Web Analytics
More
    Reklāma

    Logitech ERGO K860 bezvadu ergonomiskās tastatūras apskats

    Jaunākie raksti

    Logitech droši vien būs pirmais ražotājs, kas nāk prātā, kad runājam par ergonomiskiem datoru aksesuāriem. Iepriekš esam apskatījuši šo to no Logitech ergonomiskajiem risinājumiem, tie gan bijuši visai populāri vai vismaz populāri to jau esošās (iepriekšējās) versijās.

    Logitech MX Vertical ergonomiskās datorpeles apskats

    Reklāma

    Logitech ERGO K860 bezvadu ergonomiskā tastatūra ir nedaudz specifisks datora aksesuārs, kas varētu nebūt super populārs kā pirmā izvēle, kad meklē tastatūru. ERGO K860 bezvadu tastatūrai ir savas priekšrocības, bet te ir arī manāmi mīnusi, kas ne visiem būs pieņemami.

    Speciāli šim apskatam piemeklēju galveno attēlu, kas tad arī visai pamatīgi pastāsta par ERGO K860 bezvadu tastatūras lielāko ergonomisko ieguvumu, bet vienlaikus arī par lielāko dīvainību. Šī tastatūra ir nevis pacelta leņķī pret lietotāju, kā tas būtu ierasts, bet ERGO K860 bezvadu tastatūra skatās prom no lietotāja.

    Izskats un uzbūve

    ERGO K860 bezvadu tastatūra ir pilna izmēra tastatūra ar visu ciparbloku, izliekumu tastatūras nosacītajā vidū ērtākai rakstīšanai, kā arī iebūvētu un nenoņemamu plaukstu atbalsta virsmu. Burtu un ciparu rindas izvietojums ir neierasts, bet tā nu tas ir ergonomisko tastatūru gadījumā. Noteikti jāņem vērā, ka šāds taustiņu izvietojums prasīs laiku, lai piešautos pie tastatūras izmantošanas.

    Tastatūra veidota no plastmasas, tā ir visai stingra, bet man prasītos kādu stabilāku risinājumu, kad paceļ tastatūras priekšpusi. Tad gan ir sajūta, ka ERGO K860 bezvadu tastatūra ir nedaudz par ļurīgu savai cenai. Jā, starp citu, ERGO K860 bezvadu tastatūra nemaz nav lēta, tās cena ir ap 130 eiro.

    Logitech izmantotie USB spraudņi bezvadu datu pārraidei ir dažādi – Logitech MX Mechanical Wireless Mini tastatūrai ir Bolt spraudnis, Logitech MX Vertical pelei un šodienas varonim ERGO K860 ir Unifying spraudnis, kamēr spēlēm paredzētajām Logitech bezvadu perifērijas ierīcēm ir Lightspeed USB spraudnis. USB spraudņi nav savstarpēji saderīgi (nevar pie Bolt spraudņa pievienot Unifying ierīci), kas var radīt pamatīgu apjukumu, jo taču visas šīs ir viena ražotāja bezvadu ierīces.

    ERGO K860 bezvadu tastatūras barošanu nodrošina divas AAA izmēra baterijas, tās ir jau līdzi komplektā. Visticamāk, ar vienu bateriju komplektu ERGO K860 bezvadu tastatūra nodzīvos aptuveni pusgadu vismaz, ražotājs gan sola līdz 2 gadiem.

    Kā jau Logitech mēdz veidot savas tastatūras, arī šoreiz ERGO K860 bezvadu tastatūra spēj savienoties ar līdz trim ierīcēm – datoru (Unifying spraudnis) un vēl divām Bluetooth ierīcēm. Šis nav nekāds jaunums, Logitech šo iespēju ir noslīpējis līdz perfektam.

    Kopumā man ir jāsaka, ka ERGO K860 bezvadu tastatūras lielākais mīnuss ir tās izmērs (pēc ražotāja sniegtās informācijas platums ir 456 mm, dziļuma dimensija ir 233 mm), jo atdalītie burti piedod tastatūrai dimensijās klāt visos virzienos. Šī var būt gan galda izmēra, gan arī pieraduma problēma, man būtu gribējies, lai uz ERGO K860 tastatūras kaut kur zem uz pusēm pārlauztā Space taustiņa būtu arī neliela skārienvirsma, kas aizstāj peli. Tad gan ERGO K860 bezvadu tastatūras izmērus varētu piedot un nenāktos sniegties pēc peles.

    Programmatūra

    Logitech programmatūra šoreiz parādīja zobiņus – ERGO K860 bezvadu tastatūru pavada Logi Options+ lietotne, kas pieejama gan Windows, gan Mac datoriem. Ar Windows 11 Logi Options+ lietotne pēc tastatūras pieslēgšanas pie datora uznirst ar piedāvājumu veikt instalēšanu. Šoreiz atļāvu, bet šī iznirstošā piedāvājuma lietotne negribēja atrast ERGO K860 bezvadu tastatūru. Nācās doties uz Logitech atbalsta lapu, lai Logi Options+ lietotni ielādētu un uzstādītu vēlreiz. Pēc tam gan uzreiz viss strādāja.

    Logi Options+ lietotni kopā ar ERGO K860 bezvadu tastatūru vari arī neuzstādīt, ja ERGO K860 bezvadu tastatūra ir vienīgā, ko izmanto no Logitech piedāvājuma. Logi Options+ lietotne šajā gadījumā neko daudz nedod, jo tastatūra jau atnāca ar jaunāko programmatūras versiju, no iespēju klāsta arī Logitech pamatīgu uzsvaru licis uz dažādiem rakstīšanas atbalsta rīkiem ar mākslīgo intelektu. Kopā ar ERGO K860 bezvadu tastatūru lietotne ir drīzāk pamācība ērtākai tastatūras izmantošanai, nekādu dižo pienesumu tā nesniedz.

    Izmantošana ikdienā

    Jau minēju, ka neesmu ERGO K860 bezvadu tastatūras izmēru fans, manai darba virsmai ERGO K860 bezvadu tastatūra vienkārši ir par lielu, tā savam uzdevumam kalpo tikai daļēji. Vietas ierobežojumu dēļ pats ikdienā esmu pieradis strādāt ar tā dēvētajām 75% vai arī TKL tastatūrām. Bet galda platums (130 cm) varbūt arī nav tas izšķirošais. Manā scenārijā lielākas problēmas radīja tieši galda dziļuma dimensija (tā man ir 60 cm), jo man tur stāv arī klēpjdators un papildu monitors, kas gan mūsdienās ir tāds standarta komplektiņš. Ja būtu 70 cm dziļš galds, tad par šo nesūdzētos, bet ir jārēķinās, ka arī tad monitori ar lielāka izmēra kājas pēdas daļu tiks atstumti tālāk no lietotāja, nekā tas ir ierasts.

    Ja paliekam malā manu vietas trūkumu uz galda, tad ERGO K860 bezvadu tastatūra pēc pāris dienām sāka šķist pieņemama. Vēl arvien virs burtiem esošo ciparu rindu gribējās izmantot ar vienu roku, bet arī to droši vien var pārmācīties. Pamatīgi jāpiešaujas ir pie virzientaustiņiem, jo tie pēkšņi ir novietoti taisni, nevis ergonomiskā leņķī pret lietotāja rokām.

    Jāņem arī vērā, ka ERGO K860 bezvadu tastatūra ir ar tā dēvēto ISO izkārtojumu, kas nozīmē, ka kreisajam Shift ir blakus vēl viens taustiņš. Visu apzināto mūžu esmu lietojis ANSI izkārtojumu, nespēju šo niansi sevī pārmācīt. Visādus citus tastatūru niekus spēju ar laiku aptvert un varbūt pat izmantot savā labā, bet ar šo vienkārši netieku galā pats savā galvā. Kopumā gan jāsaka, ka ERGO K860 bezvadu tastatūra ir tiešām ērta, kad pie tās piešaujas. Varbūt būtu gribējies, lai par šo cenu ir arī taustiņu izgaismojums, bet tas neko daudz nedod, kad esi tastatūras priekšējo daļu pacēlis gaisā.

    Nobeigumā

    Vecajam sunītim ir šausmīgi grūti iemācīt jaunus trikus, bet pat es novērtētu šādu ērtību tastatūru, kas paceļ plaukstu atbalstu augstāk par pašiem taustiņiem. Tastatūras izmērs platumā gan ir visai grandiozs, bet jau atkal – ja ikdienā tikai raksti, tad līdz pelei sniegties vajadzēs ļoti reti. Faktiski ERGO K860 tastatūras izmērs uz galda būtu mana vienīgā iebilde pret šo datora aksesuāru. Ja tastatūra būtu bez ciparbloka (neaizņemtu tik daudz vietu uz gala un nenāktos tik tālu sniegties pēc peles), droši vien to dēvētu pat par ļoti labu.

    Logitech ir lieli malači, ar ERGO K860 tastatūru un citiem ergonomiskiem datoru aksesuāriem atrasta jauka, pamatīga niša, kas būtu atstāta novārtā. Te gan novērots, ka citi ražotāji mēdz šo to nokopēt no Logitech, bet parasti oriģināls ir pārāks pat par prasīto cenu.

    Katram pašam ir jāizvērtē vēlme un iespējas apmācīt sevi darboties ar ERGO K860 tastatūru, jo uzreiz piesēsties un sākt strādāt var neizdoties.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aldis Esmits
    02.07.2024 07:56

    Neierasta ? Microsoft Natural Keyboard parādījās vēl 90-to vidu ! :) Tad gan tas bija kas neierasts !

    Biteme
    02.07.2024 08:08
    Reply to  Aldis Esmits

    Last edited 1 day ago by Biteme
    Girts
    02.07.2024 12:32

    Man patīk, klabinu jau divus gadus. Bez pieminētā vēl var piebilst par jauko un kluso taustiņu skaņu. Pacēluma leņķis ir regulējams, šo autora conu īsti nesapratu, nav nekā tur nestabila. Nav vajadzīgs arī nekāds papildu peles displejs. Tas ir ērts darba instruments cilvēkiem, kuriem uz galda nav haoss, samocīti sastumti kopā laptopi ar displejiem, nevis pa smuko ar statīviem. Nu īsumā – tiem, kam patīk viss pa glauno.
    Ja, savulaik man bija ar Microsoft klabeklis.

    Last edited 23 hours ago by Girts
    Reklāma