Web Analytics
More
    Reklāma

    Wi-Fi 7 standarts pabeigts, drīz gaidāmas pirmās ierīces

    Jaunākie raksti

    Wi-Fi 7 standarts beidzot ir pabeigts, un sertifikācija ierīcēm, kas izmanto nākamās paaudzes bezvadu standartu, ir sākusies, pirmdien paziņoja Wi-Fi Alliance. Wi-Fi 7 būtu uzskatāms par lielu soli uz priekšu bezvadu mājas internetam, jaunais standarts sola ievērojami lielākus ātrumus un labāku veiktspēju mobilajiem telefoniem, klēpjdatoriem un citām ierīcēm vietās, kur ir traucējošs citu lietotāju Wi-Fi.

    Institute of Electrical and Electronic Engineers, kas atbild par jaunu Wi-Fi versiju izstrādi, strādājis pie Wi-Fi 7 vairākus gadus, un Wi-Fi Alliance sertifikācija tika gaidīta šogad. Wi-Fi 7 un Wi-Fi 6E ir atpakaļsavietojams, tāpēc tas atbalstīs arī Wi-Fi 6 un Wi-Fi 5 ierīces.

    Reklāma

    Šis jaunais standarts atbalsta divreiz plašāku joslu nekā priekšgājējs Wi-Fi 6, paplašinoties no 160 MHz līdz 320 MHz un tiekot pie daudzgigabitu datu pārraides ātrumam.

    Wi-Fi 7 iekļaus arī Multi-Link Operation jeb MLO, kas ļaus ierīcēm vienlaicīgi nosūtīt un saņemt datus pa vairākām saitēm, nevis tikai pa 2.5 GHz vai 5 GHz saiti. MLO galvenais ieguvums ir samazināta aizture un uzlabota stabilitāte.

    Prognozēts, ka Wi-Fi 7 ātri nonāks lietotāju rokās. Šobrīd jau ir dažas Wi-Fi 7 ierīces, piemēram, Xiaomi 13T Pro, šo gadu tiek plānots pabeigt ar 233 miljoniem Wi-Fi 7 ierīču, bet šis skaitlis palielināsies līdz 2.1 miljardam 2028. gadā, vai vismaz tā plāno Wi-Fi Alliance.

    AvotsPcmag
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Karlis
    10.01.2024 09:15

    Kautkā es nesalasīju tos lielos ieguvumus. Un kādā diapazonā varēs izveidot vismaz 16 tos foršos platos kanālus? Un galvenais jautājums … vai kursors paliks ātrāks? Izklausās, ka varēs ielādēt visu, pilnīgi visu kursoru nieka dažās sekundēs. Un katrs.

    Šeit noderētu pašmāju ražotāja Mikrotik komentārs par to, kad būs arī te wifi7

    grh
    10.01.2024 11:18
    Reply to  Karlis

    ja tu lieto internetu tikai kursoram un youtubei, tad tev visticamāk wifi7 nevajag arī deveņu vidus dzīvoklī. Ja tu pa wifi gribētu mājas NAS lietot un savā portatīvajā datorā kaut ko lejuplādēt ar 1Gbps (nākotnē gan jau metīs pakaļ 2.5 un 5Gbps par 20e), tad wifi 6e/7 būs must have. Šobrīd daudzdzīvokļu namos wifi6 jau ir pārslogots tā, ka aktīvajā diennakts laikā ir pagrūti sasniegt kaut tos pašus 500Mbps un noturēt lielisku signāla kvalitāti.
    Protams, mēs jau 99% laika browsējam telefonā “mazkaloriju” aplikācijas un mums nevajag ne gigabita optiku, ne 500Mbps wifi. Šis viss ir paredzēts vairāk skolām/sporta arēnām un taml, kur ir nepieciešama spēja apkalpot vienlaicīgi daudz klientus.
    Realitātē mājas klientam ir vajadzīgs stabils ne ātrs internets, jo tāpat to 1gbps var izmantot tikai torrentveidīgajās aplikācijās, kuruas spēj straumēt no vairākiem resursiem vienlaikus.

    Krotow
    10.01.2024 11:34
    Reply to  grh

    Kursora ātrumu, kurš pēc ārējām pazīmem spriežot, atdūries kādos WordPress vai serveru balansēšanas ierobežojumos, tas tiešām neietekmēs ;)

    Karlis
    10.01.2024 13:49
    Reply to  grh

    Paga, paga … ne tik strauji.
    Nevajag mārketingu.
    Pastāsti, kapēc wifi6 ir tik ļoti pārslogots, un ka tieši wifi7 to maģiski atrisinās.
    Var runāt tehniski, to visi sapratīs.

    grh
    10.01.2024 14:07
    Reply to  Karlis

    Sāc ar frekvenci, kurā strādā wifi6 un kurā strādās wifi7
    Tagad 5ghz ir devenēs pamatīgi pārslogots. Pats esmu 5stāvu mājā un man pa dienu knapi 300Mbps ir blakus šķīvim, Pa nakti 700-800Mbps. Attiecīgi var saprast kā kaimiņi ar savām iekārtām aizsit ēteru. Mūsdienās jau vidēji katram ir telefons, tad papildus kāda planšete/TV/dators/putekļsūcējs pie wifi. Iekārtas ir milzumdaudz tajos 2.4 un 5ghz. Wifi 6E izmanto 6ghz un tā ir nosacīti brīva. Tā kā teorijā tā ir īsāka frekvence, tad arī kaimiņu signālam vajadzētu grūtāk atnākt pie tevis ciemos un traucēt.
    Wifi 7 arī mācēs 6ghz, bet ar vēl platāku joslu (ātrumam) kā 6e.

    Kā jau teicu – viss viemēr atsitīsies pret to kāds ir tevis izvēlētā resursa ātrums kā rezultātā šīs wifi figņas jūt tikai tad, kad piemēram, izdomā konsolei kačāt spēli 150GB apjomā ar vēlmi tūlīt viņu spēlēt, jo man tak giga mājās. A nez kāpēc kačājas ar 300Mbps un rādās, ka 4h jāgaida līdz nokačāsies. Tad ir 2 varianti – wifi6e vai uz pagaidu brīdi aizvilkt kabeli no sava rūtera līdz konsolei.
    Neesmu eksperts un tas ir tikai mans viedoklis

    Pēča
    11.01.2024 21:42
    Reply to  grh

    Problēma atrisinās TIKAI ja būsi ‘early adopter’ un izgrūdīsi lielo piķi. Pagaidām lētākie wifi7 rūteri maksā ap 300€, krutie ap 800€

    Jo pēcāk, kad wifi7 ierīces jau pašsaprotamas-nākamgad vai aiznākamo gan jau ka 100€ robežā nopirkt tad visiem būs ‘krutais’ wifi7 un daudzstāvenē gribi vai nē atkal aizsitīs tieši wifi7 kanālus… Un nu tad tev būs jāraud un jāmeklē wifi8 un tā tālak jeb nebeidzamais stāsts…

    P.s. nezinu kas jāgaida(gan jau ka iphonistus) bet piemēram w11 un nu jau vairāki laptopi kā arī stacionārajiem ir wifi7, no telefoniem pixel 8 ir wifi7 atbalsts, kā arī zinu ka ir vairāku plauktu tplink rūterīši pieejami.
    Augstākais no tiem pat pa taisno optikas dzīslu iebāz atbalstot 20Gbps…
    Tiesa cik man zināms tad ‘tet’ (vienīgais kas optikai dod optikas dzīslu iekšā mājā) neļauj pa taisno svešos rūterus- ķipa drošība un obligāti jālieto viņu šņaga pēc kuras padod tālāk uz ko gribi.

    P.s. MLO sakarā man tplinks jau tā darbojas 3 gadus… wifi zona Zem viena sida, nevis sadalītas savā frekvencē ka tev miljons sidi…. Un ierīce kas vienojas pati paņem labāko ko spēj saņemt vai 2.4 vai 5ghz spektrā, nekas jauns.

    Last edited 3 months ago by Pēča
    Reinis Rozitis
    11.01.2024 22:26
    Reply to  Pēča

    > P.s. MLO sakarā ..
    > Un ierīce kas vienojas pati paņem labāko ko spēj saņemt vai 2.4 vai 5ghz spektrā, nekas jauns.

    Šeit ir arī starpība, proti “VAI” – iekš wifi7 ir “UN” ..

    https://www.tp-link.com/us/blog/1067/what-is-wifi-7-s-multi-link-operation-mlo-/

    Last edited 3 months ago by Reinis Rozitis
    Reinis Rozitis
    10.01.2024 14:38
    Reply to  Karlis

    Wifi7 ir interesants ar to, ka ir Multi-Link Operation (MLO) – jebšu iekārtas var savienoties vienlaicīgi kopā pa vairākām joslām / kanāliem (gan 2.4-GHz, 5-GHz vai 6-GHz) visi iepriekšējie (6e ieskaitot) savienojas tikai vienā konkrētā..

    karlis
    10.01.2024 17:25
    Reply to  Reinis Rozitis

    visā visumā tas nav ne tuvu viss.
    Kapēc nav pieminēta fīča, ka varēs vienā reizē izsūtīt vairāk (QAM)
    Nav pieminēta fīča, ka ja gadījumā tajā (piemēram 80Mhz) kanālā kāds sēž, tad wifi7 spēs dinamiski izmantot tikai brīvo daļu no tā visa.

    Baigos bonusus nevar saskatīt, jo 80Mhz kanālu skaits ir 14, visu lielo pārējo ir vēl mazāk, tas ir 6Ghz joslā, un 9 kanāli 5Ghz joslā. Nu 2.4 labāk nepieminēt, tos laikam atstāja, lai telefonā vēl rāda wifi7 zīmi, kad esi apsēdies uz baltā drauga.

    Vēl fīča ir 16 spatial stream, kas gan vairāk domāts publiskajā telpā, jo mājās tam grūti atrast pielietojumu.

    Katrā ziņā gaidam testu, kur piedalās vismaz 5 rūteri, ar vismaz 20 iekārtām, kuras aktīvi kačās visādus sintētiskos datus turpu/šurpu, kas beigās būs pieslēgts pie, piemēram, TET maģiskās optikas uz 1G/s. + pa vidu pieaicināsim draugus ar vecajiem wifi4 un wifi5 rūteriem, lai aktīvi pasilda gaisu.

    Šim testam esmu gatavs ziedot 10Eiro, ja tas kādu interesē.

    Andis
    12.01.2024 06:36
    Reply to  Reinis Rozitis

    Man Asus ROG Phone 5s vienojas pie wifi ar abām joslām reizē un te vēl nav Wifi 7, bet gan Wifi 6E.

    Artūrs Pupausis
    15.01.2024 03:34

    Pēc gadi pieci kad visas iekārtas būs atjaunotas mājā uz WiFi 7 tad arī būs par to prieks. Tagad viss tikai teorētiski būs ātrāks :)

    Reklāma