Web Analytics
More
    Reklāma

    “Google” un Eiropas Komisija kopīgi izstrādās mākslīgā intelekta pamatnoteikumus

    Jaunākie raksti

    Ņemot vērā mākslīgā intelekta (MI) straujo attīstību, Eiropas Savienība (ES) aktīvi sper soļus pretī tehnoloģijas regulējumam un likumprojekta apstiprināšanai. Taču MI likuma izstrāde un ieviešana prasīs vēl ļoti ilgu laiku. Ņemot to vērā, Eiropas Komisija (EK) paziņojusi, ka sadarbosies ar “Google” māteskompāniju “Alphabet”, lai izveidotu brīvprātīgu paktu, kas ietver MI pamatnoteikumus, kuri būtu jāievēro uzņēmumiem, kuri darbojas ES.

    Pakta mērķis ir noteikt vadlīnijas, kas būs aktuālas līdz tam laikam, kad ES oficiāli stāsies spēkā MI likums, kas regulēs tehnoloģijas izmantošanu. Tā kā darba pie šī likumprojekta ieviešanas vēl ir gana daudz, MI pamatnoteikumi būs labs pārejas risinājums un ļaus uzņēmumiem labāk sagatavoties topošajam regulējumam.

    Reklāma

    ES valstīm un likumdevējiem līdz šī gada beigām būtu vēlams likt galdā konkrētus jautājumus, ko iekļaut MI pamatnoteikumu listē. Savukārt EK priekšsēdētājas izpildvietniece, ES tehnoloģiju nozares vadītāja Margrēte Vestagere (Margrethe Vestager) pagājušās nedēļas sākumā paziņoja, ka ES sadarbosies arī ar ASV, lai kopīgi noteiktu pamata standartus MI risinājumu izmantošanai.

    Jāpiezīmē, ka maija vidū Eiropas Parlamenta deputāti pieņēma likumprojektu, kas paredz stingrāku MI regulējumu. Savukārt jūnija vidū par to paredzēts balsot plenārsēdē. Likuma ietvaros MI risinājumus paredzēts iedalīt trīs kategorijās  – no zemus līdz ekstrēmus riskus radošiem un attiecīgi piemērot ierobežojumus to izmantošanā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    30.05.2023 17:08

    Šaubos vai būs iespējams izveidot universālu pamatnoteikumu, lai tas nebūtu bīstams cilvēkam jau tāpēc vien, ka cilvēks pats ir bīstams cilvēkam un pats cilvēks ir kaitīgs vīruss pēc dabas un uzvedības formām.

    Skābene
    31.05.2023 09:31

    Vakar runāju ar vienu kino operatoru, kas filmē dažādus porojektus priekš Holivudas. ASV šobrīd esot izsludināts beztermiņa streiks, jo nozares darbinieki streikojot pret mākslīgā intelekta izmantošanu kino industrijā! Pirmie cietēji ir scenāristi, jo Netflix, Amzon un citi producenti apgriežot izdevumus, laužot līgumus un cenšoties scenāriju rakstīšanu uzticēt mākslīgajam intelektam! Mākslas nozare oponē un uzstāj uz to, ka MI nevar scenārijā ielikt emocijas, turklāt pastāv liels plaģiātisma risks, jo visi teksti ir internetā sagrābstītu tekstu savārstījums. Nākamie strīpā būs specefektu meistari, kaskadieri, un drīz jau arī aktieri.

    Krotow
    31.05.2023 13:14
    Reply to  Skābene

    Pēc tam holivudu varēs klapēt ciet.

    31.05.2023 23:54
    Reply to  Skābene

    Plaģiātisms? Un kas tavuprāt ir šobrīd? …esošie ir visu sevi izsmēluši, jaunie pastumti veiksmīgi malā un atlikušie ražo vienus garlaicīgus šablonus vai to krustojumus. Šodien kādus 70% scenārijus jau pirmajās 10 minūtēs var paredzēt. Reti kura filma vai seriāls atstāj “labs” pēcgaršu.
    Kā piemērs, jaunais seriāls FUBAR. Lielākais šablonu šablons, kāds vispār redzēts. Pat tik daudz nevarēja kā neiebāzt jeņķu tizlo joku pārspīlešanu. Parodija no kino. Vai MI varētu sliktāk uzrakstīt scenāriju? Ļoti apšaubu.

    Zverabojs
    02.06.2023 13:26
    Reply to  Skābene

    Tām visām zilmatainajām “scenāriju rakstītajam” un sojas dzērājiem no kino industrijas ir jāatņem darbs uz ātrāko, jo tādu “sociāli taisnīgo” tematiku iebāšana katrā “jaunajā filma” (khem, khem veco, kvalitatīvo darbu sabojāšanā un pārkopēšanā) ir drausmīga un sabiedrību degradējoša. Pēc pirmajiem vizuālajiem rezultātiem no AI ir redzams ļoti lieli potenciāls rādīt kvalitatīvus, oriģinālus stāstus un tēmas, kas saviļņotu katru skatītāju. Tādēļ esmu priecīgs, ka tiem plānā galdiņa taisnības cīnītājiem darbs tiktu atņemts. Kā saka žurnaļugām – mācīties programmēt bērni!

    Reklāma