Web Analytics
More
    Reklāma

    Ford Eiropā laiž klajā video tehnoloģiju, kas auto ļauj redzēt aiz līkumiem

    Jaunākie raksti

    Slikti pārredzami krustojumi autovadītājiem var būt nervus kutinošs pārbaudījums, kurā jāmēģina ieplūst satiksmē un jāsaskata pretimbraucošie transportlīdzekļi. Tieši tāpēc uzņēmums Ford Motor Company laiž klajā jaunu kameras sistēmu, kas spēj saskatīt situāciju aiz līkuma pat tad, kad pats autovadītājs to nespēj, tādējādi palīdzot novērst iespējamās sadursmes.

    Inovatīvā priekšējā kamera ar dalīto skatu, kas tagad pieejama jaunā Ford S-MAX un Galaxy papildaprīkojumā, attēlo 180 grādu skatu, izmantojot radiatora režģī iebūvētu kameru. Neatkarīgi no tā, vai tas ir nepārredzams krustojums vai izbraukšana no piebraucamā ceļa, kamera ļauj autovadītājam saskatīt tuvojošos transportlīdzekļus, gājējus un velosipēdistus.

    Reklāma

    Klasē pirmā šāda veida sistēma ir aktivizējama ar vienu pogas spiedienu. Priekšējā radiatora režģī iebūvētā kamera ar viena megapikseļa izšķirtspēju ļauj autovadītājiem saskatīt priekšā notiekošo 180 grādu leņķī gan pa labi, gan pa kreisi, kameras attēlu nosūtot uz automobiļa astoņu collu krāsu skārienekrānu. Pateicoties tai, autovadītāji var saskatīt ceļu satiksmes dalībniekus, kuri pietuvojas viņu automobilim no labās vai kreisās puses vai šķērso tā ceļu. Par tikai 33 milimetrus platās kameras tīrību rūpējas īpaši izstrādāti apmazgātāji, kas tiek automātiski aktivizēti ikreiz, kad tiek ieslēgti vējstikla tīrītāji.

    „Mēs testējām priekšējo kameru ar dalīto skatu no saullēkta līdz saulrietam uz visdažādākajiem ceļiem, pārpildītās pilsētas ielās un vietās, kurās ir daudz velosipēdistu un gājēju,” stāsta Ford of Europe Autovadītāja palīgsistēmu elektronikas nodaļas inženieris Ronijs Hauss. „Aptverot tuneļus, šauras alejas un garāžas visdažādākā apgaismojuma apstākļos, mums izdevās nodrošināt to, ka tehnoloģija darbojās labi pat tad, kad saullēkta un saulrieta gaisma spīdēja tieši kamerā.”

    Ford modeļi, kuru vidū ir arī jaunais S-MAX un Galaxy, jau piedāvā atpakaļskata kameru, kas palīdz autovadītājiem vadīt transportlīdzekli atpakaļgaitā, kā arī aizmugurējo sānu zonu uzraudzības sistēmu ar aizmugurē uzstādītiem sensoriem, kas brīdina no stāvvietas atpakaļgaitā braucošus autovadītājus par transportlīdzekļiem, kuri var šķērsot viņu braukšanas trajektoriju. Jaunajā S-MAX un Galaxy tiek piedāvātas arī šādas autovadītāja palīgsistēmas:

    • inteliģentais ātruma ierobežotājs, kas uzrauga ceļa zīmes un kontrolē dzinēja apgriezienu skaitu, palīdzot autovadītājiem nepārsniegt noteiktos braukšanas ātruma ierobežojumus un izvairīties no soda naudām;
    • pirmssadursmes bremzēšanas palīgsistēma ar gājēju uztveršanas funkciju, kas mīkstina tādu sadursmju sekas, kurās iesaistīti citi transportlīdzekļi vai gājēji, vai palīdz izvairīties no tām pavisam;
    • neapžilbinošas tālās gaismas, kas ietilpst adaptīvajā LED priekšējā apgaismojuma sistēmā, uztver priekšā esošus transportlīdzekļus un samazina gaismas spīdēšanas intensitāti zonās, kas var apžilbināt citus, saglabājot optimālu citu ceļa daļu apgaismojumu.

    „Nepārredzamu krustojumu izbraukšana var radīt grūtības kā jauniem, tā pieredzējušiem autovadītājiem. Visierastākā pieeja šādās situācijās ir vienkārši paliekties uz priekšu un atvērt logus, lai sadzirdētu tuvojošos transportlīdzekļus, taču velosipēdi rada īpaši augstu risku, jo nav sadzirdami,” stāsta AA kvalitātes apmācību vadītājs Apvienotajā Karalistē Kīts Frīmens, kurš Ford programmā Braukšanas prasmes dzīvei arī apmāca jaunos autovadītājus. „Pie stūres sēdošajiem izbraukšanu no vietām ar ierobežotu redzamību šī sistēma noteikti padarīs daudz drošāku un mierīgāku.”

    Jauno S-MAX un Galaxy ir iespējams pasūtīt jau tagad. Priekšējā kamera ar dalīto skatu būs pieejama arī jaunajā apvidus automobilī Ford Edge, kas Eiropā tiks laists klajā šā gada otrajā pusē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    14.07.2015 11:29

    Mūsu braucējus nepiemānīs nekāda inteliģentā sistēma. Nekļūdīgi trāpīs vienīgajā ceļmalas grāvī un neļaus izvairīties vienīgajam pretīmbraucējam. Tā sāk likties pēc pēdējo gadu CSNg ziņām.

    fgdfgf
    14.07.2015 14:26
    Reply to  x

    un glāze vienmēr pustukša, ne?

    Ksspars Lccis
    14.07.2015 16:41

    ir Rīgā dažas debīlas vietas, kur var pakutināt nervus, bet arī tur šis nebūs risinājums – piemēram, Ernestīnes ielas galā ir tramvajs, kas brauc tuvu rar žogu un kuru var ieraudzīt tikai kārtīgi purnu izbāžot…

    Reklāma