Web Analytics
More
    Reklāma

    Topošās koncertzāles “Rīga” atjaunošanā tiek izmantots sausais ledus

    Jaunākie raksti

    Patlaban vēl aktīvi turpinās savulaik populārās, bet nu jau vairākus gadu desmitus plašākai sabiedrībai nepieejamās kultūras telpas atdzimšana – Latvijas Zinātņu akadēmijas jaunās koncertzāles „Rīga” labiekārtošana. Viens no būtiskākajiem pēdējo dienu darbiem ir 1972. gada ugunsgrēkā cietušo griestu lustru atjaunošana. Lai iespējami saudzīgāk un efektīvāk atjaunotu šīs vēsturiskās iespaidīgā izmēra lustras, koncertzāles tapšanas procesā iesaistījies uzņēmums „KÄRCHER”, kas griestu lustru atjaunošanu veic ar Baltijas valstīs ļoti reti izmantotu metodi – tīrīšanu ar sauso ledu.

    Ierīce, ar kuru tiek veikta tīrīšana, ir unikāla – tā ir paredzēta lietošanai tik dažādām specifiskām profesijām kā arhitekti, restaurētāji un arī auto restaurētāji. Tīrīšanas pamatā ir sausais ledus, kas ar ātrumu, kurš ir tuvs skaņas ātrumam, tiek padots uz tīrāmo virsmu. Rezultātā netīrumi noslāņojas un viegli tiek notīrīti no virsmas. Šīs metodes priekšrocība ir tā, ka iespējams notīrīt ļoti grūti tīrāmas virsmas, nebojājot oriģinālo vai pamatvirsmu, kā arī tas, ka, šādi tīrot objektus, nerodas blakus atkritumi, kā tas ir, izmantojot ūdeni, smiltis un citas līdzīgas metodes. Ņemot vērā to, ka lustras pie griestiem nostāvējušas teju 60 gadu, papildus tiek izmantota arī tīrīšana ar tvaiku.

    Reklāma

    Šīs tehnoloģijas izmantošanai ir salīdzinoši lielas izmaksas, tādēļ to pielieto ļoti reti. Galvenokārt to pielieto automašīnu restaurēšanā, pieminekļu, ražošanas līniju, ēku fasāžu un drukas iekārtu tīrīšanā. Nozīmīgos kultūrvēsturiskos objektos sausā ledus izmantošana ir vispiemērotākais risinājums.

    Edvinas Gužauskas, „KÄRCHER” vadītājs Baltijas valstīs atzīmē, ka uzņēmums piedalījies visā pasaulē zināmu objektu atjaunošanā. To vidū ir Sv.Pētera laukums Vatikānā, slavenais panorāmas rats „Londonas acs”, Riodeženeiro Kristus statuja un citas iespaidīgas būves un kultūrvēsturiski pieminekļi. „Esam pagodināti piedalīties koncertzāles „Rīga” atjaunošanā, jo esam pārliecināti, ka tā sniegs daudz prieka gan Latvijas iedzīvotājiem, gan viesiem, kā arī bagātinās Rīgas un Latvijas kultūras dzīvi,” viņš stāsta.

    Vēsturisko lustru tīrīšana ir daļa no sociāla un unikāla projekta ar mērķi piedalīties Latvijas Zinātņu akadēmijas koncertzāles atdzimšanas procesā. „KÄRCHER” ieguldījis savu artavu, lai astoņas koncertzāles lustras atgūtu savu spožumu un ar savu izsmalcinātību jaunās zāles atklāšanā priecētu apmeklētāju skatienus.

    Koncertzāle „Rīga” turpmāk būs Latvijas Zinātņu akadēmijas ēkas lielās zāles nosaukums, jo pēc 42 gadu pārtraukuma šajā zālē atgriezīsies kultūras dzīve. 1955. gadā būvētā ēka un tajā iekārtotā zāle savulaik izcēlās ne tikai ar īpaši grezno interjeru, bet arī ar vienīgo amfiteātri Latvijā, izcilu akustiku un pat orķestra bedri, kas pēc zāles remonta atkal būs pieejama mūziķiem. Kultūras dzīve šajās telpās pārtrūka 1972. gadā, kad īssavienojuma dēļ ugunsgrēkā gāja bojā daļa skatuves un tās iekārtu.

    Tirdzniecības zīmes „KÄRCHER” nosaukumu visā pasaulē jau izsenis uzskata par uzkopšanas iekārtu augstas efektivitātes, kvalitātes, inovatīvas pieejas un atzītu standartu sinonīmu. „KÄRCHER” ir augstspiediena mazgāšanas aparātu izgudrotājs, kas patlaban tiek uzskatīts par līderi pasaules tirgū un galveno dzinējspēku šajā jomā, kā arī ar tehnoloģiskajām izstrādēm saistītās sfērās.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma