Web Analytics
More
    Reklāma

    Norvēģija pirmā atteiksies no FM radio

    Jaunākie raksti

    Vairākās pasaules valstīs digitāla radio pārraide nav nekas jauns, bet Norvēģija varētu kļūt par pirmo valsti, kas pavisam spēs atteikties no FM radio. Norvēģijas Kultūras ministrija atklājusi plānus par atteikšanos no FM radio visā valstī jau ar 2017. gada pašu sākumu. FM radio valstī tiks izslēgts pakāpeniski, bet pirmās raidstacijas no FM frekvenču izmantošanas atteiksies 2017. gada 11. janvārī.

    Tiek norādīts, ka FM radio ir salīdzinoši nekvalitatīvs, pieci FM radio raidstaciju kanāli aizņem tik pat daudz vietas frekvencēs cik 42 digitālas raidstacijas ar augstāku skaņas kvalitāti. Digitāla radio pārraidīšana arī izmaksātu aptuveni astoņas reizes lētāk par FM radio. Protams, te netiek skaitīta digitālās pārraides tehnikas iegāde un uzstādīšana.

    Reklāma

    Kultūras ministrija norāda, ka jau šobrīd pusē no Norvēģijas mājsaimniecībām ir digitālā radio uztvērēji, bet tas nenozīmē, ka līdz ar 2017. gada iestāšanos visi būs gatavi pāriet uz digitāla radio klausīšanos. Norvēģijā ir ap 5.1 miljons iedzīvotāju un valsts teritorija ir salīdzinoši neliela, kas atvieglo radio digitalizēšanu. Lielākas problēmas digitāla radio ieviešanā būs nabadzīgām valstīm ar lielu teritoriju. Pat ASV būs milzīgas problēmas ar pāriešanu uz digitālu radio apraidi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    20.04.2015 10:18

    Nez, vai ir jēga no digitālā radio uz ineta, t.sk. plūsmservisu fona?

    Māris
    20.04.2015 14:35

    Sanāk ka vecie radio, portatīvie un tie kas ir automašīnās vairs nederēs, būs jāpērk jauni? Vai jāizmanto kautkādi dekoderi kā virszemes tv? Vai arī digitāls nozīmē ka tie ies caur inetu?

    Kristaps
    20.04.2015 19:49
    Reply to  Māris

    Jau gadus 5 toč plašā cenu diapazonā(10eur-80eur) var nopirkt tādus retranslierus kurus iebāz piepīpētājā, savieno ar netu un izvēlies vēlamo strīmu, ja vēlies var nopirkt arī tādus kur savieno ar savu viedtālruni un vari kontrolēt no telefona visu… šeikt nejauc ar ‘FM’ translieriem kas vispar ir pieejami gadus 10…. Sāks vairāk atteikties no ‘FM’ tad gan jau parādīsies magnetolas ar iebūvētām interneta funkcijām priekš iradio arī standarta orginālajos… Un ‘FM’ funkcija rādžiņos būs kā tagad ‘AM’, bēdīgi tur sēdēs un nevienam viņu nevajadzēs :D Bet nu FM staciju domenanci paredzu vēl gadus 10 toč, kamēr Eiropā nostabilizēsies 4G tīkls 95% Eiropas teritorijas lai vari klausīties vismaz jau kautcik normālā kvalitatē – 96kbps strīmus bez buferošanas braucot no latvijas līdz vācijai. P.S. Jau aptuveni gadu ‘radio’ mašīnā netiek slēgts iekšā, kā iekāpju tā ar Bluetooth automātiski tiek savienots tālrunis ar auto magnetolu un padots rādžiņam viss ko vajag, ja esmu džungļos(kur nav pietiekama neta un tas ir ļoti reti) ir telefonā privātā kolekcija 20gb ietiplībā, bet ja neesmu džungļos tad viss notiek caur Spotify uz telefona un LMT 4G tīkls nekad nav pievīlis! IESAKU! Bez tizlām ik pēc paris dziesmu ‘smskredit reklāmām’ klausies savu iemīļoto mūziku non-stop! Šim nolūkam ir ‘savs’… Read more »

    Uldis M.
    21.04.2015 14:15
    Reply to  Kristaps

    A man patīk iesēsties mašīnā – pagriezt aizdedzes atslēgu un man jau fonā kaut kas skan… Ok – ne vienmēr tas kas tur skan ir 100% pa prātam, bet tā kā ar mašīnu braukāju pa Rīgu un bieži, nevis ilgi, tad man ērtāk ir izmantot FM radio, nevis kaut ko laist no mobilās ierīces… esmu pāris reizes mēģinājis, bet tas ir ērti tikai uz garajiem gabaliem.
    Vēl jau var arī oriģinālo mašīnas rādžiņu aizstāt ar ķīniešu ražotu, speciāli tavam auto pielāgotu Android lielekrāna mašīnas kompi – kuram var pieslēgt arī interneta modemu un tad var ikdienā turēt Wāzi ar fonā skanošu TuneIn radio uz nebēdu!

    Uldis M.
    20.04.2015 15:40

    Nu šeit ar Digitālo radio laikam domāts DAB, kuro Zviedri un Norvēģi izmanto jau labu laiku… Tāpēc atteikšanās no analogā FM tur būtu diezgan pašaprotama. Pieļauju ka tur arī salonos nopērkamajām automašīnām pārsvarā visām jau standartā nāk radio ar DAB atbalstu.
    Tā kā mums Baltijā šāds formāts ir svešs, tad mums FM vēl tik ātri nekur nepazudīs… vis drīzāk mēs šo posmu izlaidīsim un tuvāko 10 gadu laikā pāriesim uz interneta strīmingu pilnībā (arī mašīnās).

    Jānis
    20.04.2015 19:58
    Reply to  Uldis M.

    Gan jau DAB… Īrijā 60% stacijas piedavā kanālus iekš DAB, ieej elektronikas veikalā un tur visiem mājas mūzikas centriem ir uzlīmes kam ir, kam nav iekšā ‘Digital radio’ service… PAT lētiem sūū 50eur kategorijā bija šādas funkcijas…
    Māšinu ailē magnetolām ar taspats…
    Un tas viss bija 2010 gadā, ka tur sanāca pastrādāt pus gadu. Tagad gan jau vēl tas ir attīstīts tālāk, neesmu tur bijis tagad.

    Mūsu PSRS iestigušajiem prātiņiem ‘FM’ kopā ar visiem vecajiem stereotipiem, dzīvos vēl 100 gadus diemžēl…

    Jānis
    20.04.2015 20:01
    Reply to  Jānis

    P.S. http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Audio_Broadcasting#/media/File:Digital_Audio_Broadcasting.svg

    Izskatās, ka atkal būsim pēdējā mēslu valsts čupa eiropā kura sāks ieviest šādu veidu, jo eiropā pārsvarā jau ‘stabilā’ formā šāds serviss tiek lietots…

    Martins Baumanis
    20.04.2015 20:37
    Reply to  Jānis

    vienkārši izlaidīs šo soli un pāries uzreiz uz jaunākās paaudzes tehnoloģijām

    Pirx73
    21.04.2015 13:37
    Reply to  Uldis M.

    Ceru, ka Norvēģijā ir DAB+, jo DAB parastais ir draņķis. MP2 kvalitāte, mono skaņa lai taupītu bitreitu. Palasieties kā UK klausītāji gānās par “kvalitāti”. Pie mums būs tas pats – sabāzīs n stacijas vienā plūsmā lai vairāk naudas ieslauktu un kvalitāte nekāda. Ja valsts nodefinētu kvalitātes standartus, piemēram minimāli jāraida 256kbps stereo mūzikai un 128Kbps sarunām – būtu cita lieta. Citādi sanāks kā ar DVB-T – sabāza pilnas frekvences ar kanāliem, HD kanālam vietas vairs nav.

    Skats
    21.04.2015 16:12
    Reply to  Pirx73

    Tas mani arī besī, ka parastajā TV paketē joprojām nevar atrast vietu pa kādam HD kanālam,

    Reklāma