Web Analytics
More
    Reklāma

    VAS “Elektroniskie sakari” aicina iedzīvotājus, iegādājoties radioiekārtas, pievērst uzmanību, vai tās ir piemērotas izmantošanai Latvijā

    Jaunākie raksti

    Pieaugot ikdienā izmantotajam radioiekārtu skaitam un iedzīvotājiem aizvien biežāk preces iegādājoties internetā, tostarp  tiešsaistes platformās, kas bāzētas ārpus Eiropas Savienības vai tirgo un piegādā preces no trešajām valstīm, palielinās risks iegādāties neatbilstošas radioiekārtas, kas var izraisīt radiosakaru traucējumus un ietekmēt saziņu ar ārkārtas dienestiem.

    VAS Elektroniskie sakari (VAS ES) īsteno ikgadējo informatīvo kampaņu “Lūdzu, netraucē!”, kurā aicina iedzīvotājus, iegādājoties iekārtas, kuru darbības pamatā ir radiofrekvenču izmantošana, t.sk. viedās iekārtas ar iebūvētiem radiomoduļiem, vēl pirms to iegādes pievērst uzmanību, vai tās paredzētas izmantošanai Latvijā, jo neatbilstošu radioiekārtu lietošana var izraisīt kaitīgus radiotraucējumus citām radiosakaru sistēmām un pat apgrūtināt saziņu ar ārkārtas dienestiem.

    Reklāma

    VAS ES kā radiofrekvenču spektra pārvaldītājs un radioiekārtu lietošanas uzraudzības institūcija Latvijā katru gadu saņem aptuveni 200 pieteikumus par radiosakaru traucējumiem. Pēdējo gadu traucējumu statistika parāda, ka trešdaļā no izskatītajiem pieteikumiem radiotraucējumu iemesli bija radioiekārtas, kas neatbilst noteiktajām būtiskajām prasībām. Kā populārākās no tām var minēt: 1) Eiropas reģionam neatbilstošas vai nepareizi konfigurētas bezvadu videonovērošanas sistēmas (izmantojamas 2,4 GHz koplietošanas diapazonā); 2) bezvadu atpakaļskata kameras jeb bezvadu videopārraides iekārtas, ko parasti atsevišķi iegādājas un izmanto transportam (t.sk. smagajam transportam un traktortehnikai), kurā šāda funkcija nav iebūvēta ražošanas procesā; 3) patvaļīgi, bez mobilo operatoru ziņas uzstādīti mobilo signālu pastiprinātāji (repīteri, būsteri). Šo iekārtu neatļauta vai nepareiza izmantošana visbiežāk ir bijis cēlonis radiosakaru traucējumiem mobilo sakaru tīklos pēdējo gadu laikā. Lielākā daļa no iekārtām bija iegādātas internetā, tiešsaistes platformās, kas bāzētas ārpus Eiropas Savienības vai tirgo un piegādā preces no trešajām valstīm, un daļai no tām nebija CE marķējuma un atbilstību apliecinošu dokumentu, kas nozīmē, ka tās nebija paredzētas lietošanai Eiropas Savienībā un Latvijā.

    “Ne vienmēr Internetā (sevišķi ārvalstu interneta veikalos) iegādājamās radioiekārtas atbilst Latvijas likumdošanā noteiktajām prasībām. Radiofrekvenču sadalījums dažādos pasaules reģionos ir atšķirīgs un mēdz būt, ka frekvenču josla, kas Ķīnā, ASV vai Kanādā iedalīta vienam radiosakaru dienestam, Eiropas reģionā ir paredzēta pavisam citam nolūkam. Tieši izmantojamo frekvenču joslu atšķirība radioiekārtu darbībā var būt iemesls radiotraucējumiem,” brīdina VAS ES Atbilstības novērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Čamans.

    Pēc radioiekārtu ražotāju un globālo prognozēšanas institūciju aplēsēm jau šogad uz vienu Eiropas iedzīvotāju lietošanā ir 9 radioiekārtas, tajā skaitā dažādas viedierīces, sadzīves iekārtas ar iebūvētiem radiomoduļiem, bezvadu sensori un citas drošības sistēmas, kā arī ikdienā daudz un dažāda pielietojuma Bluetooth ierīces. Tās visas ir iekārtas, kuru darbības pamatā ir radioviļņu raidīšana vai uztveršana, lai nodrošinātu radiosakarus vai radionoteikšanu (objekta atrašanās vietas un ātruma noteikšana izmantojot radioviļņus). Tiek prognozēts, ka 2030. gadā uz vienu pasaules iedzīvotāju būs sākot no 15 līdz pat vairāki desmiti ierīču ar iebūvētiem radiomoduļiem, kas būs pieslēgti internetam.

    Tāpat pieaug arī iedzīvotāju tendence veikt pirkumus tiešsaistē. Saskaņā ar Eurostat informāciju aizvien pieaug tendence preces iegādāties internetā. Publicētie dati liecina, ka 2022. gadā 75% no visiem ES iedzīvotājiem (vecumā no 16 līdz 74 gadiem), kas bija izmantojuši internetu, preces vai pakalpojumus personīgām vajadzībām bija iegādājušies tiešsaistē. Arī starptautiskā interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmuma Gemius veiktais e-komercijas pētījums parāda, ka vairāk nekā 81,7% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 – 74 gadiem 2023. gada pirmā pusgada laikā iegādājušies kādu pirkumu internetā un 11,8% plāno to darīt nākotnē.

    Iepriekš minētās tendences norāda uz to, ka palielināsies gan risks iegādāties preces, kas neatbilst būtiskajām prasībām, gan arī šādu iekārtu izraisīto radiosakaru traucējumu skaits.

    Tādēļ tuvojoties Ziemassvētkiem, kad aktualizējas dāvanu iegādes jautājums, un dāvanu sarakstos tiek iekļautas arī dažādas bezvadu ierīces, VAS Elektroniskie sakari īpaši aicina patērētājus būt vērīgiem un, iegādājoties sev vai  pērkot dāvanās radioiekārtas pārliecināties par preces atbilstību noteiktajām prasībām un par to lietošanas ierobežojumiem vēl pirms to iegādes. Par radioiekārtas atbilstību prasībām liecina vairāku pazīmju kopums.

    • Pirmkārt, ja iekārtai ir CE marķējums, tā jau ir viena no pazīmēm, ka ražotājs ir pārliecinājies, ka prece atbilst būtiskajām prasībām. CE zīme ir apliecinājums tam, ka ražotājs paredzējis radioiekārtas izplatīšanu Eiropas Savienībā. Ja minētā marķējuma nav, tad tādas iekārtas Latvijā lietot aizliegts;
    • Otra pazīme ir precei pievienotā atbilstības deklarācija (Declaration of Conformity), kas apliecina tās atbilstību direktīvai 2014/53/ES (RED);
    • Treškārt, radioiekārtai ir jābūt pievienotai lietošanas informācijai, kurā norādīti tās lietošanas nosacījumi un ierobežojumi.

    Informatīvās kampaņu “Lūdzu, netraucē!” materiāli būs pieejami VAS ES tīmekļa vietnē https://ej.uz/lūdzu_netraucē_2023 un sociālajā tīklā Facebook.

    VAS “Elektroniskie sakari” (VAS ES) ir valsts kapitālsabiedrība, kas nodrošina valsts ierobežoto resursu – radiofrekvenču spektra un numerācijas pārvaldību. Radiofrekvenču spektra pārvaldība ietver sevī radiofrekvenču spektra plānošanu un uzraudzību.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    24 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Didi
    07.12.2023 15:40

    Baigās čikses Vases strādā ;)

    Trx450
    07.12.2023 15:53

    patvaļīgi, bez mobilo operatoru ziņas uzstādīti mobilo signālu pastiprinātāji (repīteri, būsteri).

    A ko citu atliek darīt, ja operātors nevar nodrošināt jaudīgāku antēnu.

    Ingvars
    07.12.2023 16:21

    Jau gatavojas karam?
    Ka peksni tas ir tik svarigi?

    Kursors.lv
    07.12.2023 16:23
    Reply to  Ingvars

    Tas vienmēr ir bijis svarīgi un šādu ierīču lietošana jau gadiem rada lielākas vai mazākas problēmas.

    Skābene
    08.12.2023 12:12

    Nu tiem pašiem Mikrotik rūteriem, ja iestatījumos noņem reģionālos setingus, tad uzreiz uzlabojas wifi zona! :D

    Kursors.lv
    08.12.2023 13:05
    Reply to  Skābene

    Mhm, gaidi zvanu no šīs relīzes autoriem :)

    karlis
    08.12.2023 14:57

    diez kapēc?

    Elektriķis
    08.12.2023 15:42
    Reply to  karlis

    Tādēļ ka mūsu reģionam atļautās jaudas šajās frekvencēs ir mazākas kā Ziemeļamerikā.
    Sensenos laikos DJI droniem arī varēja pārslēgt šo iestatījumu un lidot tālāk.

    Krotow
    08.12.2023 19:24
    Reply to  Elektriķis

    Vecajiem viņu droniem var arī tagad. Ja vēl baterijas būtu pieejamas.

    Elektriķis
    08.12.2023 11:30

    Uzrīkojam konkursu. Izvelkam no pažobeles un ieslēdzam vecu radioaparātu, kuram ir garo un vidējo viļņu diapazoni. Kurš uztvers kādu staciju šajos diapazonos?

    Termofors
    09.12.2023 19:00
    Reply to  Elektriķis

    Nu vel B.C. (Before Covid) kādas 4-5 uz ātro varēja saskenēt. Bet tas bij ar diezgan pagaru “piena paku” izvilktu. Azimutu neaceros. šķiet bij notēmēta ka var paklausīties ukraiņu amatierus, un kaukādās frekvencēs nāca iekšā norvēģi vai pat islandieši.

    Elektriķis
    09.12.2023 19:20
    Reply to  Termofors

    Kas ir “piena paka”? Vai Tu gadījumā nestāsti par īsviļņiem?

    Termofors
    09.12.2023 19:43
    Reply to  Elektriķis

    Neaceros ne metrus ne frekvences. Man to ikdienā nevajag. Kaukādus padsmit metru ragus izvilka un amatierēja uz nebēdu.

    x-files
    08.12.2023 11:53

    Ar tiem traucējumiem kuriozs
    Braucu ar audi, klausos mp3 failus, mūzika pazūd un viens vecis 2 sekundes runā. Pēc tam pārslēdzas atpakaļ. Tas nebija radio režīms. Notika +- vienā vietā, divas reizes uzķēru, 2. reizē braucu divatā. Pieņemu ir kāda ārkārtas frekvence, kura automātiski pārslēdz maģi. Drošvien sagadīšanās, tur vēl pie ceļa ir sadalne un asfaltā redzamas kvadrātiskas rievas (skaita auto?)

    Oskars
    09.12.2023 13:42

    Kiniesi uzliks kadu tik lembu tev vajag. Ne tikai CE, ari pirms taa ieliks KU.

    Vizijs
    09.12.2023 16:39

    Don’t care, pirkšu tādas, kā vēlos.

    Kursors.lv
    09.12.2023 16:40
    Reply to  Vizijs

    Un tad VAS “Elektroniskie sakari” sodīs tevi kā viņi vēlēsies :)

    Termofors
    09.12.2023 18:40

    Viss atkarīgs no jaudas.
    Man viens ubnt links strādā kādus dažus kanālus zem 1.
    Jau 2 gadus nevienam netraucē. Pilsēta, daudzstāvenes, 1-13 ir vienkārši āizd….
    Protams ka jauda ir pieregulēta adekvāta, un neviena no antenēm nepūš ar 117mW kaukur virzienā “nu kaukur tur tā”.
    Ar standarta kanāliem drīz nepietiks nevienā daudzstāveņu rajonā. Visi tie AC/HVZ būtu jāaizliedz, nevis tukši jāļurina par sertifikātiem.

    Kursors.lv
    09.12.2023 18:41
    Reply to  Termofors

    Tu jau nezini vai netraucē.

    Termofors
    09.12.2023 18:55

    Es nezinu? Tikai tapēc ka TU neko nesaproti tehniskās lietās?
    Nu, tad jau lidmašīnas arī nelido, va ne? Jo tu jau nesaproti kā viņas darbojas.

    Kursors.lv
    09.12.2023 18:56
    Reply to  Termofors

    Un tu domā, ka tu saproti? :)

    Termofors
    09.12.2023 19:44

    Nu, ņemot vērā ka manis konfigurētās lietas strādā…

    Kursors.lv
    09.12.2023 19:45
    Reply to  Termofors

    Runa ir nevis par to vai tev tās tavas lietas strādā, bet vai tās netraucē citiem. Par to esi 100% drošs?

    Kerčas Mosts
    10.12.2023 09:52

    Ja 100 reizes ļerkst, bez faktiem, tad gan jau ka rakstnieķels.

    Reklāma