Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropas lieljaudas skaitļošanas centriem tiks iegādāti 6 kvantu datori: LU Kvantu datorzinātnes centrs piedalīsies aprobācijā

    Jaunākie raksti

    Otrdien, 27. jūnijā, Eiropas Augstas veiktspējas datošanas kopuzņēmums “EuroHPC” svinīgi parakstīja līgumus par sešu kvantu datoru iegādi Eiropas lieljaudas skaitļošanas centriem Čehijā, Francijā, Itālijā, Polijā, Spānijā un Vācijā. Polijā izvietotā kvantu datora aprobācijā piedalīsies Latvijas Universitātes (LU) Datorikas fakultātes Kvantu datorzinātnes centrs.

    “Eiropas Augstas veiktspējas datošanas kopuzņēmums “EuroHPC” parakstīja līgumus par sešu kvantu datoru iegādi Eiropas lieljaudas skaitļošanas centriem. Šie seši kvantu datori tiks integrēti ar esošiem lieljaudas datoriem un būs pieejami plašam Eiropas lietotāju lokam, gan zinātniekiem, gan komersantiem un valsts organizācijām. Viens no šiem datoriem būs izvietots Polijā, un mūsu loma būs uz jaunā kvantu datora izmēģināt dažādus kvantu algoritmus un caur to novērtēt tā jaudu,” stāsta LU Kvantu datorzinātnes centra vadītājs, profesors Andris Ambainis.

    Reklāma

    Kvantu dators “EuroQCS-POLAND”, ar kuru darbosies LU Kvantu datorzinātnes centra pētnieki, tiks izvietots Poznaņas Superskaitļošanas un datortīklu centrā (PSNC) Polijā. Šī kvantu datora aprobācijā kopā piedalīsies Poznaņas Superskaitļošanas un datortīklu centrs, Polijas Zinātņu akadēmijas teorētiskās fizikas centrs, Polijas uzņēmums “Creotech Instruments S.A” un LU Kvantu datorzinātnes centrs.

    Kvantu datoru iegāde notiks ar finansiālu atbalstu no Eiropas Komisijas “Digitālās Eiropas” programmas ietvaros, kvantu datoru iegādē ieguldot vairāk nekā 100 miljonus eiro.

    Plašāka informācija par sešu kvantu datoru iegādi pieejama EuroHPC tīmekļa vietnē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kristus
    28.06.2023 15:23

    Ko?! Poļu kvantu dators? Būtu labāk D-Wave ņēmuši, daudz jaudīgāks un nemaksā tik dārgi, bet nu EU jau zina ko dara.. turpina kohezēt sevi, nevis reāli ko skaitļot.

    29.06.2023 13:22
    Reply to  Kristus

    vienmēr ir viegli pirkt kaut ko gatavu no malas, bet tikai līdz brīdim, kad tev vairs nepārdod un tad tu vari sēdēt ar pliku pakaļu āliņģī.

    MacBeton
    29.06.2023 11:38

    Labāk būtu sadevušies rokās un padziedājuši perpendikulārajā šmerdelācijā.

    29.06.2023 12:38
    Reply to  MacBeton

    neraudi, Pekausi, tava XP smilškaste sen nevienu neinteresē, lai tur iedirstu.

    Reklāma