Web Analytics
More
    Reklāma

    Igaunija grasās sākt bloķēt pirātiskas vietnes

    Jaunākie raksti

    Igaunija ir vēl viena valsts, kas apsver ieviest pirātu vietņu bloķēšanas režīmu. Valdība ir lūgusi sniegt atsauksmes par autortiesību likuma grozījumu, kas pilnvarotu vietējo patērētāju aizsardzības uzraudzības iestādi bloķēt autortiesības pārkāpojošas vietnes. Digitālo tiesību aktīvisti jau sacēluši traci, jo baidās par interneta cenzūras tālāku normalizēšanu.

    Pēdējos gados vietņu bloķēšana ir kļuvusi par vienu no visbiežāk izmantotajiem pasaules antipirātisma izpildes mehānismiem. Vairāk nekā četrdesmit valstīs interneta pakalpojumu sniedzēji aizliedz abonentam piekļūt dažādām pirātu vietnēm, reaģējot uz tiesas lēmumu vai likumiem.

    Reklāma

    Eiropas valstis ir bijušas īpaši atvērtas šādām pasākumu pieņemšanai, un tagad arī Igaunija apsver līdzīgu pieeju. Tieslietu ministrija ir iesniegusi iniciatīvu, kas pilnvarotu Igaunijas Patērētāju aizsardzības un tehniskās regulēšanas iestādi pieņemt pasākumus, lai bloķētu pirātu vietnes.

    Šie pasākumi prasītu vietējiem interneta pakalpojumu sniedzējiem bloķēt noteiktas vietnes, lai novērstu pirātismu. Lai arī vēl nav pilnībā sagatavots likumprojekts, iesaistītie, tai skaitā tiesību turētāji, mediju organizācijas un digitālo tiesību aktīvisti, tiek lūgti dalīties savās nostājās.

    Saskaņā ar Igaunijas Tieslietu ministrijas teikto, esošā situācija izraisa paaugstinātu pirātisma līmeni. Nesenā ES ziņojumā Igauniju atzīmēja par valsti ar augstāko apmeklējumu pirātu vietnēs Eiropā.

    Igaunijas interneta sabiedrība uzskata, ka priekšlikums iet pārāk tālu. Digitālo tiesību aktīvistu grupa ir pamanījusi cenzūras pieaugumu valstī un uzskata šo priekšlikumu par nākamo soli jaunām iespējām cenzēt internetu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    20 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Robčiks
    09.01.2024 15:03

    VPN vēl joprojām ir legāls.

    Edvelīns
    09.01.2024 22:05

    Toties Latvijā reklamē krāpnieciskus kantorus visos “masu mēdiņos”.

    rudzu rikas
    09.01.2024 23:13
    Reply to  Edvelīns

    hmm, piemēram? Neesmu ievērojis, ja neskaita apšaubāmas reklāmas par office un sazin vēl kāda softa licenču pirkšanu par “speciālām” cenām.

    Edvelīns
    10.01.2024 01:28
    Reply to  rudzu rikas

    Nu taču visās ziņu pārkopētāju lapelēs reklamē windows licenzes pa 8€, Office pa 18, u.t.t.
    Un viss kā apmaksāta reklāma. Man kaukur ir pāris screenshoti no Nesakarīgās Rīta Avīzes, un vel kaukādiem neadekvātiem, izmukušajiem.

    KaliLinuxUser
    10.01.2024 01:35
    Reply to  Edvelīns

    Jums ir kādi pierādījumi, ka tās licences ir pirātiskās? ES ir oficiāli atļauts tirgot programmatūru otrreizējā tirgū. Microsoft var daudz ko rakstīt savās EULA, bet valsts likumi vienmēr būs pārāki par tur teikto.

    Kursors.lv
    10.01.2024 06:57
    Reply to  KaliLinuxUser

    Tirgot varbūt arī atļauts, bet lietot tās licences gan var nebūt ļauts.

    KaliLinuxUser
    10.01.2024 08:44

    Tas ir lielo programmatūras ražotāju korporāciju ilgstoši uzturēts mīts, ka šādas licences nav legālas. Jau pirms vairāk nekā 10 gadiem bija ES tiesas spriedums, ka šīm korporācijām nav taisnība. Gala lietotājam ir visas tiesības iegādāties un izmantot iepriekš lietotu legālu programmatūru.

    Kursors.lv
    10.01.2024 08:47
    Reply to  KaliLinuxUser

    Jālasa licences lietošanas noteikumi. Tur tad arī ir aprakstīts, kas ir un kas nav legāli. Pat ja tā licence darbojas, tas nenozīmē, ka tās lietošana ir legāla.

    Karlis
    10.01.2024 09:27

    Vai es varu tev atdot/pārdot/uzdāvināt savu RIMI/MAXIMA/TOP pirkto audio CD, tā oriģinālā komplektācijā ar visu dziesmu vārdu grāmatu? Un tu tad būsi jaunais legālais īpašnieks, un drīkstēsi to klausīties savā audiosistēmā?

    Iepriekš atvainojos par uzrunu tu, tas nav aiz ļauniem nodomiem.

    Karlis
    10.01.2024 13:52

    Var tak dabūt, piemēram, DPA komentāru šajā sakarā?? Lai nav te tukšu strīdu.

    Kursors.lv
    10.01.2024 14:05
    Reply to  Karlis

    Protams, ka var. Daudz ko var un kādreiz plašākā rakstā varbūt arī uzprasīsim viņiem komentāru.

    Kaut kas
    10.01.2024 17:35
    Reply to  KaliLinuxUser

    Lietot jā, tirgot nē.

    Edvelīns
    10.01.2024 10:56
    Reply to  KaliLinuxUser

    Tu principā pateici ka “Latgalītē” pirktās licenzes ir legālas.
    Atjēdzies taču no tā sava murga!

    P.S. https://duckduckgo.com/?q=keysoff+site%3A.lv&ia=web šis viss ir nelegāls, un visi tie Letas kopētājportāleļi reklamē krāpniecību.

    Last edited 3 months ago by Edvelīns
    Karlis
    10.01.2024 13:52
    Reply to  Edvelīns

    Davai konkrētus punktus un pantus. Un tikai sausus faktus.

    Bats
    09.01.2024 22:22

    Paziņojums nedaudz skan kā digitālā satura lielvalsts publicitātes kampaņa. Tur ir tikai kādi 1.2M interneta lietotāju. Ja neviens neviens Igaunijā nepiratēs neko no satura, tad šī satura radītāju korporācijas to praktiski nesajutīs. Netflix vai Disney+ lietošana caur VPN, konta dalīšana ar citiem “paplašinātas ģimenes” locekļiem pat neskaitās pirātisms un ir daudz izplatītāka.

    Liepu kaspars
    10.01.2024 13:57

    Pamēģiniet latvijas AKKA/LAA mēsli izspēlēt šeit līdzīgu huiņu ar vietņu bloķēšanu, es jau zinu, cik jūs ļoti gribētu aizliegt Latvijas iedzīvotājiem patērēt ārvalstu saturu bezmaksas, jo jūs tur ne kapeiku nedabūjat no tā. It kā kāds normāls cilvēks Latvijā gribētu “zagt” jūsu “intelektuālo īpašumu”, kkadas mesla grāmatas vai video, kaut arī ciparu jau exceli esat sarēķinājuši, cik tūkstošus kipa Latvijas iedzīvotāji “jums ir parādā”.

    Krotow
    10.01.2024 14:05
    Reply to  Liepu kaspars

    Ja viņi to mēģinās, vietējās pavārtes viedoklis prasīts netiks.

    Kaut kas
    10.01.2024 17:33

    Īsti netraucē “pirātisku” vietņu bloķēšana (pietiekami daudz alternatīvu kā viņām pikļūt) bet mani vairāk intresē cik brīvi būs šie parametri kas apzīmēs saites “pirātiskuma” statusu.

    Blogers
    11.01.2024 09:17

    Pārsvarā mēs tieši likvidējam reklāmas lai varētu cilvēki varētu piesaistīt izklaidei pārsvaram normālirm aktiem.

    Bien Venidos
    14.01.2024 11:29

    Internets tika radīts lai varētu brīvi apmainīties ar jebkuru informāciju. To ko viņi dara, nav pieņemami.

    Reklāma