Web Analytics
More
    Reklāma

    Izziņoti pirmie Microsoft Copilot+ ARM portatīvie datori

    Jaunākie raksti

    Šīs nedēļas sākumā Microsoft oficiāli izziņoja jaunu datoru kategoriju, ko dēvē par Copilot+ ierīcēm. Tie ir datori, kas darbosies ar ARM arhitektūras procesoriem, ko vismaz sākumā piedāvā Qualcomm. Kontekstam – tā ir vistiešākā atbilde Apple Silicon darbinātām ierīcēm, ko Apple izlaiž jau no 2020. gada.

    Šajos datoros ir iebūvēts atsevišķs procesors (NPU, jeb neural processing unit), kas ļauj uz pašas ierīces darbināt mākslīgā intelekta risinājumus. Tas ļauj piedāvāt jaunas iespējas, kā Recall, Cocreator, Live captions un Creative Filters, kas līdz šim nebija pieejamas uz citiem datoriem. Tāpat beidzot arvien vairāk Windows darbināti datori spēs nodrošināt pilnas dienas akumulatora darbību. Pilnīgi nagi niez saņemt pirmās testa ierīces un pārbaudīt, cik labi šie solījumi darbojas praksē!

    ReklāmaAdvertisement

    Microsoft, protams, ļoti daudz runāja par to, cik ļoti labāki būs šie jaunie datori un cik ļoti ikdienu mums atvieglos svaigi izziņotās mākslīgā intelekta funkcijas. Tomēr esmu diezgan skeptisks par šo jauno ierīču aspektu. Mani vairāk interesē patiešām ilga akumulatora darbība, jauda un stabilitāte, kas līdz šim ir bijis Apple Silicon ierīču jājamzirdziņš.

    Pirmie Copilot+ datori no partneriem

    Jaunie ARM darbinātie Windows datori pārdošanā nonāks jau no 18. jūnija un lietotāji varēs piemeklēt sev piemērotāko ierīci. Šos datorus darbina vai nu Snapdragon X Plus, vai Snapdragon X Elite procesori un tos varēs nokomplektēt ar operatīvo atmiņu līdz 64GB un iebūvēto atmiņu līdz 1TB.

    • Acer Swift 14 AI
    • ASUS Vivobook S 15
    • Dell XPS 13, Inspiron 14 Plus, Inspiron 14, Latitude 7455 un Latitude 5455
    • HP OmniBook X, HP EliteBook Ultra G1q
    • Lenovo Yoga Slim 7x, ThinkPad T14s Gen 6
    • Samsung Galaxy Book4 Edge

    Jau šobrīd esam pārrunās ar vairākiem datoru ražotājiem un drīzumā sāksim uz testiem saņemt pirmos viņu veidotos Copilot+ datorus.

    Jaunās Surface ierīces un jauna tastatūra

    Microsoft šo pasākumu izmantoja arī, lai izziņotu savas jaunās Surface ierīces. Pie moderniem ARM procesoriem tikuši Surface Pro planšetdators un Surface Laptop portatīvais dators. Surface Pro tagad nodrošinās līdz 14 stundu ilgu darbību, saņēmis OLED displeju un sver nieka 900 gramus. Savukārt, Surface Laptop pieejams 13.8 un 15 collu izmēros, uzlādēts spēs darboties līdz 20 stundām un kļuvis jaudīgāks. Abas ierīces varēs nokomplektēt ar Qualcomm Snapdragon X Plus vai Snapdragon X Elite procesoriem, kā arī 16GB vai 32GB operatīvo atmiņu un iebūvēto atmiņu līdz 1TB.

    Šajā pasākumā Microsoft arī izziņoja jauno Surface Pro Flex tastatūru un tā maksās vājprātīgus 400+ ASV dolārus. Tastatūra vizuāli varbūt izskatās tāda pati, kā iepriekšējais modelis, taču tagad to varam lietot atsevišķi no datora – tā nodrošina bezvadu sakarus ar datoru. Plus, varam pielāgot skārienpaliktņa vibrācijas režīmus un tastatūrā ar magnētu palīdzību piestiprināt Surface Slim Pen irbuli.

    Vai programmatūra ir gatava Copilot+ datoriem?

    Manā ieskatā tas ir pats galvenais jautājums šo jauno datoru sakarā. Proti, vai šis otrais Microsoft mēģinājums izlaist ARM arhitektūras Windows būs veiksmīgs. Prezentācijā Microsoft uzsvēra, ka aktīvi sadarbojušies ar Adobe, DaVinci, CapCut u.c. programmu veidotājiem, lai tie savos produktos iestrādā jaunās mākslīgā intelekta iespējas, taču vai un kā uz jaunajiem datoriem darbosies visas neskaitāmās “parastās” Windows programmas? Atceros, ka tā bija liela baža arī tad, kad Apple izlaida savus pirmos Apple Silicon datorus. Tomēr viņu gadījumā pāreja bija pavisam nesāpīga un lieliski darbojās teju visas “vecās” programmas. Jācer, ka Microsoft emulēšanas risinājums darbosies vienlīdz labi un mēs beidzot nokļūsim apsolītajā ARM pasaku valstībā. Vēlreiz uzsveru – Apple Silicon pilnībā mainīja izpratni par portatīvajiem datoriem (tie kļuva stabilāki, ātrāki un nodrošināja ļoti ilgu baterijas darbību) un tagad šādu milzu izmaiņu priekšā ir arī Microsoft. Lai izdodas!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Slais
    22.05.2024 12:43

    Svarīgi, lai Autodesk metās iekšā ARM pasaulē, un protams, lai nav ikdienišķo windows gļuku. Tad windwos portatīvie datori beidzot varētu kļut izmantojami.

    Biteme
    22.05.2024 16:14

    Ko cilvēki domā par Rewind analogu, kas Windowsā uzkrās milzum daudz info, neizslēdzot paroles un finansu info?

    vasja
    22.05.2024 22:11

    Lilisks raksts✌️

    Reklāma