Web Analytics
More
    Reklāma

    “Bite Latvija”: IUB aizliedzot turpināt LVRTC iepirkumu, ceram uz konkurences atjaunošanos

    Jaunākie raksti

    “Iepirkumu uzraudzības birojam (IUB) aizliedzot VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” (LVRTC) turpināt iepirkumu par mobilo sakaru pakalpojumiem, ceram uz konkurences atjaunošanos publiskajos iepirkumos,” norāda Arunas Mickevicius, “Bite Latvija” ģenerāldirektors. Viņš papildina, ka IUB lēmums sekojis, “Bite Latvija” apstrīdot konkrētajā iepirkumā iekļautos konkurenci ierobežojošos vērtēšanas kritērijus par lielāko bāzes staciju skaitu kā izšķirošu faktoru mobilo sakaru pakalpojumu kvalitātes noteikšanā, kā arī mobilo sakaru operatoru sniegto pakalpojumu kvalitātes noteikšanu pēc novecojušiem, 2020. gadā veiktiem SPRK mērījumiem.

    Valsts un pašvaldību iestāžu un kapitālsabiedrību mobilo sakaru publiskajos iepirkumos jau ilgstoši tiek ietverti neobjektīvi un tirgus konkurenci kropļojoši vērtēšanas kritēriji, dodot būtiskas priekšrocības vienam, daļēji valstij piederošam tirgus dalībniekam. 2023. gada 30. maijā mobilo sakaru operators “Bite Latvija” iesniegumā IUB lūdza izvērtēt LVRTC iepirkumā ietvertos vērtēšanas kritērijus par lielāko bāzes staciju skaitu kā izšķirošu faktoru mobilo sakaru pakalpojumu kvalitātes noteikšanā, kā arī mobilo sakaru operatoru sniegto pakalpojumu kvalitātes noteikšanu pēc novecojušiem, 2020. gadā veiktiem SPRK mērījumiem.

    “Straujas tehnoloģiju, arī 5G, attīstības dēļ lielākais bāzes staciju skaits jau sen nav mēraukla mobilo sakaru kvalitātei. Turklāt Eiropā, piemēram, Polijā, Vācijā un Beļģijā, šo kritēriju iepirkumu vērtēšanas kritērijos vispār neiekļauj. Arī Latvijā Konkurences padome ir publiski aicinājusi neiekļaut iepirkumu vērtēšanas kritērijos, piemēram, bāzes staciju skaitu, apliecinot, ka tas ierobežo konkurenci. Identiskas rekomendācijas ietvertas arī Satiksmes ministrijas izstrādātajās vadlīnijās mobilo sakaru pakalpojumu iepirkumiem. Savukārt novecojušu, 3 gadus senu mērījumu izmantošana pakalpojumu kvalitātes noteikšanā pēc būtības ir absurda. Manuprāt, IUB pieņemtais lēmums aizliegt LVRTC turpināt iepirkumu, ir ceļš uz veselīgu konkurenci publiskajos iepirkumos. Un ceru, ka tas turpināsies arī nākotnē. Tas ir visu iesaistīto pušu, tajā skaitā Konkurences padomes un SPRK, darba rezultāts, aicinot izskaust negodprātīgu praksi šajā jomā,” skaidro A. Mickevicius.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    07.07.2023 08:48

    Man godīgi sakot ir vienalga, kurš uzvar konkursā! Bitei vajag atbildēt pašiem sev godīgi, kāpēc valsts iestādes negrib ar Biti sadarboties. Iemeslu jau vienmēr atradīs, bet jāpadomā par tēla spodrināšanu un iemesliem, kāpēc valda negatīvs priekšstats, ka Bite ir čakarētāju kantoris.

    Žaņis
    07.07.2023 11:17
    Reply to  Skābene

    Tapec ka valsts iestades darbiniekam neviens nepateiks paldies, ja viņš nopirks lētāk nekā paredzēta nauda budžetā šim pakalpojumam.
    Un esošais pakalpojuma sniedzējs atnes pircējam gatavu nolikumu, lai tam nav nekas jādomā, kā tagad uztaisīt iepirkuma dokumentus.

    Tas nav tikai pa mobilajiem sakariem, bet par visiem iepirkumiem tā.

    Skābene
    07.07.2023 11:32
    Reply to  Žaņis

    Piemērs no dzīves. Bērnam paņēmu skolnieka pieslēgumu un 3x pārprasīju, vai pieslēgums darbosies ārpus LV. Bites pārstāvis saka “jā”! Bērns aizbrauc ekskursijā un tiklīdz šķērso robežu, sakari pazūd. Zvanu Bitei, prasu kas par desām, viņi atbild, ka viss strādā, tikai sistēmā jāatzīmē periods no kura līdz kuram būs ārzemēs. Ok, piesakām pakalpojumu ārzemēs, bet 2 dienu laikā sakaru ar bērnu nav. Zvanu atkal uz Biti, prasu, kas par desām. Nu šie rausta plecus, HZV kāpēc neiet. Bet esot variants pārslēgt uz dārgāku tarifu un viss uzreiz strādās, kad atbrauks bērns mājās, pārslēgs atpakaļ uz veco tarifu. Nu labi, pārslēdzam tarifu, sakari parādās viss smuki strādā, tikai mēneša beigās rēķins x3. Zvanu uz Biti un saku, slēdzam atpakaļ uz skolnieka tarifu, bet Bite paziņo, ka vairs tāda tarifa nav, turpini maksāt x3.
    Ja iestādei ir bijis līdzīgi ar komandējumu laiku, kad darbinieks ārzemēs paliek bez sakariem un tas ir veids kā nodrošina zemo cenu, tad lai BITE iet dēt, metu viņu ārā no visiem nākotnes konkursiem, jo BITE ir uzmetēju kantoris.

    Last edited 9 months ago by Skābene
    Žaņis
    07.07.2023 11:57
    Reply to  Skābene

    Kad konkurss ir sarakstīts uz 1 pretendentu, tad katram numuram rēķins ir 3x vislaiku :) Jo tam vienīgajam pretendentam rokas ir atsietas, dari ko gribi, nosaci cenu kādu gribi, vienalga nebus citu konkurentu:)
    Pat nevajag braukt uz ārzemēm:)

    MacBeton
    07.07.2023 12:04
    Reply to  Skābene

    Arī Tele2 un LMT neievēro likumus. Ne jau BITE vienīgā ir tā ļaunā un vainīgā.

    Skābene
    07.07.2023 13:23
    Reply to  MacBeton

    Katram ir sava pieredze. LMT un Tele2 mani nav uzmetuši, Bite ir uzmetusi un pat vairākas reizes! Lapbrāt lietotu LMT vai Tele2, bet šiem sūdīga zona manā dzīves vietā un kā par Brīnumu Bitei ir stabils signāls. Tas ir vienīgais un galvenais iemesls, kāpēc Bite vēl nav nomainīta uz ko citu!
    Kaut gan Bite pamazām sāk laboties, pēdējā gada laikā nav bijuši vairs slīpie uzmetiena gājieni, varbūt ar laiku reputācijas jautājums uzlabosies!

    Last edited 9 months ago by Skābene
    Sergejs
    07.07.2023 14:08
    Reply to  Žaņis

    Vērtēt pēc principa “kā tik lētāk” arī nav īsti pareizi, vajag arī citus kritērijus skatīties, piemēram kvalitāte, stabilitāte un izmaksas ilgtermiņā. Bieži vien tur kur uzvar kāds pisnesmens ar savu lētāko piedāvājumu pēc tam vai nu ir tā ka nekas īsti nedarbojas vai nu sākās stāsts kamdēļ nesanāk pa to cenu un vajag x2, vai nu pa jaunam tiek konkursi rīkoti bet vezums stāv kur stāvēja.
    Viedoklis subjektīvs, protams

    edza
    07.07.2023 18:28
    Reply to  Skābene

    Negrib čakarēties ar operatora maiņu. Tā jau vienalga, kuru izmantot.

    Soms
    07.07.2023 18:41
    Reply to  edza

    Vecas vecenes nemāk samainīt Sim karti un tapec taisa iepirkumu uz esošo.

    nedarata
    07.07.2023 11:10

    Papētīju sūdzības par to kantori, nu nav jau brīnums, ka valsts iestādes ar tādu nevēlas sadarboties.
    Vislabākais bija kad šie 2 pensionāriem gados iesmērēja go3 televīziju un tad dēls samaksāja soda naudas, lai izbeigtu līgumus. Pēc tam atkal mēģināja iesmērēt televīziju.

    Hotlinemiami
    12.07.2023 19:27
    Reply to  nedarata

    Tādiem smerdeļiem noraut kājas, regulāri zvana apkārt un mēģina iesmērēt savu nekam nederīgo televīziju

    Sergejs
    07.07.2023 14:11

    A drīkst es arī pieteikšos konkursā? Ne bāzes staciju ne kā tam man nav bet tas tak nevar būt šķērslis piedalīties?

    Reklāma