Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropa aizliegs daļu no videoprojektoriem

    Jaunākie raksti

    Ja tavā mājas kinoteātrī ir videoprojektors ar lampu, tad sāc iepirkt rezerves, jo drīz stāsies spēkā noteikumi, kas aizliedz izgatavot un pārdot vairākus saistītos produktus, tostarp projektoros izmantotās lampas, kas satur dzīvsudrabu.

    ES regula 2023/2049, kas stājas spēkā 2026. gada 1. janvārī, aizliedz dzīvsudrabu saturošu produktu ražošanu un ievešanu. Un, lai gan jaunais likums galvenokārt vērsts pret gaismas spuldzēm, kas tiek izmantotas mājsaimniecībā un komerciālajos apstākļos, tas attiecas arī uz ļoti augstas veiktspējas projektoru lampām. Projektori, kas izmanto lampas, vairs netiks piedāvāti pārdošanā Eiropā, kad regulas stāsies spēkā. Jau esošo videoprojektoru īpašnieki nevarēs iegādāties rezerves spuldzes saviem projektoriem.

    Reklāma

    Daudzi no jaunajiem projektoriem, kas ir nonākuši tirgū pēdējo gadu laikā, izmanto lāzeru vai LED gaismas avotu. Šiem ir priekšrocība salīdzinājumā ar projektoru lampām, jo to darbība ilgst vairāk nekā 20 000 stundas, kas ir tipisks paša projektora kalpošanas ilgums. Videoprojektoru lampas ir jānomaina vidēji katras 2000 līdz 4000 darba stundas, lai uzturētu projektoru standarta spilgtuma līmenī.

    Vairāki ražotāji, piemēram, Epson, BenQ un Optoma, joprojām piedāvā tradicionālus lampu projektorus, tas ir galvenokārt ir tāpēc, ka lampas var nodrošināt augstu spilgtumu par pieņemamu cenu. Lampu  projektori tiek plaši izmantoti arī biznesa un izglītības vidēs tieši šī iemesla dēļ. Augstākas klases mājas kinoteātru projektoru zīmoli, piemēram, Sony un JVC, lielākoties ir pārgājuši uz lāzera gaismas avotiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    15.02.2024 14:26

    Izdomās kaut ko līdzīgu pēc analoģijas kā izdarījās ar kvēlspuldzēm. Piemēram tirgos kā laboratorijas aprīkojumu.

    Biteme
    15.02.2024 16:31
    Reply to  Krotow

    Būtu ņēmuši palielu depozīta maksu, ko atgrieztu pēc spuldzes nosūtīšanas normālam pārstrādes kantorim.

    Valdis
    17.02.2024 00:53

    pag, ekonomiskās lampas ar vairs nedrīkst tirgot ? Tur tak arī dzīvsudrabs iekšā.

    Krotow
    17.02.2024 17:37
    Reply to  Valdis

    Jaunas nē. Un pareizi, jo CFL spuldzēm ir pretīgs gaismas spektrs.

    Nelabojams
    17.02.2024 09:40

    Eiropa kopumā tuvojas zviedriem, par kuriem mēdz sacīt: “Nav tādas lietas, ko kāda Zviedrijas kopiena, sanākusi un apspriedusies, nespētu sev brīvprātīgi aizliegt!”

    Last edited 2 months ago by Nelabojams
    Reklāma