Web Analytics
More
    Reklāma

    Roboti Lielajā Barjerrifā cīnīsies pret jūraszvaigznēm

    Jaunākie raksti

    Lielais Barjerrifs pie Austrālijas krastiem ir pasaules lielākā koraļļu rifa sistēma pasaulē. Tas sastāv aptuveni no 3000 rifiem un 900 salām, Barjerrifs ir mājvieta vairāk nekā 2000 zivju kopienām. Tas ir 2600 km garš, atrodas Koraļļu jūrā un stiepjas gar Austrālijas piekrasti. To it kā varot redzēt no kosmosa, kā arī Lielais Barjerrifs izmēru ziņā līdzinās pusei no ASV teritorijas.

    Eksperti uzskata, ka Barjerrifā pārlieku savairojušās jūraszvaigznes, tāpēc pret tām tikšot uzsākta cīņa ar robotu palīdzību. Vairākas jūraszvaigžņu sugas pārtiek no koraļļiem, nodarot tiem nelielus postījumus, bet pārlieku liels jūraszvaigžņu skaits var noārdīt Barjerrifu, ietekmējot tur dzīvojošās zivju sugas un visu ekosistēmu. Daudzi uzskata, ka jūraszvaigznes jau šobrīd būtu vainojamas Barjerrifa izmēru sarukšanā.

    Reklāma

    Kvīnslendas Universitātes pētnieki izveidojuši robotu, kas paredzēts uzmācīgo jūraszvaigžņu skaita samazināšanai. COTSbot robots veidots, lai tas spētu jūraszvaigznē ievadīt nāvējošu sāls devu. Pagaidām neviens nav atklājis vēlamo beigto jūraszvaigžņu skaitu.

    Diemžēl šāda cilvēka rīcība jau vēsturiski pierādījusi alošanos sākotnējos plānos. Tā atgādina Mao Dzeduma “Lielā Lēciena” plānu ar zvirbuļu iznīdēšanu, kas izraisīja citu parazītu savairošanos apsētajos laukos.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma