Web Analytics
More
    Reklāma

    Beidzot uz iPhone ir pieejams AltStore PAL alternatīvais lietotņu veikals

    Jaunākie raksti

    Esam jau gana aktīvi rakstījuši par to, kā ES Digitālo tirgu likums cenšas ietekmēt tehnoloģiju milžu darbību un mazināt to monopolstāvokli. Viens no jaunā likuma panākumiem ir tas, ka Apple ierīcēs tagad var uzstādīt lietotnes arī no citiem avotiem.

    No šīs nedēļas Eiropas Savienībā ir pieejama Apple App Store lietotņu veikala alternatīva – AltStore PAL. Lai šo veikalu varētu uzstādīt mūsu iPhone telefonos, vajadzēs samaksāt lietošanas maksu (nepilni 2 eiro uz gadu), lai alternatīvā veikala veidotāji var norēķināties ar Apple par tiesībām darboties Apple ierīcēs.

    Reklāma


    Jāatzīst, ka uzstādīšana nav tik vienkārša un man pašam tas neizdevās ar pirmo reizi. Veram vaļā AltStore PAL veikala mājaslapu ar Safari pārlūku, veicam apmaksu un tad no Safari ir jāspiež uzstādīšanas poga. Un tad.. nekas nenotiek. Dodamies uz telefona iestatījumu sadaļu un apstiprinam tiesības uzstādīt šo veikalu (tam būtu jārādās iestatījumu saraksta augšā uzreiz zem Apple ID sadaļas).

    Kad AltStore PAL būs uzstādīts, varēsim redzēt, ka šajā alternatīvajā veikalā pagaidām ir pieejamas tikai divas lietotnes: Delta – klasisko spēlīšu emulators (kurā vēl jāsaprot, kā dabūt iekšā spēles) un Clip – starpliktuves (clipboard) utilīta pie kuras var tikt tikai piesakoties lietotnes izstrādātāja Patreon atbalsta programmai. Nav spīdoši! Tomēr alternatīvā veikala veidotājs norāda, ka tajā var ievietot lietotnes arī citi programmu izstrādātāji un ar laiku tas kļūs noderīgāks lietotājiem. Jebkurā gadījumā vismaz pagaidām viss šis AltStore PAL uzstādīšanas process šķiet pārāk samudrīts un es ļoti šaubos, ka liels skaits lietotāju vispār to pamēģinās.

    Tiesa, gan pats AltStore veikals, gan abas tajā publicētās lietotnes nav pavisam jaunas. Tās bija pieejamas arī iepriekš, taču tagad beidzot tās ir legālas arī no Apple skatu punkta raugoties.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    trx450
    20.04.2024 20:08

    Var maksāt tikai par mēnesi? Man nevajag uz gadu.

    Artūrs
    21.04.2024 13:58
    Reply to  trx450

    Apple no altstore izstrādātājiem par katru lietotāju prasa samaksu par gadu, tāpēc viņi paši nevar peidāvāt abonomentu uz īsāku laika periodu.

    Khe
    22.04.2024 09:53

    Un ko šajā gadījumā iegūst lietotājs parastais?
    Tā pat jautājums par citiem “veikaliem”

    Khe
    23.04.2024 08:44

    Jo es personīgi neizjūtu vēlmi pēc citiem veikaliem. Vismaz man tas saistās ar drošību un lietotnes vai servisa darbības kvalitāti. Tādēļ īsti neizprotu vajadzību.

    Reklāma