Web Analytics
More
    Reklāma

    Sacensībās Tieto 24 uzvar iecere par aplikāciju “zaļā” dzīvesveida veicināšanai

    Jaunākie raksti

    Iecere par sociālā tīkla servisa aplikāciju GriinDrop.lv, ko radīja studentu komanda no Latvijas Universitātes (LU), Rīgas Tehniskās universitātes (RTU), Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un Banku augstskolas, ieguva pirmo vietu ideju konkursā Tieto 24 par labāko risinājumu sabiedrības dzīves uzlabošanai. Aplikācija paredzēta, lai mudinātu cilvēkus rūpēties par apkārtējo vidi un taupīt dabas resursus.

    Ideju konkursa uzvarētāji iecerējuši, ka aplikācija, ja tā tiktu izstrādāta, ļautu tās lietotājiem pašiem sekot līdzi tam, cik atbildīgi viņi izmanto elektroenerģiju, aktīvi iesaistās atkritumu šķirošanā vai cik videi draudzīga ir viņu pārvietošanās, kā arī pārbaudīt sava uztura veselīgumu un saņemt ekspertu ieteikumus. Tāpat ikvienam aplikācijas izmantotājam būtu iespēja dalīties ar saviem panākumiem “zaļā” dzīvesveida sekmēšanā un salīdzināt savus rezultātus ar draugiem, radiem un paziņām, izmantojot sociālos tīklus. “Mēs uzskatām, ka iespēja redzēt savas un citu sekmes ”zaļā” dzīvesveida ievērošanā, motivēs censties vairāk, tādējādi padarot Latviju par labāku dzīvesvietu,” apbalvošanā uzsvēra uzvarējušās komandas kapteinis Andris Gauračs. Komandā bija apvienojušies politikas un valsts pārvaldības, inovācijas un produktu attīstības uzņēmējdarbībā, datorgrafikas, matemātikas-statistikas un vides zinātņu programmu studenti.

    Reklāma

    Ideju konkursa Tieto 24 žūrija otrajā vietā izvirzīja RTU, Rīgas Biznesa skolas un Rīgas Ekonomikas augstskolas studentu ieceri, kas risina kvalitatīvas un operatīvas informācijas pieejamību ārpus sociālajiem tīkliem par galvaspilsētā notiekošajiem pasākumiem un sadzīves problēmām, kā arī vieno un saliedē rīdziniekus. Savukārt trešajā vietā ierindojās komanda, kurā bija apvienojušies studenti no RTU, Ekonomikas un kultūras augstskolas un Vidzemes Augstskolas. Žūrija atzinīgi novērtēja viņu ieceri par organizācijas izveidi, kas palīdzētu mazināt plaisu starp dažāda vecuma paaudzēm un socializēt vecāka gadu gājuma cilvēkus, kas nereti jūtas atstumti un vientuļi.

    Apbalvošanas ceremonijā žūrijas pārstāvji neslēpa, ka izvēlēties trīs uzvarētāju komandas bijis grūti, jo ļoti daudzi studentu piedāvātie risinājumi kādai sociālajai problēmai bija ievērības cienīgi. “Studenti ir ikviena uzņēmuma un visas valsts nākotne, tāpēc Tieto Latvia organizē šādu konkursu, mudinot jaunos cilvēkus domāt par dažādām idejām, ko jau tuvākajā laikā varētu attīstīt kā reālu projektu,” uzsvēra žūrijas pārstāvis un Tieto Latvia valdes loceklis Māris Ozoliņš.

    Viņam piekrita arī RTU MBA studiju programmas Inovācijas un uzņēmējdarbība direktors Modris Ozoliņš, atgādinot, ka ne vienmēr labas atzīmes universitātē nozīmē panākumus pēcāk savā uzņēmējdarbībā. Pieredzējušais mācībspēks arī norādīja, ka tām komandām, kuru ideja neieguva pirmo vietu, nevajadzētu apstāties. “Prakse rāda, ka panākumus veido laba ideja un spēja to realizēt. Nebaidīties un neapstāties pie pirmajām grūtībām,” mudināja M.Ozoliņš.

    Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa norādīja, ka informācijas tehnoloģiju nozare ir ļoti progresīva un elastīga. “Tai ir vajadzīgas trakas idejas, kā arī spītība un neatlaidība tās realizēt. Ikviens – dizaineris, projektu vadītājs, ekonomists vai kādas citas profesijas pārstāvis – būs laipni gaidīts IT jomā,” jauniešus motivēja S.Bāliņa.

    Savukārt Demola Latvia projekta vadītāja un Latvijas IT Klastera izpilddirektore Lilita Sparāne aicināja jauniešus iesaistīties Demola Latvia projektā.

    Ideju sacensību Tieto 24 komandu uzdevums bija identificēt sociālās problēmas Latvijā un piedāvāt tām risinājumu. Studenti no dažādām Latvijas augstākās izglītības iestādēm pievērsās dažādu problēmu risināšanai – jauniešu bezdarba mazināšanai, ārstu pieejamības palielināšanai, pensionāru un cilvēku ar īpašām vajadzībām dzīves uzlabošanai (socializēšanās, drošība), vides aizsardzībai un brīvprātīgā darba popularizēšanai. Tāpat jaunieši piedāvāja risinājumus iedzīvotāju ekonomiskās situācijas uzlabošanai, sabiedriskā transporta pakalpojumu modernizācijai un redzējumu citām aktuālām sabiedrības vajadzībām.

    Ideju sacensības komandām Tieto 24, Latvijā atklājot starptautisko inovāciju platformu DEMOLA Latvia, no 21. līdz 22.februārim organizēja informācijas tehnoloģiju uzņēmums Tieto Latvia sadarbībā ar LU, RTU un Latvijas Informācijas tehnoloģiju klasteri.

    Žūrijas vērtējumā labākās idejas izstrādātāji ieguva EUR 700 naudas balvu, otrā vieta – EUR 300, trešā – EUR 150. Ideju sacensību komandu darbus vērtēja žūrija, ko pārstāvēja Tieto Latvia valdes loceklis Māris Ozoliņš, Latvijas IT Klastera izpilddirektore un Demola Latvia projekta vadītāja Lilita Sparāne, LU asociētais profesors, Datorikas fakultātes Programmēšanas katedras vadītājs Uldis Straujums, RTU asociētā profesore, Kvalitātes tehnoloģiju katedras vadītāja Inga Lapiņa, RTU MBA studiju programmas Inovācijas un uzņēmējdarbība direktors Modris Ozoliņš un uzņēmējs, vadības konsultants un pasniedzējs, kā arī SIA MM Studija un SIA DriveWiz dibinātājs un vadītājs Māris Millers.

    Līdz ideju prezentācijai nokļuva un par galveno balvu konkursā Tieto 24 cīnījās gandrīz simts studentu, kas bija sadalīti 23 komandās. Sacensībām bija pieteikušies studenti gan no Rīgā esošajām augstskolām – Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Banku augstskolas, Rīgas Stradiņa universitātes, Rīgas Ekonomikas augstskolas, RISEBA, Ekonomikas un kultūras augstskolas, Transporta un sakaru institūta, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas, Rīgas Biznesa skolas, gan arī reģionālajām augstākās izglītības mācību iestādēm – Rēzeknes Augstskolas, Vidzemes Augstskolas un Latvijas Lauksaimniecības universitātes. 24 stundu laikā komandām bija jārada risinājums sabiedrības dzīves uzlabošanai.

    21.februārī, pirms komandas sāka darbu pie savu ideju izstrādes, studentiem bija iespēja noklausīties dažādu speciālistu vadītās meistarklases. Pirmo meistarklasi par to, kā no idejas nonākt līdz inovācijai, vadīja Rīgas Tehniskās universitātes MBA studiju programmas Inovācijas un uzņēmējdarbība direktors Modris Ozoliņš, par informāciju tehnoloģiju tendencēm un iespējām runāja Tieto Latvia vadošais biznesa arhitekts Aivars Belis, par to, kā ideju pārvērst veiksmīgā projektā stāstīja uzņēmējs Māris Millers, kurš ir vadības konsultants un pasniedzējs, SIA MM Studija un SIA DriveWiz dibinātājs un vadītājs. Savukārt  uzņēmuma RunasKursi.lv prezentēšanas prasmju eksperts Oskars Priede dalījās savā pieredzē, kā pārdot ideju. Meistarklašu noslēgumā ar pieredzi DEMOLA projektā iepazīstināja Latvijas IT klastera izpilddirektore un projekta Demola Latvia iniciatore Lilita Sparāne.

    DEMOLA ir starptautiska atvērto inovāciju platforma, kuras mērķis ir veicināt jaunu un inovatīvu produktu un pakalpojumu rašanos, sadarbojoties augstskolu studentiem ar nozaru uzņēmumiem. Tās ietvaros studenti kopā ar uzņēmuma speciālistiem meklē un rada piemērotākos risinājumus dažādu problēmu atrisināšanai un procesu uzlabošanai. DEMOLA projekts tika sākts 2008.gadā Tamperē, Somijā. Pēdējo gadu laikā tas ir iemantojis popularitāti un attīstījis savu tīklu, nodibinot 7 DEMOLA centrus un vairākas filiāles.

    Ideju konkursa Tieto 24 foto: http://www.flickr.com/photos/tietocorporation/sets/72157641551116164/

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma