Web Analytics
More
    Reklāma

    Datori gan rūdītiem, gan svētdienas geimeriem – ko piedāvā Capital Neo Play?

    Šis raksts ir tapis sadarbībā ar AS "Capital".

    Jaunākie raksti

    Uzņēmums Capital ražo datorus jau kopš pašiem tā pirmsākumiem. Taču pēdējos desmit gadus daļu no sortimenta veido arī gaming iekārtas un aksesuāri. Šobrīd šajā nišā Capital piedāvā Neo Play stacionāro gaming datoru sēriju, no kuras sev piemērotāko un vēlmēm atbilstošāko var izvēlēties gan rūdītākais geimeris, gan tie, kuriem datorspēles ir hobijs brīvdienās un tumšos ziemas vakaros. Kā attīstījies gaming datoru segments un ko Capital piedāvā datorspēļu cienītājiem, sarunā atklāj uzņēmuma valdes loceklis Aigars Bērziņš un Capital Neo Play produktu grupas vadītājs Edgars Kumerdanks.

    Starta punkts 2012. gadā

    Aigars Bērziņš atceras, ka pirmos desmit gadus Capital strādāja ar piegājienu, ka viens dators der pilnīgi visam, jo tolaik vēl neeksistēja tāda atsevišķa produktu līnija kā gaming datori. Kā patstāvīgs produktu atzars ar savu sortimentu un identitāti gaming datori parādījās ap 2012. gadu.

    Reklāma

    Tas bija laiks, kad Capital mērķtiecīgi sāka veidot daudz un geimeriem saistošas konfigurācijas stacionārajiem datoriem, kas domāti tieši spēļu/izklaides vajadzībām. Pieprasījums pēc gaming produktiem pieauga, jo cilvēki kļuva gatavāki tērēt vairāk naudas tādam hobijam kā datorspēles. Līdz ar to Capital uz šo biznesa jomu varēja sākt skatīties kā uz patstāvīgu produktu līniju, nevis atsevišķiem produktiem. Tā arī tika izveidots Neo apakšzīmols, kas bija kaut kas eksotiskāks par parasto stacionāro datoru. Šobrīd sev piemērotāko gaming datoru klients var izvēlēties no Neo Play sērijas ierīcēm.

    Neo Play ir un būs nozīmīga Capital biznesa daļa

    Runājot par to, cik lielu Capital biznesa daļu ir aizņēmuši Neo Play gaming datori, A. Bērziņš stāsta, ka Neo Play datori ir bijuši vienmēr nozīmīga Capital biznesa daļa un pārskatāmā nākotnē tādi arī paliks. Līdzīgi kā citas produktu grupas arī datoru segments transformējas. Ja 2012. gadā gaming datoru īpatsvars kopējā Capital biznesā bija kādi 10-15%, tad tuvāko divu gadu laikā, visticamāk, sasniegs 70-80%. Tas ir spilgts rādītājs tam, ka gaming nozare kļūst ievērojami populārāka. Viens no galvenajiem iemesliem, protams, ir bijusi pandēmija, kā arī izmaiņas biznesa vidē.

    Fokuss uz sociālajiem un relaksētajiem geimeriem

    Ja agrāk kāds palūdza raksturot tipisku geimeri, prātā nāca jaunietis melnā hūdijā ar iesarkanām acīm, neiesauļotu ādu. Taču šo desmit gadu laikā šīs asociācijas ir stipri mainījušās.

    Tendences un piedāvājumi gaming jomā veicinājuši datorspēļu normalizēšanu. Tas vairs nav hobijs, kas patīk tikai vīriešiem. Datorspēļu un gaming aprīkojuma dažādība un pieejamība mudina ar šo hobiju nodarboties arī meitenes un sievietes. Katrs var atrast savai gaumei atbilstošāko, neatkarīgi no vecuma, interesēm, vajadzībām.

    Capital, veicot vairākas fokusgrupu diskusijas, atklājis, ka datorspēles šobrīd iecienījuši cilvēki dažādās vecuma grupās, ar atšķirīgu ģimenes stāvokli, ienākumu līmeni. Vadoties pēc izpētes rezultātiem un balstoties uz tendencēm pasaulē, uzņēmums secinājis, ka gaming segmentā lielākais fokuss šobrīd jāliek uz divām auditorijām – tā sauktajiem sociālajiem un relaksētajiem geimeriem. Sociālie šajā gadījumā ir tie, kuri spēlē kopā ar draugiem klātienē vai attālināti. Savukārt relaksētie – tie, kuri spēlē datorspēles pēc skolas, darba ar mērķi atslēgties un atbrīvoties no ikdienas stresa. Mazāk, bet tomēr tiek domāts arī par tiem geimeriem, kuri savu datoru vēlas salikt paši. Taču Capital galvenais fokuss ir uz gatavu, jau nokomplektētu datoru tirgošanu, atsevišķos gadījumos piedāvājot arī ko specifiskāku.

    Gaming datori katra vajadzībām un vēlmēm

    Gan Neo Play datoru, gan citu produktu tirdzniecībā Capital sadarbojas ar vairākiem partneriem, tostarp LMT, Bite, Tet, ļaujot klientam kāroto produktu iegādāties sev ērtākajā veidā. Iepriekš bijušas dažādas sadarbības arī ar citiem partneriem, un laika gaitā gūtā pieredze ļāvusi arvien uzlabot klientu pieredzi, kā arī nodrošināt to, lai Neo Play datori būtu pamanāmāki un pircējam interesantāki.

    Aigars Bērziņš norāda, ka gaming dators arvien vairāk pārvēršas par tādu kā patēriņa preci, ko veicina arī Capital. “Capital ir ieguldījis daudz laika, lai gaming datoru padarītu vieglāk uztveramu, saprotamu un ļoti cenšas šo produktu izvēli padarīt vienkāršāku klientam,” uzsver A. Bērziņš. Tādēļ arī tika nolemts radīt Light, Pro un Beast stacionāro gaming datoru segmentus. To nosaukumi ir labi saprotami, piemēram, Light pasaka priekšā, ka dators būs vienkāršāks, Pro – jau nopietnāks, Beast – sniegs papildus iespējas. Salīdzinājumā iepriekšējie Capital gaming datoru nosaukumi: Aurora, Fenix, Predator, Fusion katram izteica ko citu un bija mulsinoši. Piemēram, agrāk Capital klientu pieprasītākais dators bija Predator, kas maksāja ap 900 – 1000 eiro. Taču tad Acer vārdu Predator izvēlējās vienam no saviem dārgākajiem datoriem. Līdz ar to, ja neesi īsti zinošs šajā jomā, šķiet, ka tas ir viens un tas pats, lai gan patiesībā tie nav savstarpēji salīdzināmi produkti.

    Edgars Kumerdanks stāsta, ka, vēloties klientam sniegt vēl plašākas izvēles iespējas, katrs no šiem trim Neo Play segmentiem tiek iedalīts trīs līmeņos: L1, L2 un L3 – sākot no vienkāršāka un lētāka līdz iespēju ziņā bagātīgākam un dārgākam. Šie līmeņi atšķiras pēc iestrādātājam komponentēm – procesora, videokartes, operatīvās atmiņas utt. Katram potenciālajam klientam ir savas budžeta iespējas, vēlmes un vajadzības, vienam patīk Intel, otram AMD, tāpēc šāds sadalījums ļauj izvēlēties sev piemērotāko gaming datoru.

    Ja vajadzēs, salabos ātri

    Nereti potenciālo gaming datora pircēju māc bažas par to, vai visas komponentes labi sastrādāsies un viss darbosies, kā vajag. E. Kumerdanks uzsver, ka Capital speciālisti veic visa veida testus, lai pārliecinātos, ka klients saņems iekārtu perfektā darba kārtībā ar uzliktiem jaunākajiem atjauninājumiem. Tāpat uzņēmums piedāvā divu gadu garantijas servisu, ja arī pēc pusgada mēdz parādīties kāda problēma. Lai šādas ķibeles būtu retums, Capital izvēlas pašu pārbaudītus ražotājus, piemēram, Asus, Kingston, Samsung, kuru komponentēm ir mazs brāķa procents un ilgtermiņā darbojas teicami.

    A. Bērziņš piebilst, ka šodien tas ir industrijas standarts, ka visam vajadzētu labi sastrādāties. Tomēr, veidojot daudz un dažādas datoru konfigurācijas, Capital vēl joprojām mēdz saskarties ar to, ka komponentes, kurām pēc būtības būtu jāstrādā savā starpā, saliekot kopā nestrādā.

    Ja nu tomēr ar iegādāto iekārtu gadījusies ķibele, Capital garantijas laika ietvaros centīsies to pēc iespējas ātrāk atrisināt. Klientam atliek sazināties ar uzņēmumu un pieteikt problēmu. Capital pēc tam uzreiz piesaka kurjeru, kas savāks no klienta bojāto iekārtu, un Capital speciālisti to centīsies salabot pēc iespējas ātrāk. A. Bērziņš uzsver: “Mums ir būtiski lielākas iespējas uz vietas saskrūvētu datoru ātri salabot, samainīt komponenti un atdot klientam atpakaļ nekā lielajiem ražotājiem, kuriem tipiskais servisa laiks ir divas, trīs nedēļas. Capital gadījumā ierīces labošanas laiks Neo Play datoriem ir divas, trīs darba dienas. Tik ātrs servisa laiks ir iespējams, jo vajadzīgās detaļas lielākoties ir pieejamas uz vietas. “Ja attiecīgā detaļa ir uz vietas, uzreiz to nomainām, nevis sūtām bojāto ražotājam un gaidām, kad to salabos. Šādā veidā būtiski samazinām klienta gaidīšanas laiku,” piebilst Capital valdes loceklis.

    Kāda šobrīd ir Neo Play datoru komponenšu pieejamība?

    Par gaming datoriem nepieciešamo detaļu trūkumu Capital šobrīd nevar sūdzēties. Edgars Kumerdanks skaidro, ka, ja uzņēmums laicīgi pieprasa no vairumtirgotāja vajadzīgo komponenšu daudzumu, tad iekārtu pieejamība ir ļoti laba un tās var klientiem ātri piegādāt. Tāpat arī cenu ziņā nav novērota diža lejupslīde vai liels kāpums, kā tas bija iepriekš ar videokartēm.

    Aigars Bērziņš piebilst, ka tieši gaming komponenšu pieejamību jūtami ietekmē aktivitātes kripto tirgū, kas šobrīd ir pierimušas. Taču nav izslēgts, ka rosība kripto tirgū atkal var radīt šo detaļu iztrūkumu. Pēdējo 5 līdz 6 gadu laikā tas ir noticis divas reizes, un katru reizi šī ietekme bija jūtama līdz pusotram gadam.

    Klientam svarīgākā informācija – sociālajos tīklos

    Capital arī aktīvi darbojas vairākos sociālo tīklu kanālos, kuros informē par jaunākajām datoru komponentēm, produktu segmentiem, vienkāršā valodā pastāsta par katru no iekārtām, to priekšrocībām, ar ko tās atšķiras, lai klientam būtu vienkāršāk izvēlēties sev vajadzīgo. Sociālajā tīklā TikTok uzņēmums lielākoties fokusējas uz izklaides materiāliem, savukārt Facebook un Instagram informē par īpašajiem piedāvājumiem, sadarbībā ar partneriem rīko dažādus konkursus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    17 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Parasts latvietis
    09.11.2023 10:34

    Ražot un komplektēt -ir divas pavisam DAŽĀDAS lietas!

    Edgars
    12.11.2023 00:49

    Lētāk pašam saskrūvēt pc.

    Kursors.lv
    12.11.2023 14:01
    Reply to  Edgars

    Šaubu nav.

    Krotow
    13.11.2023 23:10
    Reply to  Edgars

    Ja zini, tieši kādu konfigurāciju tev vajag – jā.

    Just me
    12.11.2023 10:23

    Capital laikam tiešām ir viena no pēdējām vietām, kur vispār vajadzētu pirkt datoru. Tie ir datori nevis geimeriem, bet gan tiem, kuriem vispār nav ne mazākās nojausmas, cik maksā dators un datoru komponentes un kādam ir jābūt patiešām labam un kvalitatīvam datoram. Es saprotu, ka jebkuram uzņēmumam ir jāpelna, bet ne jau ar tik nenormālu apetīti, kā to dara Capital. Sakomplektēt datoru no praktiski jebkura Latvijas interneta veikala sanāks stipri lētāk, nekā no Capital. Turklāt dauz kvalitatīvāk, jo cik esmu novērojis, tad Capital neizmanto labākās komponentes. Jebkurš, kurš ir zinošs datoru tehnikā, var par to pārliecināties pats. Un visbeidzot, runājot par ražošanu. Kāpēc ir jāmaldina, ka Capital kaut ko ražo? Capital neko neražo un nekad nav ražojis. Kā šeit jau tika komentēts, komplektēt un ražot ir divas dažādas lietas.

    Kursors.lv
    12.11.2023 14:01
    Reply to  Just me

    Kādam ir jābūt “patiešām labam un kvalitatīvam datoram”? Kuras ir labākas komponentes pār tām, ko izmanto Capital?

    geksis
    12.11.2023 16:08

    kā mēs varam zināt, kuras ir labākas, ja mēs nezinām, kādas tiek izmantotas. vismaz uz ātru roku pārskrienot viņu lapai es pamanīju tikai to, ka ir gigabyte videokarte un fury rams un tas tikai bildēs redzams, kam ticēt nevar, jo nobildēt var visu ko, bet specifikāciju lapā neierakstot pēc tam var pamainīt un pateikt, ka bildei bija tikai informatīvs raksturs.
    pārējās komponentes jāmin. specifikacījā neredzēju (varbūt slikti meklēju) kāds ir barošanas bloks (kās ražojis un cik jauda), kāda precīzi pamatplate (čipsets tikai minēts), ssd ražotājs un ātrumi? RAM – CL? kāda audiokarte (skaidrs ka iebūvētā (varbūt kļūdos!!!), bet kāda, ja būtu zināms precīz mātes modelis varētu atrast ražotāja mājaslapā). kas par tīkla karti (tas pats kas audio kartei), kāda dzesēšana (ražotājs, TDP, ventilatoru skaits un izmērs)
    viņiem veikalā ir pieejams viens lenovo komplektētais dators, kuru citā populārā Latvijas veikalā (neminēšu kurā, jo man par reklāmu neviens nemaksā) var nopirkt identiskā komplektācijā par 150 eur lētāk (ja pameklētu ilgāk nekā 5 sekundes ganjau vēl lētāk atrastu) un tajā pašā veikalā var nedaudz plašāku specifikāciju izlasīt (bet tikai nedaudz)

    Kursors.lv
    12.11.2023 17:02
    Reply to  geksis

    Tad kāda jēga ir no iepriekšējā komentētāja teiktā, ja jau nav zināmas konkrētas komponentes? Es vairāk par to. Plus, vai visu klientu gadījumā ir svarīga detalizēta šādu komponenšu informācija. Man izskatās, ka supergīki nav šo produktu mērķa klientūra, jo viņi paši tiešām gan mācēs atrast labākās un lētākās komponentes, gan to visu saskrūvēt kopā.

    Kas attiecas uz cenu, tad tas jau ir atsevišķs jautājums. Neesmu manījis, ka uzņēmums reklamē, ka pie viņiem var dabūt lētākos datorus. Tur tomēr ir ieguldīts darbs šādu produktu komplektēšanā un mārketēšanā.

    geksis
    12.11.2023 17:51

    lenovo gadījumā to ir komlektējuši āzijas iedzīvotāji :D

    “supergīki nav šo produktu mērķa klientūra”
    neesmu pārliecināts, bet man šķiet, ka kursora auditorija ir vairāk pie šiem “supergīkiem” pieskaitāma ar retiem izņēmumiem.
    līdz ar to reklamēt šādus produktus šeit nav lietderīgi pat kaitīgi.
    pieņemsim, ka kāds ne “supergīks” ienāk šajā rakstā un pamana, ka kursors iesaka šo pārcenoto produktu. Un uzticoties rakstītajam arī to nopērk. Tāpēc arī komentāros sēž “supergīki”, kuri pasaka, ka nav šis produkts savas cenas vērts, ja jau autors pamatojoties uz reklāmas līguma nosacījumiem nepiemin to rakstā.

    Kursors.lv
    12.11.2023 17:58
    Reply to  geksis

    Vai tas pircējs, kas nav “supergīks” var pats saviem spēkiem uzbūvēt šādu datoru? Ja nevar, tad var šo darbu deleģēt izdarīt kādam citam. Vai nu atrast kādu “supergīku”, kas to izdarīs viņa vietā, vai kādu citu datoru komplektētāju, kā, piemēram, Capital. Es gan tīri no savas puses varu ieteikt pamēģināt kopā salikt datorus arī cilvēkiem, kas nav “supergīki”. Tas ir interesants process.

    geksis
    12.11.2023 18:07

    protams, ka nespeciālists pirks jau gatavu produktu vai prasīs to salikt kopā speciālistam, bet ir 101 veikals, kur tādus produktus var iegādāties lētāk tādā pašā kvalitātē un veiktspējā.

    geksis
    12.11.2023 18:11

    man viena kolēģe bija jau ļoti priecīga, kad pirmo reizi mūžā saviem spēkiem sasprauda pareizi visus vadiņus, korpusu pat nemēģināja skrūvēt vaļā. vis ilgākais laiks viņai pagāja, kamēr saprata ka monitoru pie strāvas var pievienot arī neizmantojot ups, jo viņas modelim neesot bijis kur pievienot (pēc viņas vārdiem dzīvē neesmu redzējis kāds tas ups bija)

    Krotow
    13.11.2023 23:11
    Reply to  geksis

    Varu iedomāties ka viņai tur daudz kas bija pamatīgs atklājums ;)

    Slais
    13.11.2023 20:02

    Jā, tik pat interesants, cik salikt IKEA mēbeles. Cmooon, vai ir vel nūģiskāka nodarbe Kristap? 😀

    Kursors.lv
    13.11.2023 20:13
    Reply to  Slais

    Neinteresanta šī nodarbe var būt cilvēkiem, kas to dara ikdienā. Ja tas iepriekš vai sen nav darīts, tad ir gana interesanti.

    Krotow
    13.11.2023 23:14

    Tā jau saka ka datora salikšana ir LEGO pieaugušajiem. Pirms pāris gadiem sanāca īsā laikā likt kopā jaunu mājas datoru sev un vēl dažus saviem radiem un paziņām. Bija tiešām pietiekami interesanti un ne par daudz lai apniktu :)

    Jānis Rišis
    18.11.2023 12:45

    Es labāk ņemtu lietotu labojamu par lētu cenu ar vismaz i7700. Detaļas pirkt dārgi.

    Reklāma