Web Analytics
More
    Reklāma

    Kursors.lv aptauja: Vai tu lieto, vai plāno drīzumā iegādāties viedpulksteni?

    Jaunākie raksti

    Viedpulksteņi kā tādi pastāv jau pārdesmit gadus, tomēr tieši 2013. gadā Pebble viedpulkstenis lika burtiski uzsprāgt šai produktu kategorijai. Ir pagājis gads un tagad teju katru nedēļu tiek prezentēts kāds jauns viedpulkstenis. Tipiski šīs ierīces ir kā aksesuāri mūsu mobilajiem tālruņiem, kas uz saviem mazajiem ekrāniņiem spēj attēlot ne tikai pareizu laiku, bet arī dažādus paziņojumus (piemēram, par ienākošajiem zvaniem, īsziņām vai kalendāra ierakstiem), kā arī spēj darbināt aplikācijas. Tā, piemēram, pulkstenis spēj parādīt laika prognozi, horoskopu vai pat kalpot kā mūsdienīgs Tamagoči.

    Eksistē arī produkti, kas spēj darboties pilnībā autonomi arī bez savienojuma ar mobilo telefonu. Šādos pulksteņos var ievietot SIM kartes un izmantot kā uz rokas valkājamus telefonus. Jā, praksē tas ir tik pat smieklīgi kā izklausās un drīzāk uzskatāms par ražotāju mēģinājumu ielauzties mobilo sakaru operatoru piedāvājumos nevis reāli atvieglot cilvēku dzīvi.

    Reklāma

    Ir skaidrs, ka viedpulksteņu tirgus niša joprojām ir ļoti šaura un specifiska, taču dažādi analītiķi tai paredz strauju izaugsmi un tuvāko 3-5 gadu laikā pat 30 – 50 miljardu ASV dolāru lielu tirgu. Šobrīd var labi redzēt, ka par šīm ierīcēm ļoti interesējas tehnoloģiju fani, kam pamatā svarīgas ir ierīču funkcijas un to dizains paliek otršķirīgā plānā. Pagaidām populārākie viedpulksteņi ir tieši “nūģīgie” Pebble vai pēdējā laika trakums – Motorola Moto 360. Veselu lērumu viedpulksteņu ir paspējis izlaist Samsung, tomēr šis uzņēmums nav sapratis, ka cilvēks “parastais” nenēsās uz savas miesas aksesuārus, kas izskatās pēc datoriem vai telefoniem (pat, ja tie ir aplipināti ar Swarovski kristāliem). Šādā ziņā tehnoloģijas ir vēl ļoti attālas no modes.

    Kāpēc šī aptauja ir tieši tagad? Redziet, rīt saulainajā Kalifornijā Apple rīkos savu jaunāko produktu prezentācijas pasākumu un, iespējams, prezentēs arī savu valkājamās elektronikas produktu. Apple vienmēr ir primāri koncentrējusies uz savu produktu un pakalpojumu dizainu, dažkārt tehnoloģiju un iespēju pusi atstājot novārtā un aksesuāri pavisam noteikti ir tā produktu kategorija, kur dizainam un izpildījumam ir pati svarīgākā nozīme. Apple to ļoti labi apzinās un par to liecina arī tas, ka Apple pēdējā gada laikā ir novākusi spēcīgu dizaineru un modes cilvēku komandu. Es negribu apgalvot, ka Apple viedpulkstenis (ja rīt tomēr tādu sagaidīsim) kļūs par veiksmes stāstu, tomēr uzskatu, ka tieši Apple ir visi priekšnosacījumi, lai šādu produktu radītu un padarītu interesantu pēc iespējas plašākām sabiedrības masām.

    Priecāšos, ja šajā aptaujā atzīmēsi savas domas par viedpulksteņiem un kopā spēsim saprast, cik aktuālas un lietotās šīs ierīces šobrīd ir Latvijā. Es pats nepilnu pusgadu lietoju Pebble Steel un jāatzīst, ka šīs ierīces “viedās” funkcijas man pieriebās jau pēc mēneša un šobrīd Pebble man kalpo kā parasts rokaspulkstenis. Arvien vairāk uzskatu, ka šobrīd pieejamie viedpulksteņi ir ar pārāk mazu pievienoto vērtību un gluži vienkārši ir ierīces, kas rada vairāk problēmas (piemēram, tipiska 1-3 dienu baterijas darbība) nekā ieguvumus (nemitīga rokas vibrēšana nav ieguvums). Kāda ir tava pieredze ar viedpulksteņiem?

    Šajā aptaujā esmu iekļāvis arī fitnesa aproces, jo tās savā ziņā ir tie paši viedpulksteņi (dažkārt gan bez pulksteņa daļas) tikai ar šaurāku pielietojumu, kas patiesībā ļauj daudz vieglāk saprast to pielietojumu. Pat ja vairumam no mums vēl nav vajadzīgi viedpulksteņi, tad no fitnesa aprocēm varam gūt diezgan jūtamu labumu – tās var motivēt mūs kustētoes vairāk.

    Vai tu lieto, vai plāno drīzumā iegādāties viedpulksteni?


    • Nelietoju un tuvākā pārskatāmā nākotnē to nepirkšu (633 balsis)
    • Pagaidām nelietoju, bet drīzumā plānoju iegādāties (208 balsis)
    • Kas ir viedpulkstenis? (103 balsis)
    • Viedpulksteņi mani neinteresē, bet fitnesa aproces gan (lietoju vai plānoju iegādāties) (97 balsis)
    • Jā, es ikdienā lietoju viedpulksteni pilnā apmērā (44 balsis)
    • Jā, es ikdienā lietoju viedpulksteni, taču tikai kā laikrādi (7 balsis)

    Kopā nobalsojuši: 1,092


    Loading ... Loading ...
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    18 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reinis Ru
    08.09.2014 14:55

    Imho, kā atbildes variantu vajadzētu pievienot: “Plānoju pulksteni iegādāties tad, kad tie kļūs tehnoloģiski veiktspējīgāki.”
    Vismaz tā ir manā gadījumā – mani neinteresē pulkstenī izlasīt tikai īsziņu un lādēt to katru dienu. Es esmu tehnoloģiju fanāts un labprāt iegādātos viedpulksteni, taču tikai tad, kad tie būs kļuvuši jaudīgi un gana funkcionāli, tāpēc man, visticamāk,vēl kāds gads/divi jāpagaida. Protams, arī dizains ir ļoti svarīgs, jo nevēlos nēsāt 80`to gadu CASIO kalkulatora stila klucīti. :)

    08.09.2014 14:57
    Reply to  Reinis Ru

    Tad tev atliek atbilde: “Nelietoju un tuvākā pārskatāmā nākotnē to nepirkšu”. Protams, ja pieņemam, ka tuvākajā pārskatāmajā nākotnē (~pāris gadi) šie verķi netiks uzlaboti. Un redzot, cik tie ir greizi pašā būtībā, neticu, ka tas notiks.

    Olegs Falevics
    08.09.2014 15:08

    vēl kā: Plānoju pulksteni iegādāties tad, kad tie kļūs vizuāli baudāmi, lai arī uz darījumu cilvēku tipa rokas tas izskatītos labi, prestiži.

    Uldis M.
    08.09.2014 15:44

    Lietoju klasisko rokas pulksteni un neredzu nekādu jēgu no viedpulksteņa iegādes… Viedpulksteni uzskatu vairāk kā lieku apgrūtinājumu, nevis par ekstru.

    Andris_Photo
    08.09.2014 16:04

    vismaz jau 10 gadus atpakaļ ebay jau no Ķīnas ko līdzīgu pārdod, turklāt sākot pat no 20usd http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&LH_BIN=1&_nkw=watch%20mobile&_sop=15&_udlo=20&_udhi

    Eriks
    08.09.2014 16:08

    Ar viedpulksteņiem ir tā pat kā ar servisiem viedtālruņos. Ir risinājumi, kurus tu nevari pilnvērtīgi izmantot tādēļ, ka tu atrodies ne tajā reģionā. Domāju, ka būs tirgi kur viedpulksteņi aizies uz urrā un būs tirgi, kur tos nepieņems, jo nav pievienotās vērtības, kā arī tirgus ir pārāk mazs, lai radītu specifiskākus servisus vai to papildinājumus priekš viedpulksteņu lietotājiem.

    LIelāka iespēja, ka viedpulkstenis varētu būt pareizais ceļš samazināt “deguns telefonā” kultūru. Pamata informācija ir ātri pieejama, kā arī šī informācija nerada tik lielu atkarību to patērēt, kā tad, ja tu sāc slidināties pa viedtālruni. Vismaz nav tik izlecošs savstarpējā saskarsmē kā Google Glass.

    aaaa
    08.09.2014 16:30

    Domāju, ka pēc gadiem 10 cilvēki jau būs piemirsuši, ka reiz bijuši tādi gadžeti kā ”viedpulksteņi”. Personīgi man šķiet, ka cilvēks, kurš var atdot 200-300 Eiro par rokaspulksteni, to izdarīs par elegantu, kvalitatīvu klasisko analogo pulksteni, kas labi kalpo gan kā stila aksesuārs, gan kā vienkārši rokas pulkstenis, turklāt tas nav jālādē katru nakti. Nedomāju, ka šī industrija ilgstoši spēs balstīties uz turīgiem nūģiem. Lai nu ko, bet nūģus jau neapmuļķosi, tie visai ātri sapratīs, ka tā ir tikai spēļmantiņa bez nopietna pielietojuma. Turklāt ņemot vērā tā gabarītus, vietas izaugsmei ir teiksmim …. nelielas. Lai viedpulksteņi iedzīvotos un izdzīvotu šajā nežēlīgajā, gadžetiem pārbagātajā pasaulē, būs jāpārkāpj pāri robežām un jāsāk konkurēt ar analogajiem rokas pulksteņiem. Jāpanāk to lai Breds Pits un Džons Bon Džovi uz Oskara balvu pasniegšanu ierodas nevis ar roleksu, bet gan iWatch vai kādu citu šāda tipa brīnumu. Cik tas ir reāli? Pat iedarbinot visu savu fantāziju, nespēju neko tādu iztēloties. Jāatceras veco japāņu iecienīto teicienu, ”nav sliktu ideju, ir tikai nepiemērots laiks”. Varbūt šis produkts ir kādu desmitgadi par agru. Cilvēki vēl aiz vien nepaguruši pērk klasiskos rokas pulksteņus kā stila aksesuārus vietā neko jaunu nemeklēdami, savukārt bateriju tehnoloģiju attīstība vēl nav attīstījusies tik tālu lai… Read more »

    Renārs
    08.09.2014 17:08
    Reply to  aaaa

    Pretrunas – raksta sākumā tu raksti, ka pēc 10 gadiem visi būs aizmirsuši, raksta beigās, ka 10 gadus par ātru. Un pieminēto slavenību Rolexi maksā 10-100 reizes dārgāk par jebkuru viedpulksteni.

    davfreim
    08.09.2014 16:56

    Rīt redzēsim, ko Apple piedāvās, bet pagaidām neplānoju iegādāties šādu ierīci, apmierina parastais pulkstenis, notifikeišanus mierīgi varu paskatīties telefonā un nav vajadzības, lai pamanītu to brīdi, kad kāds notifikeišans uzlec, ja vajadzēs kaut ko, tad piezvanīs, ja esmu aizņemts, tad it īpaši nav vajadzīgs, lai mani brīdina par katru notifikeišanu.

    Renārs
    08.09.2014 17:11

    Es atzīmēju, ka tuvākajā laikā plānoju iegādāties. Mani visvairāk šobrīd uzrunā Pebble Steel, bet es ceru, ka iznāks kaut kāda jauna versija. Vienu reizi jau izpildīju visu pasūtījuma procedūru, beigās pie apamaksas kaut kāpēc nepaņēma karti pretī (nauda bija) :)

    Mārtiņš Švāns
    08.09.2014 17:21

    Savu Pebble lādēju vidēji reizi 2 nedēļās. Lietoju gan to pamatā tikai kā pulksteni, tiešām fascinē pulksteņa ekrānu izvēle. Viedpulksteņa funkcijas aktivizēju tikai braucot ar velosipēdu (Endomondo apps lieliski attēlo visu info uz pulksteņa + novibrē pie katra nobrauktā km parādot “apļa” laiku) un ejot garākus gabalus. Ejot var mierīgi klausīties podkāstus un nevilkt telefonu no kabatas, kad pienāk kāda notifikācija. To var nedarīt arī ja kāds zvana – paskatos pulkstenī, kas zvana un paceļu zvanu ar pogu uz austiņas.

    08.09.2014 18:04

    Lietoju ikdienā SmartWatch2 un ja sākumā varēju čīkstēt par bremzēšanu, tad tagad cepuri nost ar atjauninājumiem viss strādā vairāk nekā plūstoši… Par pielietojumu – pamatā tas ir un paliek pulkstenis. Papildus labums, ka tas vibrē pie ienākošajiem zvaniem vai ziņām un ir ērti izdomāt ko ar to darīt – nav jāmeklē telefons. Kā arī SMS nu jau pamatā lasu tikai pulkstenī un telefonu meklēju tikai ja vajag atbildēt. SmartWatch2 ir lieliska aplikācija “Kabatas lukturītis” -> balts ekrāns ar max apgaismojumu -> grāmatu gluži nepalasīsi, bet tumšā kāpņu telpā varēs redzēt kur ir trepes, vai kaut vai paspīdināt pretī braucošai mašīnai var! Nākošais no papildus iespējām ko ikdienā izmantoju ir taimeris – gatavojot vakariņas. Jaunums ir WatchPet jeb pulksteņa dzīvnieciņš kuru kā app var uzinstalēt. (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kodeglam.sw.pet) vienkārši izklaidei. Un pēdējā no neskaitāmajām app mānā sarakstā ko ikdienā lietoju ir Walkman – regulēt skaļumu vai uzlikt nākošo dziesmu. Vienu brīdi lietoju Note app bet kaut kā apnika rakstīt sarakstu, lai tas parādītos pulksteni – vieglāk tomēr ir atcerēties :D Salīdzinājumam ar jauno SmartWatch3 – cik izdevās paturēt rokā, tad laikam Android Wear man ir pārāk svešs un tukšs, lai es tam saprastu pielietojumu – pārāk jau uz doto brīdi svešs tas interfeiss.… Read more »

    Andris_Photo
    08.09.2014 22:39

    man šķiet nekas nevar būt labāks par manu vakardienas pirkumu Tissot klasisko rokas pulksteni. Cenas ziņā gan 2x dārgāks.
    https://onedrive.live.com/redir?resid=56485941DEC6101A!15012&authkey=!AAbDx6jbr9FTFt0&v=3&ithint=photo%2cjpg

    Ashley
    09.09.2014 03:14
    Reply to  Andris_Photo

    Kad Ford sāka ražot mašīnas, viņam teica, ka nekas nav labāks par zirgiem.

    Normunds
    08.09.2014 23:33

    Lietoju LG G Watch. Jāpiekrīt, ka tā ir un paliek spēļmantiņa. Tomēr, kā jau te daži minēja, ir ļoti ērta spēļmantiņa – atbildēt uz hangouts ziņām var mutiski (vienīgā problēma, ka tas jādara angļu mēlē). Neviens noutifikeišns garām netiek palaists. G Watch ziņo par katru tweet, FB ziņu, Instagram vai WhatsApp. Uz tiem gan atbildēt mutiski neizdosies. Ja tas nepieciešams nāksies stiepties pēc telefona. Dizains? Manuprāt, veiksmīgākais no visiem viedpulksteņiem – lakonisks un ļoti labi sader ar HTC One M7. Jā, un pulksteņa ekrānu dažādība iepriecina. Mīnuss – saulainā laikā ekrānā saskatīt grūti un jālādē kopā ar telefonu katry vakaru, taču ērtā magnetizētā dokstacijā.

    08.09.2014 23:36
    Reply to  Normunds

    Kur un kā pirki šo ierīci, ja nav diži liels noslēpums? Cik nopratu no LG, oficiāli tas Latvijā tirgots netiks.

    Normunds
    09.09.2014 00:27

    Pirku EBay no Korejas. Bija iespēja vēl lētāk no Francijas, taču tur pārdevējs ne par ko nevēlējās aiziet uz pastu ;)

    Kaspars
    10.09.2014 17:35

    Neplānoju iegādāties (muļķīgi izmest naudu)!

    Reklāma