Web Analytics
More
    Reklāma

    Jaguar patentē ar acu kustībām vadāmus logu tīrītājus

    Jaunākie raksti

    Jau esam informējuši par automašīnu lukturiem, kas ar īpašu sensoru palīdzību seko autovadītāja acu skatienam un, pielāgojoties tam, maina gaismas stara virzienu, kurā tas tiek vērsts. Jaguar Land Rover (JLR) ir nolēmuši izmantot līdzīgu acu kustību izsekošanas funkciju, lai vadītu savu auto aizmugures logu tīrītāju sistēmu.

    Zināms, ka lietainā laikā automašīnās, kas aprīkotas ar aizmugures stikla tīrītāju, tas netiek izmantots ne tuvu tik bieži kā vējstikla tīrītāji, bet gan tikai tad, kad stikls jau kļuvis pavisam netīrs un tam vairs īsti nevar redzēt cauri. Tāpat arī, atstājot tīrītāju ieslēgtu, tā kustības, kas manāmas atpakaļskata spogulī, var novērst autovadītāja uzmanību no ceļa.

    Reklāma

    Jaguar Land Rover ideja balstās uz to, ka aizmugures loga tīrītājs tiktu ieslēgts vien tajā brīdī, kad autovadītājs ielūkojas atpakaļskata spogulī. Jāpiebilst, ka JLR jau ir izstrādājuši sistēmu, kas spēj sekot līdzi acu kustībām pat tad, ja autovadītājs tajā brīdī izmanto saulesbrilles. Sākotnēji gan ticis paredzēts to izmantot tikai, lai kontrolētu vadītāja noguruma pakāpi – šāda sistēma tika prezentēta CES izstādē Lasvegasā šī gada janvārī. Acu kustības uztver īpaši tam paredzēti sensori, kas pastāvīgi seko līdzi vadītāja skatienam. Savukārt patentētā logu tīrītāju sistēma spēj reaģēt tik zibenīgi, ka stikls tiek notīrīts vēl pirms autovadītājs ir nofokusējis skatienu uz atpakaļskata spoguli.

    Uzņēmums gan vēl nav oficiāli izziņojis, kad šī funkcija būs sastopama sērijveida automašīnās, taču domājams, ka tā sākotnēji tiks izmantota kādā no premium klases Land Rover, jo Jaguar automašīnas šobrīd vēl netiek aprīkotas ar aizmugures stikla tīrītājiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    15.05.2015 10:29

    Tātad ziemā, snigšanas apstākļos, kad vien paskaties – tīrītājs tīra, bet logs kā netīrs tā netīrs.

    Falks
    15.05.2015 11:24
    Reply to  KKTK

    pamirkšķinot ar aci iedarbinās skalotājus un ieklepojoties ieslēgs aizmugurējā loga apsildi :) bet vispār solis pareizā virzienā..

    15.05.2015 11:30
    Reply to  Falks

    Bail iedomāties ko auto darīs, ja nejauši sanāks no*irsties :)

    Ritvars Pastars
    15.05.2015 12:34

    Automātiski atvērs logus

    Reklāma