Web Analytics
More
    Reklāma

    200 mūziķu parakstījušies pret mākslīgā intelekta bezatbildīgu lietošanu

    Jaunākie raksti

    Ziņots, ka 200 mūziķu parakstījuši atklātu vēstuli, aicinot tehnoloģiju uzņēmumus un izstrādātājus atbildīgi izmantot mākslīgā intelekta (MI) mūzikas ģenerēšanas rīkus un ar tiem nekaitēt cilvēka radošumam.

    Vēstuli parakstījušo mūziķu loks ir visai spēcīgs. Te var minēt tādus slavenus izpildītājus kā Billija Eiliša, Keitija Perija, Nikija Mināža, grupa “Imagine Dragons”, mūzikas leģenda Džons Bon Džovi, duets “Jonas Brothers” un daudzi citi vairāk un mazāk zināmi mūziķi un grupas.

    Reklāma

    Vēstulē teikts, ka, “ja MI tiek izmantots bezatbildīgi, tas rada milzīgus draudus mūziķu spējām aizsargāt savu privātumu, identitāti, mūziku, nopelnīt iztikas līdzekļus. Daži no lielākajiem un spēcīgākajiem uzņēmumiem bez atļaujas izmanto mūziķu darbu, lai apmācītu MI modeļus. Daudziem mūziķiem, māksliniekiem un dziesmu autoriem, kuri cenšas savilkt galus kopā, tas būtu katastrofāli”. Tāpat vēstulē uzsvērts, ka “šis uzbrukums cilvēka radošumam ir jāpārtrauc. Mūziķiem ir jāaizsargājas pret mākslīgā intelekta izmantošanu ar mērķi nozagt profesionālu mākslinieku balsis, identitāti, pārkāpt viņu tiesības un iznīcināt mūzikas ekosistēmu”.

    Jāpiezīmē, ka arī rakstnieki ir iebilduši pret MI straujo attīstību. Pērnā gada jūlijā vairāk nekā 15 000 rakstnieku parakstīja līdzīgu atklātu vēstuli, kas adresēta “OpenAI”, “Alphabet”, “Meta”, “Stability AI”, IBM un “Microsoft” vadītājiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ivis
    04.04.2024 10:11

    Tādu izpildītāju kā Keitija Perija un Nikija Mināža darbos MI būtu vienīgais intelekts, kas būtu piedalījies to tapšanā

    Jānis Baumanis
    04.04.2024 11:27
    Reply to  Ivis

    100% taisnība. Daļai tā saucamo “mākslinieku” nav vieta uz skatuves, jo viņu radītais der tikai dzeltenās preses tirāžas celšanai.

    nedarata
    04.04.2024 11:30

    Lai viņi mācās programmēšanu!

    Skābene
    05.04.2024 09:25
    Reply to  nedarata

    Priekš kam? MI programmēs viņu vietā.

    popkurlie
    04.04.2024 12:03

    Imagine dragons, bon jovi, eiliša, minaža, perija jau nu nav mākslinieki. Ko šiem noliek priekšā to mauc auto tunē.Tad jau Kivičs ir lielāks mākslinieks par visiem šiem 200 amerikas caurkritņiem.

    Kursors.lv
    04.04.2024 12:04
    Reply to  popkurlie

    Bet toties tu esi īstens komentāru mākslinieks :)

    Reklāma