Web Analytics
More
    Reklāma

    Scania testē hibrīda kravas automobili ar saules paneļiem

    Jaunākie raksti

    Unikāla hibrīda kravas automašīna ar saules paneļiem pārklātu piekabi pašlaik tiek testēta uz autoceļiem. Tas ir divu gadu pētnieciskās sadarbības rezultāts, kurā iesaistīts pasaulē vadošais transporta risinājumu piegādātājs Scania, Upsalas Universitāte, “Eksjö Maskin & Truck”, “Midsummer”, “Ernsts Express” un “Dalakraft”. Pateicoties šī kravas auto patstāvīgajai enerģijas ražošanai, ievērojami samazināsies ekspluatācijas izmaksas un vietējo izmešu apjoms.

    Ar saules enerģiju darbināmā kravas automašīna radīta pētījumu projekta ietvaros, ko daļēji finansēja Zviedrijas valdības inovāciju aģentūra “Vinnova” ar mērķi izstrādāt saules enerģijas kravas auto ar nelielu ietekmi uz klimatu. Šis kravas auto ir 560 zirgspēku uzlādējamais hibrīds. Uz 18 metrus garās piekabes 100 kvadrātmetru platībā ir uzklāti plāni, viegli un lokani saules paneļi ar maksimālo efektivitāti 13,2 kWp (kilovatu maksimums). Saskaņā ar aprēķiniem Zviedrijas apstākļos tie varēs nodrošināt 8000 kilovatu stundas (kWh) gadā. Bateriju kopējā jauda ir 300 kWh, ar 100 kWh automobilim un 200 kWh piekabei.

    Unikālais hibrīda kravas automobilis pētījumu projektā tiek izmantots, lai testētu ģenerēto saules enerģiju un noskaidrotu, cik lielā mērā var samazināt oglekļa izmešu apjomu ar saules paneļu palīdzību. Pētnieki kravas automašīnām ir izstrādājuši jaunus, efektīvus un vieglus saules paneļus. Viņi arī pēta kravas auto mijiedarbību ar strāvas tīklu un izstrādā jaunus modeļus, prognozējot, kas notiks, ja pie strāvas tīkla būs pievienoti vairāki šādi kravas auto.

    “Scania mērķis ir veicināt pāreju uz ilgtspējīgu transporta sistēmu. Līdz šim vēl nekad saules paneļi nav tikuši izmantoti enerģijas ģenerēšanai kravas auto spēka piedziņai, kā mēs to darām šajā sadarbības projektā. Šis dabiskais enerģijas avots var palīdzēt ievērojami samazināt radīto izmešu apjomu transporta sektorā. Ir lieliska sajūta apzināties, ka esam jaunās paaudzes kravas auto izstrādes pašā sākumposmā,” atzīst Stass Krupenija (Stas Krupenia), Scania Pētījumu biroja vadītājs.

    Par 5000 kilometru palielināts nobraucamais attālums gadā

    Kravas automašīnas 18 metrus garā piekabe ir gandrīz pilnībā pārklāta ar saules paneļiem, līdzīgi kā ar tādas pašas jaudas paneļiem aprīkota māja. Zviedrijā saules enerģija nodrošina šim hibrīda kravas automobilim par līdz pat 5000 kilometru lielāku nobraucamo attālumu gadā. Tādās valstīs kā Spānija, kur saule spīd ilgāk, auto, salīdzinot ar Zviedrijas apstākļiem, var iegūt dubultu saules enerģijas apjomu un līdz ar to arī nobraucamo attālumu.

    Šajā projektā tiek pētītas arī jaunās, vieglās tandēma saules baterijas, kuru pamatā ir “Midsummer”, saules bateriju un jauno perovskīta saules bateriju kombinācija. Tās nodrošina lielāku efektivitāti, saules gaismu pārvēršot par elektrību. Šāds risinājums var ļaut dubultot saules enerģijas ģenerēšanu salīdzinājumā ar pašreizējo paneļu ģenerēto enerģiju.

    “Šis ir aizraujošs projekts, kurā zinātnieki kopīgi ar industrijas pārstāvjiem cenšas mazināt kravas transportlīdzekļu ietekmi uz klimatu. Mūsu pētījumi efektīvu un vieglu saules bateriju izstrādē ir patiešām svarīgi, jo īpaši tādēļ, ka tiek paredzēts to pielietojums nākotnes kravas transportlīdzekļos,” saka Ēriks Johansons (Erik Johansson), Upsalas Universitātes projektu vadītājs un fizikālās ķīmijas profesors.

    Plānas plēves paneļi – lieliski piemēroti komerciālajiem transportlīdzekļiem

    “Mūsu saules paneļi ir lieliski piemēroti pielietojumiem, kas uzlabo komerciālo transportlīdzekļu ilgtspēju. Mēs saskatām lielu potenciālu kravas transportlīdzekļu izmešu apjoma samazināšanā ar elektrifikācijas palīdzību. Saules paneļu ģenerētā elektrība ļaus ietaupīt degvielu un mazināt oglekļa izmešu apjomu. Mēs vēlamies būt uzticami partneri, un šis revolucionārais projekts sniedz šādu iespēju,” uzsver Ēriks Olsons (Erik Olsson), “Midsummer” Korporatīvās izstrādes vadītājs.

    “Eksjö Maskin & Truck” vadītājs Daniels Sands (Daniel Sandh) piekrīt, ka “degviela pašlaik rada arvien lielākas izmaksas pārvadājumu uzņēmumiem, un katrs ieguldījums, ko mēs varam sniegt šo izmaksu samazināšanā, ilgtermiņā būs ieguvums sabiedrībai.”

    “Mūsuprāt, nākotnē varēsim pirkt kravas auto pāri palikušo enerģiju, taču pašlaik diemžēl tas nav iespējams. Tomēr saules bateriju izmantošana kravas auto enerģijas apgādē ir fantastiska ideja. Mēs, kā elektrības tirdzniecības uzņēmums, saprotam, ka ir vajadzīgi visi atjaunojamie enerģijas avoti, lai sekmīgi veiktu enerģijas pāreju,” skaidro Sverkers Eriksons (Sverker Ericsson), “Dalakraft” elektrības tirdzniecības inženieris.

    Unikālais kravas automobilis tagad tiks testēts uz autoceļiem, un to paveiks pārvadājumu uzņēmums “Ernsts Express AB”. “Visai nozarei pašlaik ir jāsaskaras ar lieliem sarežģījumiem kopumā, un jo īpaši – degvielas jomā. Elektrifikācijai ar atjaunojamu elektrību pieder nākotne. Tas piešķir vēl lielāku nozīmi zaļo pārvadājumu uzņēmuma dalībai šajā projektā,” uzsver Larss Evertsons (Lars Evertsson), “Ernsts Express” vadītājs.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Dimants
    16.10.2023 18:25

    Ja fūre ofic. veic 120K – 130K km gadā, tad krietni pārmaksājot par Scania vs 5K km ieguvums liek vismaz pasmaidīt.
    Un kurš džamšuts tos paneļus regulāri tīrīs?

    Skābene
    17.10.2023 09:06
    Reply to  Dimants

    13Kw saules paneļi un vēl 200kwh akumulātors veido diezgan pamatīgas izmaksas, ko pie Zviedru elektrības cenām diez vai izdosies atpelnīt.

    Sergejs
    19.10.2023 16:38
    Reply to  Skābene

    Tie maks 13.2kW ir domāts tad kad saule vienlaikus izgaismo piekabi gan no augšās gan no abiem sāniem?

    Sergejs
    19.10.2023 15:18
    bobis
    19.10.2023 15:56

    Si ideja piki nenesis, tapec tiks aizmirsta.

    Reklāma