Web Analytics
More
    Reklāma

    “Commercialization Reactor” un Latvijas Universitāte turpinās veicināt Latvijas zinātnieku izgudrojumu komercializāciju

    Jaunākie raksti

    Jaunuzņēmumu komercializācijas platforma “Commercialization Reactor” parakstīja sadarbības līgumu ar Latvijas Universitāti, lai veicinātu Latvijas zinātnieku izgudrojumu komercializāciju, atbalstītu konkurētspējīgu inovatīvu zināšanu radīšanu un to izmantošanu privātajā un publiskajā sektorā Latvijā un ārvalstīs, informēja “Commercialization Reactor” dibinātājs Nikolajs Adamovičs.

    “Commercialization Reactor” ir starptautiska platforma, kas attīsta jaunuzņēmumus, izmantojot savu oriģinālu godalgotu metodi, kas savieno pētniekus un ārējas uzņēmēju komandas. Tā nodrošina pārraudzību un atbalstu, tostarp inkubāciju, paātrināšanu un palīdzību, ar mērķi radīt jaunus, veiksmīgus, uz augstām tehnoloģijām/zinātnes balstītus jaunuzņēmumus un veicināt to attīstību.

    Reklāma

    “Sadarbības mērķis ir veicināt inovāciju, Latvijas Universitātes radīto zināšanu un tehnoloģiju pārnesi komercializācijai, kā arī dot iespēju un sniegt praktisku, prognozējamu un mērķētu atbalstu LU nodarbinātajiem pētniekiem viņu radīto zināšanu un tehnoloģisko objektu valorizācijā un to attīstības turpināšanā, nepārtraucot pētnieku akadēmisko karjeru,” stāsta Adamovičs.

    “Commercialization Reactor” tiešās sadarbības universitāšu tīklā ir vairāk nekā desmit universitātes un pētniecības institūti, tostarp Latvijas Organiskās sintēzes institūts, LU Cietvielu fizikas institūts, Ļubļanas un Mariboras universitātes, Spānijas Salamankas Universitāte, Armēnijas Nacionālā Universitāte, Poltavas Universitāte Ukrainā un Hadersfīldas Universitāte Lielbritānijā, kā arī citi. “Commercialization Reactor” ir pieeja vairāk nekā 30 universitātēm un pētniecības institūtiem arī caur partneru un konsorciju tīkliem.

    LU un “Commercialization Reactor” jau bija veiksmīgas sadarbības pieredze zinātnes komercializācijā. Proti, no LU radītām tehnoloģijām “Commercialization Reactor” platformā “Ignition Event” pasākumā ir tapuši un aktīvi attīstās divi jaunuzņēmumi – Eyedoo un BDetect. Eyedoo izstrādā redzes treniņu ierīci, ko var nēsāt uz galvas un izmantot mājās, palīdzot uzlabot redzi. Savukārt Bdetect izstrādā neinvazīvu melanomas noteikšanas ierīci, kas izmanto multispektrus datus apvienojumā ar mākslīgo intelektu (AI), lai uzlabotu ādas vēža noteikšanas procesu un glābtu dzīvības.

    “LU mērķis ir veicināt inovatīvo pētniecību, LU radīto zināšanu un tehnoloģiju pārnesi. Tam nolūkam līgums paredz iespēju un praktisku, prognozējamu un mērķētu atbalstu LU pētniekiem viņu radīto zināšanu un tehnoloģisko objektu valorizācijā un to attīstības turpināšanā, nepārtraucot pētnieku akadēmisko karjeru, abām līgumslēdzējām pusēm savstarpēji sadarbojoties un izmantojot “Commercialization Reactor” metodiku. Uzņēmējiem kļūstot par uzņēmumu vadītājiem, pētnieki varēs turpināt pētījumus LU, vienlaikus veidojot jaunizveidotā uzņēmuma zinātnisko izcilību un pamatvērtību, radot jaunus, pieprasītus, uz augstām tehnoloģijām un zināšanām balstītus produktus un pakalpojumus to izmantošanai privātajā un publiskajā sektorā Latvijā un ārvalstīs,” stāsta LU Zināšanu un tehnoloģiju pārneses centra direktors Edvīns Karnītis.

    “Vienlaikus “Commercialization Reactor” tiecas stiprināt dažādu partneru loku, piemēram, kopš 2021. gada ir izveidota sadarbība ar Eiropas Savienībā vadošo organizāciju inovāciju veicināšanā – Eiropas inovāciju un tehnoloģiju institūtu jeb EIT. 2023. gadā “Commercialization Reactor” saņēma EIT DTTI atzinību talantu transformācijas jomā, saņemot balvu un 1. vietu kā labākās programmas Deep Tech talantiem nodrošinātājs Eiropā. 2024. gadā, 1. martā, “Commercialization Reactor” oficiāli uzsāka “EIT Community RIS Hub Latvia” plašu projekta ieviešanu, stiprinot innovācijas kopienu Latvijā” stāsta Adamovičs.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma