tab 2 atrodamo, bet vēl arvien – planšetdatoram šāda kamera ir pieņemama.

    Lielākais iebildums pret Lenovo Tab 2 kameru ir neuzticamais autofokuss. Pat ideālos apstākļos tas var aizklīst neceļos, bet planšetdatora ekrānā būs jāpēta – ir autofokuss trāpījis vai nav.

    Gala vārds

    Sākšu ar konkurentiem – nevarētu teikt, ka planšetdatoru tirgus ir pavisam pamiris. Vismaz piedāvājums (ja ne pieprasījums) tiek nodrošināts un Lenovo Tab 2 ar 10.1 collas 1200 x 1920 ekrānu, 2 GB RAM un 4G savienojumu nav nekas unikāls savā cenu kategorijā. Lenovo Tab 2 4G versijā uzskatāms par lētāko planšetdatoru ar minēto ekrāna izšķirtspēju un vismaz 2 GB RAM. Tam seko Asus ZenPad 10, bet šis modelis jau ir aptuveni 25 eiro dārgāks. Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 ar 4G maksās 400 eiro. Spēcīgāka konkurence ir 10.1 collas planšetdatoru tirgū bez 4G mobilo datu savienojuma, bet vēl arvien 1200 x 1920 ekrāna izšķirtspēja nodrošina Lenovo Tab 2 stabilu vietu topa trijniekā.

    Man ļoti patika Lenovo Tab 2 ātrdarbības sabalansētība ar akumulatora tēriņiem. Nerodas sajūta, ka planšetdators kaut ko nespēs izdarīt. Lenovo Tab 2 saņēmis pieņemamu operatīvās atmiņas apjomu, uzskatu, ka šobrīd nevajadzētu izvēlēties Android viedierīci ar 1 GB RAM.

    Lenovo Tab 2 A10-70 006

    Īsti pie sirds negāja divas Lenovo Tab 2 nianses. Viena no tām ir tukšums starp planšetdatora aizmugures vāku un akumulatoru (lai arī kas tur ir novietots). Nespēju rast jēdzīgu tādas gaisa šķirbas nepieciešamību. Otrā problēma ir saistīta ar operētājsistēmas jauninājumu saņemšanas laikā pieredzēto. Jāatzīst, ka arī pēc tam Lenovo Tab 2 neveicās ideāli ar sistēmas startēšanu, aptuveni trešajā daļā gadījumu Lenovo Tab 2 nespēj līdz galam startēties, tas iesalst pie Lenovo logotipa. Palīdz tikai atkārtota pārstartēšana.

    Uzmanīgam jābūt ar Lenovo Tab 2 izvēli, ja grasies planšetdatoru izmantot ārpus mājas. Lenovo Tab 2 ir 4G mobilo datu savienojums, bet nav GPS, nav arī automātiskā ekrāna izgaismojuma. Mājās GPS un ekrāna spilgtuma automātisku regulēšanu nevajag gandrīz nekad, bet tad arī 4G savienojumu vienkārši aizstās Wi-Fi. Lenovo Tab 2 pieejams arī „plikākā” komplektācijā bez 4G un tad Lenovo Tab 2 maksās ap 60 eiro mazāk.

    Uzskatu, ka Lenovo Tab 2 ir saprātīga planšetdatora izvēle, ja vēlies to izmantot mājās. Nēsāšanai apkārt varbūt jāskatās uz kādu plānāku, vieglāku alternatīvu ar automātisko ekrāna izgaismojuma regulēšanu. No Lenovo Tab 2 nespēju sagaidīt nevienu uzkrītošu “odziņu”. Viss paveikts pavisam labi, bet ir arī atkāpes, kas liek vismaz pārskatīt konkurentu piedāvājumu. Pirmo reizi redzu tik nabadzīgu sensoru klāstu viedierīcē.

    P.S. Produktu uz testu laipni nodrošināja RD Electronics.

    LENOVO

    Pieņemamas kvalitātes un cenas planšetdators mājām. Liekais svars, neesošais GPS un ekrāna automātiskais izgaismojums to liedz pilnvērtīgi izmantot ārpus telpām.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    6
    Displejs
    7
    Kamera
    5
    Veiktspēja
    7
    Programmatūra
    6
    Baterija
    7
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Mahmuds
    10.09.2015 15:26

    Nav GPS??? Tagad vēl ražo planšetes bez GPS?

    11.09.2015 09:56
    Reply to  Mahmuds

    Jā, sensoru saraksts šim modelim apraujas pie viena – akselerometra.

    Linards
    07.02.2016 00:40

    Jāsaka ka stipri vīlos Kursorā,kuru uzskatīju par visai kompetentu Android ierīču apskatos… Kad pirms jaunā gada pētot internetveikalu piedāvājumu nonācu līdz secinājumam ka šis ir vienīgais modelis, kura parametri un cena ir visatbilsošākie dēla pirmajai planšetei- izlasīju, protams, arī Kursora apskatu un nobēdājos par GPS neesamību. Tomēr pētot ražotāja resursus un arī citus apskatus radās apjukums :GPS esot ! Nosecināju ka tas noteikti ir dēļ modeļu atšķirībām (piem. ASV tirgo arī 32GB versiju). Tā kā nopietnas alternatīvas nebija un dēlam GPS nav aktuāls (vairāk jau manas savtīgās intereses kādreiz izmantot kā navigāciju) iegādājos pie tā paša RD minēto aparātu. Sportiskas intereses vadīts ielādēju vairākas navigācijas aplikācijas. Notestēju – strādā! Ielādēju Antutu- un saņēmu tādu pat attēlu kā apskata autoram ar vienīgo atšķirību ka paliku pie KitKat , jo neskaitāmos apskatos lietotāji kategoriski nerekomendēja atjaunināt, pamatā dēļ WiFi nekorekta darba (patvaļīgas atslēgšanās) u.c. problēmām tai skaitā ierobežojumiem kurus SD kartes izmantošanai uzliek Lollipop… Secinājums: neuzticēties ne testa aplikācijām tai skaitā Antutu, ne testētājiem, kuri netestē paši bet vien akli uzticas aplikācijām. Jāatzīst ka skumjākais secinājums man pašam ir tas ka Kursorā mobilo ierīču testos GPS ir atstāts novārtā- puse testa parasti tiek veltīta apšaubāmas kvalitātes fotokameru testiem, bet GPS vien pāris… Read more »

    07.02.2016 00:50
    Reply to  Linards

    Sveiks, Linard! Paldies par komentāru! Pacentīsimies iedziļināties problēmā un saprast vai un kur nošāvām greizi.

    Reklāma
    Pieņemamas kvalitātes un cenas planšetdators mājām. Liekais svars, neesošais GPS un ekrāna automātiskais izgaismojums to liedz pilnvērtīgi izmantot ārpus telpām.Lenovo Tab 2 (A10-70) apskats