Web Analytics
More
    Reklāma

    Enefit Green Latvijā uzsāks saules paneļu parku būvniecību

    Jaunākie raksti

    Atjaunīgas enerģijas ražotājs Enefit Green ienāk Latvijas saules elektroenerģijas tirgū, apstiprinot investīcijas divu saules elektrostaciju būvniecībai valsts rietumu daļā Ādažu novadā, Kadagas un Carnikavas pagastos. Kopējais investīciju apjoms šo projektu īstenošanā sasniedz aptuveni 9 miljonus eiro.

    Šie būs pirmie Enefit Green Latvijā izveidotie saules enerģijas parki ar kopējo jaudu 17 megavati – seši megavati saules parkā Austrumi PV Ādažu novada Kadagas pagastā un 11 megavati saules parkā Dzērves PV Ādažu novada Carnikavas pagastā. Šobrīd Latvijā Enefit Green pārvalda arī koģenerācijas staciju Valkā un granulu ražotni Brocēnos.

    Reklāma

    Kā norāda Enefit Green vadītājs Latvijā Juris Antužs, ienākšana Latvijas saules enerģijas tirgū ir būtiska daļa no uzņēmuma attīstības stratēģijas. “Enefit Green pašlaik darbojas un būvē saules elektrostacijas Igaunijā un Polijā. Jaunu saules enerģijas parku izveide Latvijā ne tikai palielinās uzņēmuma enerģijas ražošanas portfeli, bet arī palīdzēs to diversificēt,” komentē Antužs.

    Saules spēkstaciju Austrumi PV un Dzērves PV kopējais gadā saražotās elektroenerģijas apjoms sasniegs aptuveni 18 gigavatstundas. Salīdzinājumam – ar šo apjomu var nodrošināt aptuveni 8500 Latvijas mājsaimniecību gada elektroenerģijas patēriņu. Nākamais solis būs līgumu parakstīšana ar spēkstacijas būvniekiem un iekārtu piegādātājiem. Pēc tam tiks uzsākti sagatavošanās darbi būvniecībai, lai jau nākamā trešajā ceturksnī saules parki varētu sākt ražot elektroenerģiju.

    Juris Antužs piebilst, ka atjaunīgās enerģijas tirgus Latvijā nepārprotami turpina augt: “Atjaunīgā enerģija Latvijai ir ļoti svarīgs attīstības virziens, jo tas piedāvā ilgtspējīgu un oglekļa ziņā neitrālu energoneatkarības risinājumu. Vēja un saules enerģija ir lētākais un pieejamākais veids, kā ražot zaļo elektroenerģiju. Latvijā šobrīd strādājam arī pie vēja parku projektu attīstības, piemēram, Ventspils, Talsu un Kuldīgas novados, kā arī Dienvidkurzemē. Jau šī gada decembrī ietekmes uz vidi novērtējuma ietvaros notiks pirmās publiskās projektu ieceru prezentācijas.”

    Enefit Green ir viens no vadošajiem un daudzpusīgākajiem atjaunīgās enerģijas ražotājiem Baltijas jūras reģionā. Uzņēmums šobrīd veic piecu vēja parku būvniecību ar kopējo jaudu 525 MW – trīs parki atrodas Lietuvā, viens Somijā un viens Igaunijā. Papildus Latvijā apstiprinātajām investīcijām saules enerģijas parku izveidē tiek būvēts arī viens saules parks Polijā un divi parki Igaunijā ar kopējo jaudu 100 MW. Kopš 2021. gada Enefit Green ir investējis gandrīz 790 miljonus eiro jaunu vēja un saules enerģijas parku būvniecībā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    viens
    24.11.2023 15:48

    ejam uz priekšu – tagad jau no atjaunojamās uz atjaunīgo enerģiju

    Tranks Vilis Ātors
    24.11.2023 22:54
    Reply to  viens

    Un vienbrīd LZA valodniecības komitejas duņas pielies pārāk daudz Balzāmu pie kafijas un būs mums “jaunīksnējā” enerģija.
    Vai varbūt “atjaunavīgā”.
    Jaunelīgā. Jaunojamulej….

    Parasts latvietis
    25.11.2023 10:34

    Kalab ne -ja jau var būt tādi,, brīnumi,, kā podkāsts nevis raidieraksts, teip sī, džīpīes, sīdī, utt (kas vainas c tipa savienojumam ,vai gps ?)

    Sergejs
    24.11.2023 16:30

    Un atkal ne vārda par to kā uzkrās lieko enerģiju ko pa dienu saražos. Šis tak jau bez mazuma 100500tais tāds saules parks LV un cik tas nebūtu dīvaini max ražīgums viņiem visiem būs ap 12-00 saulainā dienā, bet uz vakaru noplaks… Interesanti, iešūpās rezultātā energosistēmu tā ka rezultātā aizies viss pa pieskari?

    xs1
    24.11.2023 17:18
    Reply to  Sergejs

    Jā, jā, pa radio arī skandina, ka katram otram uz jumta saules paneļi, tikai reālajā dzīvē tikai kādi 3 līdz 4% mājsaimniecību salikuši … nesatraucies, elektromašīnas pa dienu arī ar laiku daudz sāks lādēt un jauda būs nepieciešama tieši dienas laikā :)

    Rudolfs
    27.11.2023 09:13
    Reply to  xs1

    Vajag paskatīties statistiku, cik % mājsaimniecību dzīvo privātmājās. Tad tie 3-4% jau izskatīsies diezgan nopietni.

    Tranks Vilis Ātors
    24.11.2023 22:56
    Reply to  Sergejs

    Kā viņi uzkrās priekš ziemas, vot tas ir īstais jautājums!
    Paskatoties uz tiem paneļiem, redzams ka viņi visi ir tādā lenķī kas paredzēts vasarai.
    Vasarai, Karl! Kad ir lielākā vajadzība pēc elektrības, jā.
    Ziema jau elektrību nevajag, jo visi sēd alās, sveču gaismā.

    Elektriķis
    25.11.2023 08:55
    Reply to  Sergejs

    Vai tad mums HESu trūkst? Brīnišķīgs veids kā īslaicīgi uzkrāt milzu enerģiju.
    Ziemā būs jākurina ar kuģiem atvestā gāze.
    Vienmēr atradīsies kāda elektrības iegūšanas veida pretinieki. Cerība uz kodolsintēzes reaktoru, iepauzēsim ar AES, gaidīsim vēl kādus 50 vai 100 gadus, kad tāds tiks radīts.

    AC/DC
    25.11.2023 03:02

    Kas tas par jauno Kadagas pagastu? Kaut kā Latvijas teritoriālajā iedalījumā tāda nav…

    Parasts latvietis
    25.11.2023 17:26
    Reply to  AC/DC

    Tss ir pa vidu starp mazpisāniem un jākšļiem

    Artis
    26.11.2023 11:33

    Jāpriecajas par katru ražotāju lielu vai mazu, tas veicina mūsu energoneatkarību. Birža un tirgus cenas visu noliks pa vietām. Jau tagad ražotāji meklē veidus kā uzkrāt un izlietot enerģiju efektivi. Šeit jau piemineja HES. Tur ir ļoti liels uzkrāšanas potenciāls. Elektroauto akumlatori – otrs virziens. Tirgus apstākļos sistēma pati sakartosies- galvenais netraucēt ar politiskiem lēmumiem un papildus nodokliem(piemeram-lietus ūdens nodoklis HES )

    Reklāma