Web Analytics
More
    Reklāma

    Tūkstošiem autoru aicina pārtraukt izmantot viņu darbus MI apmācībai

    Jaunākie raksti

    Nav noslēpums, ka mākslīgā intelekta (MI) risinājumu apmācībai tiek izmantoti dažādi avoti, piemēram, publiski pieejami dati, attēlu bibliotēkas, literatūra. Ja palūgsi “ChatGPT” uzrakstīt kaut ko Agatas Kristi vai Džeralda Darela stilā, čatbots noteikti spēs uzburt kādu tekstu, kas līdzināsies šo rakstnieku veikumam. Lietotājam tas ir ērti, taču paši autori par to nav pārāk lielā sajūsmā, tāpēc parakstījuši vēstuli ar aicinājumu pārtraukt izmantot viņu darbus MI apmācībā.

    Atklātā vēstulē, ko parakstījuši vairāk nekā 8500 daiļliteratūras, dzejas un citu žanru autori, tehnoloģiju uzņēmumi tiek saukti pie atbildības un aicināti pārtraukt izmantot viņu darbus lielo valodu modeļu, kā “ChatGPT”, “Bard”, LLaMa apmācībā bez atļaujas vai atlīdzības. Vēstulē teikts: “Šīs tehnoloģijas atdarina un pārņem mūsu valodu, stāstus, stilu un idejas. Miljoniem ar autortiesībām aizsargātu grāmatu, rakstu, eseju un dzejas ir “barība” mākslīgā intelekta sistēmām, bezgalīgas maltītes, par kurām nav jāmaksā”.

    Reklāma

    Kāda būs tehnoloģiju uzņēmumu, kuri radījuši šos MI modeļus – “OpenAI”, “Google”, “Meta” – atbilde uz šo jautājumu, nav skaidrs. Neviens jau arī neies publiski atzīties, ka apmācījis savu modeli principā uz zagta autordarba pamata. Taču problēma kā tāda ir nopietna un, uzlabojot lielo valodu modeļus, kļūs arvien lielāka, atstājot bez darba arvien vairāk rakstnieku. Šis process jau ir sācies, jo vairāki ļoti zemas kvalitātes MI radīti darbi iekļuvuši pārdotāko darbu sarakstā tādās e-komercijas platformās kā “Amazon”.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    karlis
    20.07.2023 09:35

    Keitija – no kurienes šāds teksts => “… bez atļaujas vai atlīdzības”. Tā ir tava interpretācija vai arī tam aug kājas kautkur citur?

    Karlis
    20.07.2023 20:32

    A nē. Ir tak možonīgais kapitālisms. Viss atduras tikai un vienīgi naudā. Ar šo tik gribēju pārliecināties, ka vispirms ir nauda un principi ir tur vēlāk.

    trx450
    20.07.2023 23:12

    Bez 99.99999% māklisniekiem varētu tāpat iztikt. Te jau prasās pēc grāmatas kuru AI nesapratīs

    bobis
    21.07.2023 08:34

    Daudzi seni slaveni autori sen mirusi, diezvai viniem pretenzijas, ka kads vinu darbus lieto.

    bobis
    21.07.2023 08:36

    Daudzi anime ir itka par velti publiskai apskatei.

    Reklāma