Web Analytics
More
    Reklāma

    Kaspersky Lab atklāj vairāk informācijas par “olimpisko surogātpastu”

    Jaunākie raksti

    Nozīmīgi pasaules mēroga notikumi vienmēr kā magnēts pievelk visu veidu kiberļaundarus. Jo īpaši surogātpasta izplatītāji tos aktīvi izmanto par lietotāju uzmanības piesaistīšanas līdzekli un šajā «mērcē» reklamē dažādas preces un pakalpojumus vai nosūta kaitīgus pielikumus un saites. Protams, ziemas olimpiskās spēles Sočos nav izņēmums. Kaspersky Lab e-pasta plūsmā ir konstatējis vairākus surogātpasta sūtījumus, kas ekspluatē šo pasākumu.

    Piemēram, atsauce uz olimpiskajām spēlēm tika novērota surogātpastā, kas piedāvā kravu uzglabāšanas pakalpojumus: krāpnieki palielināja reklamējamā produkta ekskluzivitāti, paziņojot lietotājiem, ka sporta spēļu norises ietvaros Krievija it kā izmanto tieši šī piegādātāja pakalpojumus. Turklāt ir pamanīti surogātpasta izplatītāji, kas piedāvā interneta lietotājiem pazīstamu modeļu imitācijas pulksteņus, kādus, pēc viņu apgalvojumiem, valkā olimpiskie čempioni, kā arī pilnīgi jaunus «olimpiskos pulksteņus».

    Reklāma

    Visbeidzot, neiztika arī bez šādos gadījumos tradicionālā «Nigērijas surogātpasta». Izliekoties par tūristu grupu, kas vēlas apmeklēt olimpiskos Sočus, blēži lūdza vēstuļu saņēmēju palīdzību lielas naudas summas pārskaitīšanā, kas it kā domāta viesnīcu rezervēšanai un visiem nepieciešamajiem sagatavošanas darbiem pirms brauciena. Sīkāku informāciju viņi bija gatavi sniegt pēc atbildes saņemšanas, kurā lietotājs izrādītu savu interesi.

    sochi-s2014. gada olimpisko spēļu tematu ekspluatējošas «Nigērijas» mēstules piemērspam
    2014. gada olimpisko spēļu tematu ekspluatējošas «Nigērijas» mēstules piemērs

    Interesanti, ka liela daļa «olimpiskā surogātpasta» tiek izplatīta no Ķīnas. Šīs valsts īpatsvars pasaules surogātpasta plūsmā vienmēr bijis samērā liels, bet saskaņā ar 2013. gada rezultātiem Ķīna ir kļuvusi par absolūto līderi šajā segmentā — Ķīnas surogātpasta izplatītāji ir atbildīgi par 22,97% surogātpasta pasaulē.

    Starp citu, pirms Soču olimpiādes notikušās spēles Londonā 2012. gadā ļaundari arī izmantoja par neuzmanīgu lietotāju pievilināšanas līdzekli. Līdztekus diezgan nevainīgajai preču reklāmai Kaspersky Lab analītiķi tolaik konstatēja arī vairākas «Nigērijas vēstules», kurās krāpnieki informēja saņēmējus, ka viņi ir kļuvuši par «olimpiskās loterijas» uzvarētājiem, un piedāvāja sazināties ar «rīkotājiem» laimesta saņemšanai.

    «Olimpisko spēļu laikā daudzi ar nepacietību gaida ziņas par jaunām uzvarām, sacensību rezultātiem un vispār par jebkādiem ar spēlēm saistītiem notikumiem. Tik liela interese, bez šaubām, nāk par labu ļaundariem: vienkārši pievienojot vēstules tematā vārdus «olimpiskās spēles», viņiem ir lielākas iespējas piespiest lietotāju atvērt pielikumu vai noklikšķināt uz saites. Tieši tāpēc mēs vēlreiz atgādinām, ka, lai cik intriģējoša būtu vēstule, ja tā saņemta no nezināma sūtītāja un jums šķiet aizdomīga, labāk to uzreiz izdzēst, nemaz neatverot,» savos ieteikumos dalās Kaspersky Lab Satura analītiķu nodaļas vadītāja Darja Gudkova.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma