Web Analytics
More
    Reklāma

    Aicina studentus stiprināt spējas radīt inovatīvus digitālos risinājumus, ar superdatoru risinot industrijas izaicinājumus 

    Jaunākie raksti

    Līdz 31. janvārim visu Latvijas augstskolu studentiem atvērta pieteikšanās dalībai vēl nebijušā programmā «Inovatīvu digitālu risinājumu radīšana HPC izaicinājumos». Tajā viņi risinās uzņēmumu definētus izaicinājumus, ar digitālās prototipēšanas un dizaina domāšanas metožu palīdzību mācoties radīt inovatīvus digitālos risinājumus. Risinājumu izstrādē tiks izmantots Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) superdators.

    Programma ir daļa no projekta «Augsta līmeņa digitālo prasmju apguve Latvijā augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā» (projekta Nr. 2.3.1.1.i.0/1/22/I/CFLA/003), kurā zinātnes universitātes – RTU, Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) un Latvijas Universitāte (LU) – līdz 2026. gadam īstenos 12 studiju moduļus augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā. Mācībspēki jau ir izstrādājuši jaunos studiju moduļus un tos veidojošos kursus, no šī gada sākas to aprobēšana universitātēs un industrijā.

    Reklāma

    Programmā «Inovatīvu digitālu risinājumu radīšana HPC izaicinājumos» studenti zināšanas aprobēs dzīvē, risinot reālus izaicinājumus. Komandās kopā darbosies studenti no dažādām universitātēm, studiju programmām un studiju līmeņiem (no koledžas līdz doktorantūrai), viens otru papildinot un nodrošinot zināšanu pārnesi. Palīdzību risinājumu izstrādē nodrošinās RTU Zinātnes un inovāciju centra Dizaina fabrika, ar padomiem augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju izmantošanā atbalstīs RTU HPC (High-Performance Computing) centra vadītājs Lauris Cikovskis, bet radošo domāšanu sekmēs Dizaina fabrikas vadītāja Elīna Miķelsone. Savukārt dažādu uzņēmumu pārstāvji nodos pieredzi aktuālu digitālu inovāciju izstrādē un ieviešanā.

    «Šī būs industriālo novatoru programma. Bez modernām tehnoloģijām un digitāliem risinājumiem nav iedomājama nevienas nozares un uzņēmumu attīstība. Studenti iemācīsies ģenerēt idejas, izstrādāt konceptuālus risinājumus – skices, prototipus, modeļus –, izmantojot mūsdienīgus digitālos rīkus, kurus lieto arī industrijā, un augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģijas. Viņi vairos prasmes validēt šos risinājumus atbilstoši potenciālo lietotāju un tirgus vajadzībām, kā arī stiprinās tā dēvētās soft skills – spēju strādāt komandās, sevi prezentēt utt.,» stāsta E. Miķelsone. Sekmīgi pabeidzot programmu, studenti saņems sertifikātu, kas apliecinās augsta līmeņa digitālās prasmes. Dalību programmā viņi varēs pielīdzināt divu kredītpunktu brīvās izvēles kursam.

    Projektu «Augsta līmeņa digitālo prasmju apguve Latvijā augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā» finansē ES Atveseļošanas un noturības mehānisma investīcija. Tā mērķis ir palielināt speciālistu skaitu Latvijā ar augsta līmeņa digitālām prasmēm (DigComp 7.–8. līmenis), kuri spēj lietot tehnoloģijas, lai attīstītu zināšanu un tehnoloģiju ietilpīgus jaunus produktus un pakalpojumus dažādās nozarēs, kā arī radīt augstākās izglītības, zinātnes un industrijas sinerģiju, kas veicina inovācijas ar maksimālu komercializācijas un eksporta potenciālu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma