Web Analytics
More
    Reklāma

    Draugiem.lv un VARAM aicina testēt unikālu Latvijā radītu e-pakalpojumu – profila verifikāciju

    Jaunākie raksti

    Draugiem.lv sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un citiem partneriem veido pasaulē pirmo sociālo tīklu verifikācijas risinājumu, kurā lietotājs pats var veikt sava profila verifikāciju jeb savas personības īstuma apstiprinājumu. 2015. gada jūlijā sākta risinājuma testēšana www.draugiem.lv/verifikacija, kuru izmēģināt ir aicināti Draugiem.lv lietotāji*, kuriem ir eID karte ar aktivizētu e-parakstu.

    „Mēs aicinām izmēģināt profilu verifikāciju visus Draugiem.lv lietotājus, kam ir eID karte ar aktivizētu parakstu, kopīgi veidojot Latviju, kurā dzīvo gudri, godīgi un atvērti cilvēki – arī internetā. Mēs vienmēr esam lepojušies ar cilvēkiem, kas neslēpjas aiz svešiem vārdiem un bildēm un nav anonīmi interneta komentētāji. Draugiem.lv kļūst par pasaulē pirmo sociālo tīklu, kurā pats vari apstiprināt savu digitālo identitāti pilnīgi oficiāli,” skaidro Draugiem.lv runasvīrs Jānis Palkavnieks.

    Reklāma

    „Draugiem.lv verifikācijas risinājums ir viens no piemēriem, kā tiek rasti jauni veidi valsts e-risinājumu integrācijai privātajā sektorā, tādējādi palielinot eID kartes izmantošanas iespējas. Mūsu mērķis ir ne vien attīstīt arvien jaunus e-pakalpojumus, bet arī rūpēties par to vienkāršu un ērtu lietojamību. Tāpēc lietotājus aicinām iesaistīties testēšanā un sniegt savus priekšlikumus e-pakalpojuma pilnveidošanai, jo lietotāju viedoklis ir būtisks risinājumu uzlabošanai,” uzsver Arnis Daugulis, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Valsts sekretāra vietnieks IKT jautājumos.

    Kas ir profila verifikācija?

    Apstiprinot jeb verificējot sava profila īstumu, Draugiem.lv oficiāli apliecina savu identitāti sociālajā tīklā. Profilu var verificēt, izmantojot savu personas apliecību jeb elektronisko identifikācijas karti (eID karti), kurā aktivizēts elektroniskais paraksts. Līdz ar verifikāciju iegūtā zaļā ikona pie profila garantē, ka personas vārds un uzvārds ir tāds pats kā eID kartē. Tā Draugiem.lv lietotāji palīdz veidot drošu un atklātu komunikāciju interneta vidē bez viltus profiliem. Turklāt, veicot sagatavošanos profila verifikācijai, dators tiek sagatavots arī turpmākai e-pakalpojumu un e-paraksta lietošanai.

    2015-07-11_23392
    draugiem.lv profila verifikācija ar eID karti

    Kas ir eID karte?

    Personas apliecība jeb elektroniskā identifikācijas karte ir personu apliecinošs dokuments, kas noder savas identitātes apliecināšanai klātienē un internetā, dokumentu elektroniskai parakstīšanai un ceļošanai. eID kartei var pieteikties jebkurā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļā, lūdzot arī aktivizēt e-parakstu (to var izdarīt bez maksas, arī kartei, kas izsniegta iepriekš).

    Portāla www.latvija.lv sadaļā „ē!” var uzzināt vairāk par valsts un pašvaldības iestāžu e-pakalpojumiem un to lietošanu.

    * Lai pārbaudītu tehnisko darbību un saņemtu lietotāju viedokli par lietojamību uzlabojumu veikšanai, sākta risinājuma testēšana www.draugiem.lv/verifikacija. Tā notiek vairākos līmeņos – pašlaik aicināti piedalīties Windows OS lietotāji, bet jūlija pēdējā dekādē – Mac OS un Linux lietotāji. Pēc testa perioda noslēgšanās un nepieciešamo uzlabojumu veikšanas, risinājuma oficiālā atklāšana plānota šī gada vasarā.

    Verifikācijas risinājumu veido Draugiem.lv sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi un VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centru.

    Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija īsteno e-pārvaldes integrēto informatīvo kampaņu „Valsts ir internetā” ar mērķi informēt par vairāk nekā 300 valsts un pašvaldību e-pakalpojumiem, un mudinātu sabiedrību izvēlēties e-pakalpojumus kā primāro saziņas veidu ar valsti. Informācija par e-pakalpojumiem pieejama www.latvija.lv.

    Projekts ir saņēmis Eiropas Savienības fondu tehniskās palīdzības projekta Nr. VSID/TP/CFLA/11/19 „Atbalsts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārziņā esošo Eiropas Savienības fondu aktivitāšu prioritāšu mērķu sasniegšanas nodrošināšanai” finansējumu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    12.07.2015 00:33

    a, varat profilus verificēt un pēc tam profilēt – vienalga kāds iekulsies krāpnieku valgos, pat ja feikais profils sauksies MesAtnemsimTevNaudu.

    Reklāma