Web Analytics
More
    Reklāma

    Investējot 3,5 miljonus eiro, “AJ Power” uzbūvējis saules elektrostaciju Valmieras novadā

    Jaunākie raksti

    Piesaistot 3,5 miljonus eiro investīcijās, lielākā privātā enerģētikas uzņēmumu grupa “AJ Power” realizējusi apjomīgu atjaunīgās enerģijas projektu, izbūvējot industriālo saules parku Valmieras novadā. Valmieras SES teritorijā kopumā izvietoti 8064 saules paneļi, un saražotā zaļā elektroenerģija tiks nodota kopējā elektrotīklā, nodrošinot ar elektroenerģiju vairāk nekā 2000 mājsaimniecības.

    Valmieras SES tika svinīgi atklāta, klātesot pārstāvjiem no projekta attīstītāju  “AJ Power” komandas, Valmieras novada pašvaldības, Latvijas Attīstības finanšu institūcijas “ALTUM”, AS “Sadales Tīkls”, Valmieras tehnikumam un investoru pārstāvjiem.

    Reklāma

    Kauguru pagastā, Valmieras novadā, 7 ha platībā izvietotā SES ir viens no Latvijā lielākajiem saules enerģijas parkiem. Tā jauda ir 4,435 MW un plānotais saražotās elektroenerģijas apjoms gadā ~4 200 MWh, kas ir pielīdzināms 50% Valmieras novada pašvaldības elektroenerģijas gada patēriņam.

    Industriālā SES Valmierā veidota pēc modernākajiem un videi draudzīgākajiem Eiropas saules parku paraugiem. Tas ir viens no pirmajiem agrovoltāžas koncepta saules parkiem Latvijā, kur līdzās saules paneļu sistēmai drīzumā ganīsies aitas un būs mājvieta vairākām bišu saimēm. Tāpat Valmieras SES tiks nodrošināti oficiāli izdoti apliecinājumi enerģijas izcelsmei – industrijas standarts Eiropā, kas Latvijā vēl līdz šim nav plaši izplatīta prakse.

    Roberts Samtiņš, enerģētikas uzņēmumu grupas “AJ Power” vadītājs: “Pirms septiņiem gadiem “AJ Power” uzstādīja pirmās saules paneļu sistēmas, un jau tad bijām pārliecināti, ka mūsu attīstītie saules paneļu parki būs mērāmi hektāros. Valmiera SES ir projektēts, īpaši domājot par parka iekļaušanos esošajā vidē un pievienoto vērtību novada iedzīvotājiem. Projekta realizācija ir nozīmīgs solis ne tikai uzņēmumu grupas attīstībā, bet arī Latvijas energoneatkarības stiprināšanā, kas šobrīd ir svarīgāka nekā jebkad agrāk.”

    Jānis Baiks, Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs: “Valmieras novads ir ļoti enerģisks. Te atrodas liels skaits energoietilpīgu uzņēmumu, kas ir viens no iemesliem, kādēļ tieši Valmieras novadā ir īpaši daudz pieteikumu enerģijas ražošanas projektiem. Atjaunīgās enerģijas projekti ir nepieciešami, bet reizē arī izaicinoši arī pašvaldībai. Aizvadītā gada ietekmē tika pieņemts lēmums, ka straujiem soļiem ir jāiet uz priekšu energoneatkarības veicināšanā, bet juridiski vēl ir daudz uzlabojumu, kuri jāveic, lai procesus vienkāršotu. Lai arī svarīgi un veicināmi, saules parki līdzi nes arī virkni izaicinājumu. Valmieras SES gadījumā redzam, ka izstrādātais projekts ir ļoti labs risinājums esošajiem apstākļiem, un jo īpaši svarīgi – šis parks ir ar ļoti zaļu perspektīvu.”

    Investīcijas Valmieras SES izbūvei piesaistīti no Valsts attīstības finanšu institūcijas “ALTUM” un fonda “Solar Core Plus”.

    Valmieras SES ir viena no divām “AJ Power” šogad izbūvētajām saules elektrostacijām Latvijā. Otrā – industriālā SES – atrodas Brocēnos, Saldus novadā, tās kopējā platība ir vairāk nekā 10 ha, kuros izvietoti 11 520 saules paneļi ar 6,5 MW jaudu. Brocēnu SES atklāšana norisināsies 15. septembrī sadarbībā ar Latvijas vadošo būvmateriālu ražotāju “SCHWENK Latvija”.

    SES izveide Latvijā ir tikai viens no enerģētikas projektu virzieniem, ko šobrīd “AJ Power” attīsta kopā ar alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieku “AJP Capital”. Šis projekts ne tikai veicina atjaunīgās enerģijas ražošanu, bet arī nodrošina vietējā kapitāla investēšanu valsts enerģētiskajā attīstībā.

    “Solar Core Plus” ir alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieka “AJP Capital” izveidotais fonds, kas izveidots 2022. gadā, piesaistot Latvijas investoru kapitālu, ar mērķi veikt ieguldījumus aprites ekonomikas segmentā, tai skaitā nozīmīgos AER ģenerācijas projektos.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    nedarata
    07.09.2023 09:15

    ” ~4 200 MWh, kas ir pielīdzināms 50% Valmieras novada pašvaldības elektroenerģijas gada patēriņam”
    Kas viņi tur bitkoinu rok?

    Jēkabs
    07.09.2023 09:57
    Reply to  nedarata

    Valmieras Stikla šķiedra varētu būt liels patērētājs

    Egils
    07.09.2023 12:39
    Reply to  nedarata

    Valmieras novada ražo slepenos nato dronus un atomieročus ar ko uzbrukt Krieviem no Latvijas teritorijas. Visiem tas zināms :))

    Skābene
    07.09.2023 15:10
    Reply to  Egils

    Pss….tu tikai nevienam nesaki, bet Valmierā ir slepens NATO lāzera ierocis, kas gaida to brīdi, kad varēs šaut Austrumu virzienā! Saules paneļi nepieciešami, lai Lāzers varētu autonomi darboties, kad ienaidnieks sašaus TEC un uzspridzinās HES. ;)

    Jautri
    07.09.2023 13:13

    Sez ir Teritorijas kuras it kā ir paredzētas rūpnicu utt ēku izvietošanai, lai tur notiktu aktīva uzņēmējdarbībaun tiktu nodrabināti cilveki, bet LV šajās vietās būvē saules stacijas:)
    Arī rīgas brīvostā lielās teritorijās būs saules parki, nevis ražotnes, vai termināļi.
    Nebrīnīšos ja nākamais sez veiksmes projkets būs iestādītas kartupeļu vagas, un to vel visu noinvestēs no Altum vai Liaa līdzekļiem.

    Jeblonskis
    07.09.2023 20:47

    Pēc tā fiksētā lenķa es varu pilnīgi precīzi spriest par to kroplo dauneļu prāta spējām.

    nedarata
    08.09.2023 08:57
    Reply to  Jeblonskis

    kas tur slikts?

    Einars
    08.09.2023 08:01

    Kaut kā neizskatās pēc agrovoltāžas – zemākā daļa krietni par zemu, aita apakšā nepalīdīs.

    davix
    08.09.2023 11:24

    nekas jauns … ierasti cikliskā “bum” veidīgā attīstība – bija cukurbietes, tad visur sēja rapsi, tagad visur izklāj saules paneļus. Jo straujāk sazels, saujiņa nosmels krējumu, jo ātrāk atkal viss norietēs un pēc gadiem valsts varēs par nodokļu naudu domāt kā utilizēt šos nolietotos saules paneļu “parkus”. SIA izdevīgāk būs nolikvidēties, nekā šo utilizāciju veikt pašiem. Mums jau šādā veidā ir labi precedenti ar nolietoto riepu kalniem jeb “parkiem”.

    Reklāma