Web Analytics
More
    Reklāma

    Fractal Design Torrent Compact datora korpusa apskats

    Jaunākie raksti

    Uzreiz sākšu šo apskatu ar atrunu, ka dažviet būs sajūta, ka daudz sūdzos par Fractal Design Torrent Compact datora korpusu, bet tās drīzāk ir fakta konstatācijas, jo te tomēr ir runa par Compact modeli. Tas jau ir gandrīz pašsaprotami, ka Compact modeļos šis tas tiek ziedots, lai iegūtu mazākus korpusa izmērus, Fractal Design Torrent Compact nav nekāds izņēmums.

    Torrent Compact datora korpusa cena ir ap 150 eiro par vienkāršāko modeli bez RGB ventilatoriem, bet tā var sasniegt arī nepilnus 190 eiro par pilnībā aprīkotu Torrent Compact datora korpusu.

    Reklāma

    Manās acīs Torrent Compact datora korpuss ir visai unikāls, tas piedāvā dažus nestandarta risinājumus un vienkārši nežēlīgu gaisa plūsmu pat bez aizmugurējā ventilatora izplūdei un bez jebkādas ventilācijas korpusa augšdaļā. Īsti jau tā nav, augšpusē ir barošanas bloks, kas arī it kā var piedalīties gaisa kustības nodrošināšanā, bet diez vai tas ir ideāls risinājums.

    Tehniskā specifikācija

    • Sistēmplašu saderība: E-ATX (līdz 274 mm) / ATX / mATX / Mini-ITX / SSI-CEB
    • 3.5″/ 2.5″ disku vietas: 1 stiprinājums, 1 iekļauts
    • 2.5″ disku vietas: max 3, 3 stiprinājumi iekļauti
    • Priekšējā paneļa pieslēgvietas: 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-C, 2 x USB 3.0, Audio & Mic
    • Aktīvās dzesēšanas ventilatoru vietas: 2x 180 mm, 4x 140 mm vai 6x 120 mm
    • Ventilatoru vietas priekšā: 2x 180 mm (iekļauti), 2x 140 mm vai 3x 120 mm (ar adapteri, iekļauts komplektā)
    • Ventilatoru vietas augšā: nav
    • Ventilatoru vietas aizmugurē: 1x 120 (komplektā nav iekļauts)
    • Ventilatoru vietas apakšā: 2x 180 mm (ar mATX sistēmplati), 2x 140 mm vai 3x 120 mm
    • Sānu paneļi: labajā pusē metāls, kreisajā pusē rūdīts stikls (RGB versijā abi ir stikla paneļi)
    • Max GPU garums: 330 mm, ja priekšā ir ventilatori, 368 mm ja priekšā nav ventilatoru
    • Max CPU dzeses augstums: 174 mm
    • Max AIO dzeses radiators: 360 mm vai 280/240 mm priekšā, apakšā tikai 240 mm
    • Max PSU garums: 210 mm ar HDD turētāju
    • Korpusa izmēri: 450 x 222 x 467 mm
    • Cena: ap 150 eiro līdz 190 eiro

    Izskats un uzbūve

    Ķeramies uzreiz vērsim pie ragiem ar paskaidrojumiem par Torrent Compact datora korpusa filozofiju. Te nu Fractal Design ir pamatīgi pastrādājuši, lai Torrent Compact datora korpusā nodrošinātu vienkārši nežēlīgu gaisa plūsmu ar tikai diviem iekļautiem korpusa ventilatoriem. Šie gan ir 180 mm ventilatori, kas izvietoti korpusa priekšpusē, bet vari tos pārvietot uz apakšdaļu. Tādējādi gan varēsi izmatot tikai mATX izmēra sistēmplati, bet šāda iespēja pastāv.

    Avots: Fractal Design, ventilatoru izvietojums
    Avots: Fractal Design, ventilatoru izvietojums

    Torrent Compact datora korpusa komplektā ir adapteri, kas paredzēti, ja vēlies izmantot 120 mm vai 140 mm ventilatorus vai AIO dzesi priekšpusē, bet ieteiktu ar to neaizrauties, jo pamatā tomēr Torrent Compact datora korpuss veidots tā, ka atstājam grandiozos 180 mm ventilatorus priekšā. Šie 180 mm ventilatori ir 38 mm biezi, kas nozīmē, ka tie ierobežo arī videokartes maksimālo garumu, bet to pašu darītu arī AIO dzeses plācenis, kas sastāv no radiatora un mazākiem ventilatoriem.

    Avots: Fractal Design, AIO radiatoru izvietojums

    Teorētiski Torrent Compact datora korpusa priekšā var izvietot 360 mm AIO dzesi, bet ietiktu to nedarīt, jo tad jāpārvieto jau minētie 180 mm ventilatori prom uz apakšdaļu (paliek iespēja ielikt tikai mATX plati), kā arī 360 mm AIO dzesi var nākties novieto nepareizi (radiatora ievadi/izvadi ir uz leju), jo Torrent Compact datora korpusa augšdaļā ir barošanas bloks, kas var traucēt dažām 360 mm AIO dzesēm komfortabli izvietoties korpusa priekšējā daļā.

    Jau minētais barošanas bloka novietojums augšā ir neierasts, bet te nekādu dižu problēmu nav, ja neskaita to, ka komponenšu siltums var kāpt augšā iekšā barošanas blokā. To gan pamatā novērš labā Torrent Compact datora korpusa ventilācija. Augšā pie barošanas bloka ir arī vieta vienam pašam 3.5 collu HDD.

    Visai lielas problēmas man bija ar vadu savākšanu un noslēpšanu, daļu vadu nākas iemudžināt korpusa augšdaļā pie barošanas bloka, bet arī tad aizmugurējo stiklu nevarēju pilnībā piespiest pie korpusa. Jo resnāki būs barošanas bloka vadi, jo lielākas problēmas ar tiem būs Torrent Compact datora korpusā. Šis ir visai liels mīnuss.

    Avots: Fractal Design, ārējo vadu savākšanas iespējas

    Visi Torrent Compact datora korpusa paneļi (abi sāni, augša un priekšpuse) ir ērti noņemami, turklāt sānus un augšējo daļu ir iespējams pieskrūvēt ar slēptām skrūvēm, ko es arī ieteiktu darīt, lai cilājot Torrent Compact datora korpusu nebūtu kādi nepatīkami pārsteigumi.

    Kopumā gribētos sacīt, ka Torrent Compact datora korpuss ir visai interesants, bet ir jāplāno, ko tieši grasies tajā likt iekšā. Ar 180 mm ventilatoriem priekšā un mūsu uzticamo RTX 3070 videokarti jau esam sasnieguši maksimālo videokartes garumu. Gandrīz visas RTX 4070 un RTX 4080 videokartes būs problemātiski izvietot Torrent Compact datora korpusā. Es laikam izvēlētos Torrent Compact datora korpusā izvietot tikai gaisa dzesi procesoram, nemaz nedomātu par AIO, jo tam nav īsti labas vietas, ja vēlies saglabāt 180 mm ventilatorus un ATX izmēra sistēmplati.

    Būvējam!

    Torrent Compact datora korpusa būvē izmantošu Noctua NH-D15 procesora gaisa dzesi, nevis mūsu 360 mm AIO dzesi, jo tā vienkārši te nelien iekšā tā, kā man to gribētos. Un 360 mm AIO dzese arī radītu problēmas ar videokartes garumu.

    Avots: Fractal Design, komponenšu iespējamais izvietojums CPU gaisa dzeses variantā

    Mums ir šādi datora dzelži:

    Uzreiz godīgi atzīšos, ka tā arī neizdevās samenedžēt Torrent Compact datora korpusā vadus tā, lai ar godu aizvērtu ciet sānu vāku. Arī Noctua NH-D15 dzese ir visai augsta un tā teju atspiedās pret Torrent Compact datora korpusa stiklu. Vienīgā vieta, kur var mēģināt vadus savākt, ir augšpuse pie barošanas bloka, ražotājs pat te novietojis vadu sasiešanai paredzētu pamatīga garuma siksnu ar lipekļiem. Bet tad var nebūt vieta 3.5 collu HDD izvietošanai.

    Torrent Compact datora korpusā atradīsi arī korpusa ventilatoru sadalītāju, bet Torrent Compact datora korpuss RGB izpildījumā tikai paļaujas uz RGB kontroli sistēmplatē. Diemžēl te nedaudz nolohoju un fotografēšanas laikā laikam noritēja kāds atjauninājums, kas atslēdza RGB gaismu kontroli uz sistēmplates. To pamanīju tikai pēc komponenšu izņemšanas no Torrent Compact datora korpusa, bet jebkurā gadījumā pie mums bija Torrent Compact versija, kurai ir izgaismoti ventilatori un arī neliela LED strīpa pie barošanas bloka korpusa augšdaļā.

    Jāsaka, ka jau ATX sistēmplate aizņem gandrīz visu vietu Torrent Compact datora korpusā, ar E-ATX jābūt uzmanīgam.

    Torrent Compact datora korpuss kvalitātes ziņā nebūt neatpaliek no Meshify 2 sērijas, bet vienlaikus šķiet, ka Torrent Compact datora korpusam ir pat labāka gaisa kustība iekšā. Un man daudz labāk patīk priekšējā paneļa noformējums, kā arī iespējas tīrīt filtrus te šķiet ērtākas.

    Patīkami, ka visur ir padomāts par vadu stiprināšanu pie korpusa, bet tas neglābj no jau minētajām problēmām ar pārāk resniem vadiem no barošanas bloka. Ja skaties uz Torrent Compact datora korpusa iegādi, tad pie reizes padomā par barošanas bloku, kam vadi nav ietīti audumā.

    Kā var redzēt fotogrāfijā augstāk, tad man nācās izvilkt videokartes barošanas vadus virs videokartes, jo nepietika šo vadu garums. Arī tas ir jāņem vērā, jo barošanas bloks ir novietots Torrent Compact datora korpusa augšdaļā.

    Nobeigumā

    Torrent Compact datora korpusa gadījumā vismaz sākotnēji nešķiet, ka kaut kas būtu ziedots, lai tiktu pie mazāka izmēra korpusa uz galda. Faktiski gan jāsaka, ka Torrent Compact datora korpuss ir zemāks, bet tas ir visai plats, attiecīgi nekādu dižo ieguvumu darba virsmai neredzēsi. Toties te var ievietot visdullāko izmēru procesora gaisa dzeses.

    Torrent Compact datora korpuss izskatās ļoti glīti, tam ir spēja izdzīt cauri nenormālu gaisa apjomu, kas ļauj samazināt 180 mm ventilatoru apgriezienus un iegūt vērā ņemamu klusumu istabā. Man diemžēl nav iespējas kontrolēt istabā temperatūru, kas ļautu tieši komponenšu temperatūru salīdzināt dažādos korpusos, bet Torrent Compact datora korpuss šajā disciplīnā varētu būt viens no labākajiem.

    Sev droši vien izvēlētos nevis Torrent Compact datora korpusu, bet gan nedaudz lielāko Torrent datora korpusa modeli, jo tam esot plašākas iespējas tikt galā ar vadiem un pāris citi nieki, kas Torrent Compact datora korpusa gadījumā iet secen. Jebkurā gadījumā Torrent Compact datora korpuss ir kaut kas citādāks, te ir savi ierobežojumi, bet tie nav kritiski. 180 mm ventilatori vien ir to vērti!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    And-so
    05.06.2023 17:16

    Būtu forši no autora dzirdēt, cik klusi/skaļi likās komplektā nākošie 180 mm ventilātori (saprotu, ka bez īpašas aparatūras, precīzu troksni neizmērīs), bet tīri pēc personīgā “feelinga” … it sevišķi, ņemot vērā, ka apskatāmais dators/korpuss stāv uz galda blakus lietotājam (pēc bildēm spriežot).
    Gribētos arī precīzējumu par putekļu filtriem, pēc bildes var saprast, ka priekšējam panelim ir, bet nekas nav minēts par barošanas bloka nodalījumu un korpusa apakšu, kur parasti šajā cenu kategorijā ir papildus filtri.
    Prasītos arī piebildi no autorā par cenas atbilstību komplektācijai, priekš tiem, kas netaisa kārtīgu “research” pirms pirkšanas.
    P.S. Esmu izlepis no Gamers Nexus korpusu apskatiem, bet prieks redzēt, ka Kursors cenšās un sanāk tīri labi :)

    Procis
    05.06.2023 20:25

    Cik tev tur ventilātoru uz visu to sistēmu?
    2-keisam, 2-procim, 2-vidjuhai un 1 baroklim? 7 ventilatori?😮
    Izskatās, ka vajadzētu saeimā jaunu nodoklīti izskatīt. Tas ir nonsens, visi tie ventķiki tērē vairāk jaudas nekā apples jaudīgākais procesors, cmoon alucilvēki…🧐

    Krotow
    06.06.2023 09:35
    Reply to  Procis

    Nejauc p–i ar pirkstu. Monolīta dizaina iekārtu bez nomaināmām daļām, ko kontrolē viens kantoris ar korpusu, kurā var salikt dajebko.

    Procis
    06.06.2023 11:02
    Reply to  Krotow

    Nekas netiek jaukts, laika jautājums kad rakstā minētās iekārtas jaudu vares saspiest krietni mazākos izmēros, es vairāk par kopējo izpildījumu.
    Jāpiemin, ka nezinu ka šobrīd industrijā ir top level, bet šis izskatās krietni par traku, tās pašas ūdens dzeses, vai ielikt to mazā serveru kastē kurai pieslegts kondicionieris, figvinzin, bet šāds lidaparāts mājās…nu nafig.

    Krotow
    06.06.2023 12:00
    Reply to  Procis

    Gaumes un vēlmes ir visādas. Vieniem vajag tikai mapē līdz paķeramu laptopu. Citiem aparātu, kur var ielikt tās daļas, kas konkrēti interesē par cenu ko var atļauties un kas pēc būtības nebūs jāmaina 10 gadus. Ūdens dzese ar LED gaismām ir gaumes jautājums. Pats neesmu tās piekritējs. Taču ja kādam gribas datoru pārvēst par telpas interjera elementu, nevar taču viņam to aizliegt :P

    Procis
    06.06.2023 11:07
    Reply to  Artis Ābols

    Protams M1 un M2 nav tās jaudas, bet m1 tika prezentēts cik sen? Max 3gadus atpakaļ, kamer šie cinās ar karstumu jau gadsimtus.
    Neko jau nesaku fizika ir fizika, bet būtu naiss, ja tiem ventilatoriem būtu kāds lēts un “citādāks” risinājums.

    Reinis Rozitis
    05.06.2023 20:30

    Paldies par apskatu.

    Reklāma