Web Analytics
More
    Reklāma

    Pebble viedpulksteņa apskats

    Jaunākie raksti

    2013. gads, viennozīmīgi, ir viedpulksteņu gads! Par tiem runā pa labi un pa kreisi. Sony ir izlaidis jau trešās paaudzes SmartWatch 2 viedpulksteni un tirgū ar Galaxy Gear strauji ielecis arī tehnoloģiju gigants Samsung. Apple un Google šobrīd aktīvi iegādājas uzņēmumus un tehnoloģijas, kā arī vervē dažādu jomu profesionāļus, kas uzņēmumiem varētu palīdzēt radīt pašus labākos šīs nemaz ne tik jaunās kategorijas ierīces. Pirmie viedpulksteņi, jeb “gudrie rokaspulksteņi” tika radīti jau pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados. Piemēram, 1985. gadā pārdošanā nonāca Seiko RC-20 Wrist Computer, kas kalpoja arī kā personālais digitālais asistents nodrošinot kalendāra, piezīmju grāmatiņas un kalkulatora funkcijas. Tam pat bija skārienjutīgs displejs! Atsevišķā ierīču kategorijā ierindojami arī tā saucamie sporta rokaspulksteņi, kas parasti ir aprīkoti ar GPS uztvērējiem un sniedz aktīva dzīvesveida piekritējiem noderīgas funkcijas (hronometrs, dziļuma vai augstuma mērītājs, maršruta pieraksts u.c.).  Nevarētu teikt, ka līdz šim viedpulksteņi būtu iemantojuši plašu popularitāti un tos joprojām izmanto maz. Tomēr izskatās, ka 2013. gads sāk kļūt par lūzuma punktu, jo viedpulksteņu izstrādei nepieciešamās tehnoloģijas kļuvušas pietiekami lētas un parocīgas, lai tehnoloģiju ražotāji varētu radīt izdevīgus un lietojamus produktus. Pebble var uzskatīt par īstenu 21. gadsimta rokaspulksteni – viedpulksteņu renesanses aizsācēju!

    Runājot par Pebble, nevaru nepastāstīt šī produkta ērkšķiem kaisīto radīšanas ceļu. Pebble autors Ēriks Migikovskis ar domubiedriem jau labu laiku darbojās pie viedpulksteņu izstrādes un Pebble nav pirmais viņu darba auglis. Pirms tam tika radīts BlackBerry ierīcēm paredzēts viedpulkstenis inPulse, kas tomēr nekļuva īpaši populārs. Ēriks nolēma nepadoties un ar spējīgāka un krietni lietojamāka viedpulksteņa ideju devās uz slaveno biznesa inkubatoru Y Combinator. Ideja tika godam noprezentēta un pat spēja piesaistīt 375 000 ASV dolāru lielu sākotnējo finansējumu. Tomēr ar šādu naudas daudzumu nav iespējams uzražot produktu tādā formā kādu to bija iecerējis tā autors. Jāsaka, ka “dzelžu” stārtapiem neviens investors īpaši nevēlas ticēt un Ērikam neizdevās piesaistīt papildus finansējumu.

    Reklāma

    Tomēr viņš nolēma izmēģināt laimi kopāfinansēšanas servisā Kickstarter, kas apvieno cilvēkus, kas vēlas ziedot par tiem interesējošiem produktiem. 2012. gada pavasarī Ēriks aizsāka Pebble kampaņu ar domu savākt 100 000 ASV dolārus, lai varētu uzsākt Pebble viedpulksteņa ražošanu. Tuvāko stundu un dienu laikā notika tas, ko neviens iepriekš pat nespēja paredzēt. Kampaņa savu mērķi sasniedza nepilnu divu stundu laikā un pēc piecām dienām bija saziedoti nepilni 5 miljoni ASV dolāru. Pēc nepilna mēneša kampaņa tika slēgta – 68 929 cilvēki no visas pasaules kopā saziedoja vairāk nekā 10 miljonus ASV dolārus un tā kļuva par veiksmīgāko Kicskarter kampaņu visā servisa pastāvēšanas vēsturē. Kāpēc cilvēki tik ļoti vēlējās Pebble ideju redzēt reāla produkta paskatā?

    Kas lācītim vēderā?

    Pebble ir pieklājīga izmēra rokaspulkstenis (50.33 x 32 x 8.44 mm), kas aprīkots ar 1.26 collas lielu monohromu 144 x 168 pikseļu izšķirtspējas displeju. Lai arī produkta aprakstā varam lasīt, ka ierīce izmanto elektroniskā papīra tipa displeju, tomēr tas nav īsti precīzi. Pebble darbojas ar transfleksīvo šķidro kristālu displeju, kas daļēji atstaro apkārtējo gaismu un arī caurstaro aizmugures apgaismojumu, tādēļ to var izmantot vāja apgaismojuma apstākļos. Principā tas ir zemas izšķirtspējas “melnbalts” LCD displejs un līdzīgi displeji jau gadiem tiek izmantoti arī krietni vienkāršākos rokaspulksteņos. Displejam ir iestrādāts zilgans apgaismojums, ko varam aktivizēt strauji pakratot pulksteni un tas tiek ieslēgts arī katru reizi kad ienāk kāds paziņojums vai piespiežam pogu. Jāsaka, ka displeja spējas nav nekādas dižās, bet no otras puses uz šādas ierīces tāpat neskatīsimies Avataru 4K izšķirtspējā. Ja šāds displejs iestrādāts, lai palielinātu ierīces darbības laiku, tad esmu par šādu izvēli. Pebble ar vienu uzlādi spēj darboties pat nedēļu ilgi un tas ir krietni vairāk nekā spēj konkurenti. Piemēram, Samsung Galaxy Gear būs jālādē katru dienu, ja aktīvi lietosim visas ierīces funkcijas.

    Pebble viedpulkstenis
    Pebble viedpulkstenis

    Pulksteņa priekšpusē atrodas tikai displejs. Tas nav skārienjūtīgs un vadība notiek ar ierīces sānos izvietotajām pogām. Labajā sānā ir izvietotas trīs pogas – ar malējām varam pārvietoties pa izvēlnēm un ar vidējo pogu apstiprināt savu izvēli. Atgriešanās atpakaļ vai darbības atcelšana notiek ar pulksteņa kreisajā sānā novietoto pogu. Pogas ir ērtā izmērā, taču jāspiež sirsnīgi – tas ir labi, jo nebūs nejaušu piespiedienu. Vispār mūsdienu skārienjutīgajā laikmetā ir dīvaini lietot fiziskas pogas. Turpat kreisajā sānā redzēsim arī magnētisko lādēšanas pieslēgvietu, kas darbojas līdzīgi Apple MagSafe lādētājam.

    Pebble viedpulkstenis

    Pebble viedpulkstenis

    Pebble viedpulkstenis

    Pebble viedpulkstenis

    Komplektā ar Pebble tiek nodrošināts USB lādētājs, kas pulksteņa pusē piestiprinās ar magnētiņiem. Šāda pieeja izmantota, lai Pebble varētu padarīt ūdensdrošu. Ar šo pulksteni varam skraidīt lietus laikā un pat peldēties jūrā. Pebble ir iebūvēts vibromotors, tādējādi uzreiz sajutīsim, kad pulkstenis pieprasīs mūsu uzmanību. Tāpat Pebble ir iestrādāts akseleroments – pulkstenis sapratīs mūsu kustības.

    Pebble viedpulkstenis

    Pebble gumijas siksniņa ir vienkārša, taču ne brīdi neradās sajūta, ka tā varētu saplīst. Tā savu darbu pilda godam – viedpulkstenis labi turas pie rokas. Lietotājs to var nomainīt pret jebkuru citu 22 mm siksniņu.

    Vairums viedpulksteņu ir pārlieku lieli un ne pārāk pievilcīgi. Savukārt, Pebble ir diezgan neuzkrītošs pulkstenis un daļa tehniskāku cilvēku to pat var dēvēt par pievilcīgu.

    Aplikācijas, aplikācijas, aplikācijas

    Pebble ir uzskatāms par pavadošo, jeb kompanjon-ierīci. Izmantojot Bluetooth 2.1 + EDR vai Bluetooth 4.0 Low Energy savienojumu tas spēj savienoties ar Android (>2.3) un iOS (>5) ierīcēm. Lai Pebble varētu izmantot pilnvērtīgi, būs nepieciešams uz telefona uzstādīt Pebble aplikāciju, tāpēc šis rokaspulkstenis nederēs, piemēram, BlackBerry vai Windows Phone lietotājiem. Interesanti, ka diezgan jūtami atšķiras Pebble aplikāciju lietojamība starp iOS un Android ierīcēm. Proti, ir sajūta, ka iOS nav īsti gatavs brīvi sadarboties ar šādiem aksesuāriem un salīdzinājumā Android aplikācija ir spējīgāka, taču vienlaicīgi brīdina par to, ka ļoti daudz informācijas nodod Pebble pulkstenim. Ne visas aplikācijas darbojas kā nākas, savienojums ar telefonu ik pa laikam pārtrūkst un darbošanos ar Pebble nevar saukt par 100% plūdenu.

    pebble-app1

    pebble-app2

    Visnozīmīgākā Pebble iezīme ir tā pielāgojamība un aplikācijas. Vismaz tā tas ir teorijā. Proti, mēs varam nomainīt dažādus ciparnīcas dizainus (watchfaces). Daži varianti ir ielādēti pašā pulkstenī, bet desmitiem citu var nomedīt Internetā vai izveidot paša spēkiem (Pebble atbalsta tikai angļu valodu). Pebble ielādēt jaunu ciparnīcas dizainu var izmantojot Pebble aplikāciju uz telefona. Tajā atrodam vēlamo dizainu, instalējam un tas automātiski nosūtīsies uz Pebble. Protams, displeja tips un necilā izšķirtspēja liedz radīt elpu aizraujoša dizaina piemērus, taču pieejamo dizainu ir gana daudz un katrs atradīs sev tīkamāko. Pieņemu, ka vairums Pebble īpašnieku pirmajās dienās un nedēļās izbakstās caur desmitiem dizainu un tāpat beigās paliek pie viena tīkamākā. Tomēr nebūs problēmu dizainus mainīt pat simtiem reižu dienā, tie pārslēdzas vienkārši nospiežot ierīces sānā izvietotās pogas.

    Pebble ciparnīcas dizaini
    Pebble ciparnīcas dizaini

    Ar aplikācijām ir mazliet sarežģītāk. Tām ir nepieciešams savienojums ar Internetu (precīzāk, telefonu, kas pieslēdzies Internetam), un, kas daudz svarīgāk, tādu pagaidām gandrīz nav. Uz Pebble ekrāna var tikt attēlota informācija par telefonā ienākošajiem zvaniem (zvanītāja vārds un telefona numurs), īsziņām, iMessage ziņām (iOS ierīcēm), e-pastiem (Gmail vai citiem IMAP kontiem), kalendāra ierakstiem, Facebook un Twitter ziņojumiem, kā arī laika prognozi. Uz pulksteņa ekrāna var pat mēģināt izlasīt ziņas un e-pastus. Tas nav diez ko ērti, taču izdarāms. Lietotāja saskarne ir vienkārša un pārvietošanās pa izvēlnēm nebremzē.

    Pebble viedpulkstenis

    Pebble viedpulkstenis

    Pebble viedpulkstenis

    Pebble viedpulkstenis

    Kad būs pieejamas aplikācijas, Pebble varēs izmantot arī kā velosipēda datoru – pulkstenis no viedtālruņa pratīs iegūt GPS informāciju un attēlot brauciena ilgumu, nobraukto attālumu un ātrumu. Līdzīgu aplikāciju varēs izmantot arī skrējēji. Ir padomāts arī par golfa spēlētājiem – sadarbībā ar Freecaddie servisu tiks izveidota aplikācija. Es golfu pats nespēlēju, taču apskatījos, ka norādītajā servisā ir informācija arī par vairākiem Latvijas golfa laukumiem. Ar Pebble var kontrolēt arī telefonā skanošo mūziku (ne visas mūzikas aplikācijas ir atbalstītas) un izmantot kā taimeri (pulkstenis skanēt neskan, bet vibrē).

    Ir svarīgi saprast, ka Pebble ir krietni vienkāršāks un iespējās ierobežotāks aparāts nekā varētu sākotnēji šķist. Tam nav kameras, mikrofona un ar to nevar piezvanīt. Tajā nav iebūvēts arī digitālais asistents (tāds kā Apple Siri). Pebble pa lielam ir vienkāršs otrais ekrāns paziņojumu attēlošanai no telefona. Izskatās, ka Samsung Galaxy Gear būs iespējām bagātāka ierīce. Ja vēlamies vēl spējīgāku aparātu, tad iesaku uzmest aci Omate TrueSmart, kas darbojas ar visnotaļ pilnvērtīgu Android (pieeja plašajam Android aplikāciju klāstam) un ar to varam pat piezvanīt.

    Nedēļa ar Pebble viedpulksteni

    Aptuveni nedēļu palietoju Pebble pulksteni un guvu diezgan labu izpratni par šo produktu. Pebble ir interesanta ierīce, taču tā visās jomās ir arī pagalam zaļa ierīce. Displejs nav tik kvalitatīvs kā gribētos un ja to gribam izmantot vairāk nekā parastu pulksteni (pieņemu, ka tāpēc to gribētu nopirkt), tad visai ātri sapratīsim, ka ciparnīcu dizaini nav diez ko pievilcīgi, iOS un Android Pebble aplikācijas nav diez ko funkcionālas un pašam Pebble ir maz saderīgu trešās puses izstrādātāju aplikāciju. Pebble ideja ir lieliska un priekš pirmās paaudzes produkta tas ir gana labi nostrādāts aparāts. Tomēr es neesmu drošs, ka par šādu produktu gribētu maksāt 150 ASV dolārus.

    Īsziņu un e-pastu apskate uz pulksteņa ir ļoti interesanta pieredze. Pulkstenī uzmest aci sūtītājam un pirmajiem ziņas vārdiem būs ātrāk nekā izvilkt telefonu no kabatas un izlasīt ziņu tajā. Bez tam, tas ir krietni neuzkrītošāk. Tomēr process paliek apnicīgs un pat nogurdinošs, ja dienā saņemam desmitiem vai pat simtiem īsziņu un e-pastu. Pulkstenis gluži vienkārši vibrē visu laiku.

    Pāris pirmās dienas es paspēlējos ar pulksteņa viedajām funkcijām, tad tās apnika un atlikušo nedēļas daļu izmantoju to kā parastu rokaspulksteni. Tāds man nav bijis kopš vidusskolas gadiem un biju jau piemirsis, cik tas ir ērti, ja laiku var apskatīties neizmantojot telefonu. Pebble ir interesants ieskats nākotnē, taču vismaz pagaidām tā viedās iespējas ir visnotaļ nosacītas. Ja sevi uzskati par gīku, Pebble ir must have produkts, bet ne visi no mums ir tādi. Vai es sev pirktu Pebble? Visdrīzāk, jā, bet pagaidīšu otrās paaudzes produktu, kas būs nostrādātāks un ar krietni plašāku aplikāciju klāstu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma