Web Analytics
More
    Reklāma

    Ķīnā arvien populārākas kļūst digitālās apbedīšanas vietas

    Jaunākie raksti

    Straujā digitalizācija ietekmē teju visas dzīves jomas un maina arī ko tādu kā apbedīšanas tradīcijas. Spilgts piemērs šai tendencei ir Ķīna, kur dažādu iemeslu dēļ arvien populārākas kļūst digitālās apbedīšanas vietas.

    Lai arī šobrīd Ķīnā priekšroka tiek dota aizgājušā kremēšanai, daudzi pieturas arī pie tradicionālās metodes, guldot mirušo zemes klēpī. Taču straujās urbanizācijas un sabiedrības novecošanās dēļ brīvās apbedīšanas teritorijas būtiski samazinās, kā rezultātā pieaug arī apbedīšanas cenas. Lai risinātu šo problēmu, Ķīna sākusi mudināt iedzīvotājus aizgājušos apbedīt digitālās apbedīšanas vietās. Šādā veidā valsts cer panākt arī to, ka līdz 2035. gadam publiskās apbedīšanas teritorijas tiek samazinātas par 70%.

    Reklāma

    Viens no piemēriem, kur jau darbojas šāds koncepts, ir Pekinas kapsēta Taiziyu. Tur katram aizgājējam ir atvēlēta vietiņa pelnu glabāšanai, kur arī redzami digitāla formāta attēli un video par mirušo. Kopš 2023. gada sākuma kopumā ir pārdotas vairāk nekā 500 šādas digitālās apbedīšanas vietas. Tāpat Pekinā ir populāra arī tā sauktā “zaļās apbedīšanas” programma, kuras ietvaros bez maksas var apglabāt mirušā pelnus bez kapakmeņa vai piemiņas vietas, savukārt aizgājēja tuvinieki saņem piemiņas plāksni ar iestrādātu QR kodu, kas satur informāciju par mirušo.

    Būtiski, ka Pekina nav vienīgā vieta, kur arvien populārāki kļūst digitālie apbedījumi. Šanhajā, savukārt, izveidots tiešsaistes mauzolejs Fu Shou Yuan, kur cilvēki var virtuāli apbedīt mirušos. Aizgājēja tuvinieki tur arī var veidot tādas kā virtuālās salas, kur glabāt mirušā attēlus, video, skaņu ierakstus un citas piemiņas lietas digitālā formātā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Zane
    22.08.2023 13:10

    Cik interesanti! Man patīk šādi risinājumi. Cerams, ka drīz arī apprecēties varēs tikpat vienkārši.

    Ivis
    22.08.2023 14:38
    Reply to  Zane

    Un šķirties ;)

    Krotow
    23.08.2023 00:16
    Reply to  Zane

    Būs jāprecas ar vēlamās personas 457823. virtuālo klonu. Jo orģināls sen būs aizņemts vai pat miris. Taču metaversā tā nav problēma :P

    Reinis Rozitis
    22.08.2023 15:16

    Atliek tikai kādam vēl aizdomāties līdz mikrotransakcijām par virtuāli ziedu nolikšanu ..

    Reklāma