Web Analytics
More
    Reklāma

    ANO pieņēmusi pasaulē pirmo globālo mākslīgā intelekta rezolūciju

    Jaunākie raksti

    Aizvadītajā nedēļā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālā asambleja vienbalsīgi pieņēma pirmo globālo mākslīgā intelekta (MI) rezolūciju. (rezolūcija ir dokuments, kurā atspoguļoti apspriedes, sanāksmes, konferences u.tml. lēmumi, atzinumi, secinājumi, ieteikumi. Avots: Tezaurs.lv). MI rezolūcijas mērķis, ko parakstījušas 122 pasaules valstis (ieskaitot Ķīnu un Krieviju), ir veicināt personas datu aizsardzību, uzlabot privātuma politiku, nodrošināt ciešu MI uzraudzību saistībā ar iespējamiem riskiem un aizstāvēt cilvēktiesības.

    “Microsoft” priekšsēdētāja vietnieks un prezidents Breds Smits vietnē “X” norādījis, ka kompānija pilnībā atbalsta ANO pieņemto MI rezolūciju. Tā, viņaprāt, iezīmē būtisku soli ceļā uz starptautisku MI ētiskās un ilgtspējīgas attīstības barjeru izveidi, vienlaikus nodrošinot to, ka šī tehnoloģija kalpo ikviena vajadzībām.

    Reklāma

    Rezolūcija ar nosaukumu “Seizing the opportunities of safe, secure and trustworthy artificial intelligence systems for sustainable development” (latviski “Drošu un uzticamu mākslīgā intelekta sistēmu iespēju izmantošana ilgtspējīgai attīstībai”) tika izstrādāta trīs mēnešus ilgušu sarunu rezultātā.

    Tas, ka ANO pieņēmusi šo rezolūciju, automātiski nozīmē, ka visas dalībvalstis piekrīt tai bez balsošanas. Šī iniciatīva apvieno virkni valdību visā pasaulē, lai ietekmētu mākslīgā intelekta attīstības gaitu pēc “ChatGPT” un “GPT-4” palaišanas. Rezolūcija cenšas novērst briesmas, kas saistītas ar MI sistēmu bezatbildīgu vai ļaunprātīgu izmantošanu, kas, pēc ANO domām, var apdraudēt cilvēktiesības un pamatbrīvības.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma