Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA uzstāda jaunu datu pārraides ātruma rekordu no kosmosa sūtītai informācijai uz Zemi

    Jaunākie raksti

    NASA sasniegusi jaunu ātrumu rekordu, pārraidot informāciju no kosmosa uz Zemi. Tas panākts ar ļoti mazu satelītu un infrasarkano staru palīdzību.

    Vēl pagājušā gada jūnijā šis rekords bija 100Gbit/s, bet mazāk kā gada laikā pārraides ātrums ticis dubultots, sasniedzot 200Gbit/s. Jau iepriekš tika uzstādīts jauns rekords, bet tagad ir sperts nākamais solis datu pārraides ātrumos ārpus Zemes atmosfēras.

    Reklāma

    Šis ir svarīgs sasniegums, jo vēl joprojām NASA informācijas apmaiņai ar Zemes orbītā riņķojošiem objektiem izmanto radioviļņus, līdzīgi, kā tas ir ar mobilo telefonu sakariem. Taču, lai nodrošinātu misijas gan uz Mēnesi, gan tālāk izplatījumā, ir jārod jauns informācijas apmaiņas veids, un izskatās, ka tie būs lāzera stari.

    Lāzera komunikācijas sistēma datus glabā, izmantojot to gaismas viļņu svārstības, iekodējot ziņojumu optiskajā signālā, kas tālāk tiek nosūtīts uz nolasīšanas ierīci, pateicoties infrasarkanajam starojumam. Tos nebūs iespējams redzēt ar cilvēka aci. Šīs tehnoloģijas priekšrocība ir tā, ka datu pārraides ātrumus iespējams vēl palielināt. Lāzeru savienojumi šobrīd ir trūkstošais gabals, kas nodrošinās nākotnes kosmosa izpēti.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    18.05.2023 13:28

    Interesanti kā viņi tika galā ar signāla dzēšanos mākoņos. Vai arī testi tika veikti skaidrā laikā?

    mmbds
    18.05.2023 22:26
    Reply to  Krotow

    Noteikta garuma IR iet cauri mākoņiem…no zemes uz satelītu ar IR, tālāk no satelīta uz mēnesi ar lāzeru

    grh
    18.05.2023 22:39

    Un mums te jāsēž dzīvokļos ar kaut kādu 1Gbps kā atpalikušiem :(

    Reklāma