Web Analytics
More
    Reklāma

    Hester M2 Pro logu tīrīšanas robota apskats

    Jaunākie raksti

    Beidzot pār mūsu galvām ir nolaidies skaists pavasaris un tas ir laiks, kad ar kritisku aci novērtējam mūsu logu un citu stikloto virsmu tīrības pakāpi. Parasti ap šo gada laiku logi ir pamatīgi noputējuši un prasīties prasās pēc tīrīšanas. Un kuram gan patīk tīrīt logus?

    Par laimi eksistē logu tīrīšanas roboti un pēdējos dažos gados tos arvien biežāk varam pamanīt arī Latvijā. Mēs paši pirms pāris gadiem testējām līdzīgu ierīci un tagad uz testu ir atbraucis vēl viens logu tīrīšanas robots – Hester M2 Pro. Esmu ar šo robotu notīrījis gan sava, gan vecāku dzīvokļu logus un man ir sakrājušās ierīces lietošanas atziņas ar kurām vēlos padalīties.

    Reklāma

    Bet pirms ķeramies pie konkrētā robota apskata, īsumā izrunāsim šādas ierīces darbības principus. Lielā mērā logu tīrīšanas roboti atgādina robotus, kas mums jau gadiem ilgi mājās sūc grīdas. Abos gadījumos roboti spēj noteiktā veidā pārvietoties pa virsmu. Logu gadījumā virsma ir vertikāla un robots pie tās turās ar piesūcoties. Praksē tas nozīmē to, ka šie roboti izklausās pēc putekļusūcējiem. Līdzīgi kā mazgājošajiem grīdas robotiem, logu tīrīšanas roboti “sēž” uz lupatiņām un ar tām šļūkā pa logu. Vairums no šiem robotiem prot arī izsmidzināt logu tīrīšanas līdzekli, lai putekļi tiktu ne tikai noslaucīti, bet arī nomazgāti. Daļu robotu var kontrolēt ar mobilo lietotni, bet daļai ir pierasta pults ar kuru varam attālināti tiem likt veikt noteiktas darbības. Šādi roboti nav diez ko ātri, tomēr tie bez ierunām uzbrauks līdz pašu spēkiem neaizsniedzamām vietām un spēs notīrīt logus gandrīz bez mūsu iesaistes.

    Hester M2 Pro robota komplektācija

    Ērti pārnēsājamajā un informatīvajā robota kastē atradīsim robotu, veselas četras mikrošķiedras lupatiņas (tās varam nopirkt atsevišķi produkta mājaslapā), barošanas kabeli ar adapteri, mazgāšanas līdzekļa uzpildes pudelīti, tālvadības pulti ar baterijām un ļoti informatīvu pamācību angļu valodā.

    Principā mēs saņemam visu nepieciešamo, lai uzreiz varētu ķerties pie logu tīrīšanas. Ja nav pie rokas speciāls stiklu tīrīšanas līdzeklis, robotu varam uzpildīt arī ar ūdeni.

    Hester M2 Pro izskats un uzbūve

    Hester M2 Pro robots ir kvadrāta formas (250*250*80 mm) ierīce un sver rokā diezgan jūtamus 1.5 kg. Korpuss veidots no glancētas plastmasas un robota augšpusē ir iestrādāti padziļinājumi, lai ierīci varētu vienkāršāk paņemt rokās. Tāpat uzskatāmā vietā robota augšpusē redzam ieslēgšanas/izslēgšanas (kalpo arī kā tīrīšanas uzsākšanas vai nopauzēšanas) pogu, logu tīrīšanas vai ūdens tvertnes gumijas vāciņu un elektrības pieslēgvietu pie kuras strāvas vadu lielākai drošībai pieskrūvējam. Robots paredzēts izmantošanai ar pievienotu elektrības vadu, taču ierīcē ir iebūvēts arī mazs akumulators, ka strāvas padeves pārtraukuma gadījumā spēs ierīci noturēt pie loga līdz 20 minūtēm ilgi (un šajā laikā pīkstēs).

    Zem Hester nosaukuma slēpjas vairākas gaismas diodes, kas informē par robota darbību. Oranža gaismas diode ziņo, ka notiek iebūvētā akumulatora uzlāde. Zaļa vēsta, ka uzlāde pabeigta. Ja redzam sarkanu gaismiņu, tātad kaut kas nav riktīgi, bet zila gaismiņa (to redz arī robota otrā pusē, jeb apakšā) nozīmē to, ka robots darbojas korekti.

    Kas tad redzams robota apakšpusē? Visos četros robota stūros ir bumbiņas, kas piespiežas, kad robots ir pielipis pie plakanas virsmas (piemēram, loga). Tie ir virsmas sensori. Ja kāds robota stūris izbrauc “tukšā gaisā”, ierīce sapratīs, ka tālāk braukt nevajag. Pašā centrā ir ventilatora atvere pa kuru tiek iekšā sūkts gaiss un tādējādi robots “pielīp” pie loga virsmas. Ražotājs norāda, ka ierīcei ir 80 W jauda un tā spēj radīt 65 dB lielu troksni. Praksē tas nozīmē, ka robots skan kā parasts putekļusūcējs. Par kustību rūpējas divas gumijotas “kāpurķēdes”. Tās tad liek robotam braukt taisni vai pagriezties.

    Lupatiņas pieāķējas pavisam vienkārši – uzliekam tās pareizā orientācijā uz robota un viegli piespiežam. Šāda pieeja varbūt izskatās neuzticama, tomēr nekur tā lupata nenokritīs, jo robots spiežas tai virsū. Pēc tīrīšanas lupatu viegli atplēšam nost no robota un varam izmazgāt (arī veļasmašīnā).

    Šādi lupatiņa izskatījās pēc visu logu nomazgāšanas manā dzīvoklī. Mudīgi metam veļasmašīnā!

    Tā kā robots ir pasmaga ierīce, kas braukā pa logiem, kas var atrastiem zem cilvēku galvām, tad ir padomāts arī par papildus drošību. Robota korpusā iebūvēta drošības virve, kuru varam izmantot, lai robotu piesietu pie margām vai kādiem stabiliem priekšmetiem. Virve ir nepilnus 4m gara, bet barošanas vada kopgarums ir teju 5.5 metri.

    Kā darbojas Hester M2 Pro robots?

    Lai sagatavotu robotu darbam, vajag cieši pieskrūvēt barošanas kabeli pie robota, pēc vajadzības to ar drošības virvi piesiet pie kāda stabila objekta un uzpildīt tā logu tīrīšanas šķidruma tvertni. Tā nav pārlieku liela (45ml), tomēr robots izsmidzina tik smalku tīrīšanas līdzekļa migliņu, ka šāda tīrīšanas līdzekļa daudzuma pietiks ļoti, ļoti lielai logu platībai.

    Pēc tam vajag ļoti viegli saslapināt lupatiņas daļu, kas pieskaries stiklam. Ar viegli es domāju burtiski 2-3 pūtienus ar pulverizatoru. Ja lupatiņa būs pārāk slapja, robots buksēs pa logu un nespēs korekti pagriezties vai pārvietoties. Tad iedarbini robotu paturot 3 sekundes ieslēgšanas/izslēgšanas pogu un kad robots rūc pilnā skaņā, droši liec to pie loga. Pārliecinies, ka tas nekur neslīd nost un stabili turas vietā. Tad vai nu ar tālvadības pulti, vai piespiežot ieslēgšanas/izslēgšanas pogu palaid tīrīšanas procesu. Starp citu, pēc darba robots centīsies atgriezties tajā pašā vietā no kuras sāka savu darbu. Tomēr, ja tam kaut kas pa ceļam atgadās, varam ar tālvadības pults palīdzību to atgādāt mums aizsniedzamā vietā.

    Pirmajam tirīšanas piegājienam ir jābūt ar izslēgtu smidzināšanas funkciju – tālvadības pultī piespied attiecīgo (AU) pogu un sagaidi, ka robots nopīkstēs vienu reizi. Tas nozīmē, ka robots ir izslēdzis automātisko smidzināšanas funkciju (divi pīkstieni nozīmē to, ka šī funkcija ir ieslēgta). Kad robots būs izbraukājis un “pa sauso” notīrījis pavisam netīros logus, varam izpurināt vai nomainīt lupatiņu un palaist vēl vienu mazgāšanas raundu, bet šoreiz jau ar ieslēgtu smidzināšanas režīmu. No sākuma varētu šķist, ka robots nesmidzina, taču nevajag stresot un tas brīdis ir jāsagaida. No sākuma robots (automātiskajā režīmā) izbraukās logu vertikālā virzienā un tikai pēc tam horizontālā un tieši tad arī notiks smidzināšana (kustības virzienā). Tāpat varam nospiest uz tālvadības pults blakus esošo podziņu (pa labi), lai manuāli veiktu mazgāšanas līzekļa izsmidzināšanu. Tā kā robots nesaprot, ka loga rāmis ir pavisam priekšā, tad varēsim pie reizes arī notīrīt rāmi.

    Tīrīšanas kvalitāte

    Tā kā šim robotam ir kvadrāta forma, tad tas spēs precīzāk notīrīt logu līdz ar rāmi un diezgan precīzi iebrauks logu stūros (kamēr tas ir ar taisnu leņķi). Šajā ziņā šis robots ir pārāks par līdzīgiem robotiem, kas izmanto apaļas tīrīšanas lupatiņas. Pārākie pedanti, protams, gribēs notīrīt paši arī to mazo nenotīrītā loga josliņu pie rāmja.

    Bet cik tad tīri varam logus notīrīt ar šādu robotu? Ja uz loga ir tikai putekļi vai ziedputekšņi, tad es teikšu, ka pēc viena vai labāk diviem mazgāšanas piegājieniem logi būs būtiski tīrāki (īpaši, ja izmantojam logu tīrīšanas līdzekli). Pa gabalu tiešām nevarēs pateikt, ka ir palikuši kaut kādi netīrumi. Bet ja logu ir apšmulējuši bērni, mājdzīvnieki vai kaijas, tad, protams, robots neko daudz iesākt nevarēs un būs vien pašiem jāberzē tie lielie netīrumi nost.

    Es vispār gribētu teikt, ka šāds robots vislabāk noderēs tiem cilvēkiem, kas vēlās savus logus uzturēt tīrus visu laiku. Kaut ik mēnesi izpako robotu un uzpucē savus logus. Jo tev būs vairāk logu vai tie nesasniedzamāki, jo vairāk prieka spēs sagādāt šāds robots.

    Ir gan dažas nianses, kas varētu būt labākas. Robots ir diezgan lēns. Manā mājoklī lielāko logu (nepilni 3 m2) šis robots mazgāja nepilnas 9 minūtes. Lielākai tīrībai palaidu robotu vēlreiz un tās jau ir nepilnas 20 minūtes. Izmazgāju arī logu no iekšpuses un te darbam klāt nāca vēl 9 vai 20 minūtes. Ja logi ir ar daudz rūtīm, tad pavisam noteikti nāksies robotam sēdēt blakus visu laiku, jo tas gluži vienkārši būs ik pēc dažām minūtēm jāpārliek uz nākamo rūti. No otras puses, ja logi ir milzīgi, tad robots spēj darboties autonomi un mūsu iesaiste nav pārlieku nepieciešama.

    Ražotājs sola, ka ar šo robotu varam mazgāt arī spoguļus un flīzes. Ar iebūvētā skapja spoguli tiešām nebija nekādu problēmu (galvenais, lai robots spēj “sataustīt” rāmi vai apmales, kur beidzas stikla virsma), taču balkona stikla virsmu mazgāšana nebija pārlieku veiksmīga. Pirmkārt, robots apskrāpēja pats savus stūrus pret mājokļa sienām. Otrkārt, stikla plātņu savienojuma vietās tam zuda vilkme un tas lēnītēm slīdēja uz leju. Secinājums viens – robots stabili turēsies tikai pie vienlaidus plakanām virsmām. Robots spēs veiksmīgi tikt galā ar balkona virsmu tīrīšanu, ja starp stikla plātnēm nebūs lielu šķirbu un tās nepieguls ēkas sienām.

    Tāpat ir nozīme laika apstākļiem, kuros plāno veikt logu tīrīšanu. Ja laiks ir vējains, tad logu tīrīšanas šķidruma izsmidzināšana nebūs efektīva. Ja būs karsts un saulains laiks, tad arī tīrīšanas līdzeklis iztvaikos pirms robots spēs tam pārbraukt pāri un veikt tīrīšanas darbus. Protams, nebūs laba doma veikt tīrīšanas darbus lietus laikā, jo pa slapju stiklu robots slīdēs uz leju.

    Nobeigumā

    Hester M2 Pro maksā 399 eiro un es rekomendēju kopā ar robotu piepirkt klāt vēl papildus lupatiņas, lai mums tās nekad nepietrūktu. Lupatiņas var nopirkt arī atsevišķi. Plus, noderēs arī labs logu tīrīšanas līdzeklis, ko varam šim robotam likt to izsmidzināt uz logiem. Vēlos uzsvērt, ka logu tīrīšanas līdzekļa izmantošana ļaus ātrāk panākt labu rezultātu. Ja robots darbosies bez tā, tam var nākties tīrīšanas procesu atkārtot vairākas reizes un tas prasīs vairāk laika.

    Šāds robots būs labs palīgs, kas uzturēs logus tīrus no putekļiem vai ziedputekšņiem. Ja uz logiem ir pamatīgāki netīrumi, tad vēlams robotiņam palīdzēt – notīrīt tos ar rokām, vai palaist robotu vairākas reizes, kā arī regulāri mainīt lupatiņas

    Ja mums ir neērti aizsniedzami logi (piemēram, ēku augšējos stāvos) vai to gluži vienkārši ir daudz (piemēram, privātmājās), tad šāds robots var būt prātīgs ieguldījums turpmākajiem gadiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    18 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Edgars K
    02.05.2023 14:43

    Diezgan bezjēdzīgs gadžets :) Reālākais pielietojums, ja dzīvo 10. stāvā un logs ir tāds, kuru no ārpuses grūti notīrīt.

    Gundars
    28.05.2023 21:04

    Jā, tu saprati pareizi – es tiešām esmu pārāk slinks lai, tā vietā lai 2minūtēs nomazgātu logu ar logu birsti, krāmētos ar robota piestiprināšanu(lai tas neuzkrīt kādam uz galvas), tad mainītu pareizās lupatiņas, lai tas vismaz kaut ko mazgā nevis ar vecu netīru lupatu izsmērē stiklu) un pats galvenais pārliktu ik pa 10minūtēm to robotu uz citu loga rūti(jo rāmim viņš pats pāri nepārlīdīs) un citu logu(parasti dzīvokļiem ir vairākas istabas un attiecīgi vairāki logi). Un šķiet ka vidusmēra auto prasa mazāk finanes uzturēšanā, kā šitais ar pareizajiem škidrumiem un maināmajām lupatiņām un paša cenu gandrīz pustūkstoša vērtībā. Elektrības patērīņu pat var nemaz nepieskaitīt. Labākā, ērtākā rokas birste maksā 15eur un krānā ūdens krietni vien mazāk kā šim speciālie šķidrumi.
    Plus tāds klucis ar atkarājušos vadu, stiprinājuma trosi, ilgstoši uz loga izskatās neglīti un izdod 65dB skaņu(praktiski nepārtraukti rūcošs putekļusūcējs).
    Vēl viena nianse, mūsu ēkā ļoti daudziem dzīvokļiem uz logiem ir pretinsektu sieti, kurus arī būs jāņem nost, jo traucēs mazgāšanai.
    Kaut ko vēl bezjēdzīgāku ir grūti izgudrot. Esmu skeptisks par grīdas putekļusūcējiem, bet nu šis ir vispār nulles vērtībā. Ko tikai drīz neieskaidros cilvēkiem kas viņiem ir vajadzīgs…

    Last edited 10 months ago by Gundars
    Biteme
    02.05.2023 15:18

    Kaut kā vienmēr licies, ka mazgājot netīrus logus (pēc ziemas) pareizi ir vispirms ar ļoti slapju birsi saslapināt netīrumus uz stikla, tad ar mazgāšanas līdzekļa izmantošanu tos nomazgāt, netaupot ūdeni un tad nosusināt stiklu. Braucīt stiklu ar lupatiņu un nelielu škidruma daudzumu šķiet kontrproduktīvi, bet var jau būt ka viss ir gājis uz priekšu.

    Biteme
    02.05.2023 21:14

    Nē, nē – robots lai strādā kā tas strādā un kā paredzēts. Tur jau nav kur ieliet daudz šķidruma.
    Es tik skatītos vai neskrāpē stiklu.

    Gundars
    28.05.2023 21:05

    Skrāpēt sausus dubļus gan ir kruta

    Krotow
    02.05.2023 15:47

    Ticamākais pielietojums šim aparatam ir lai reizi nedēļā vai biežāk apbraukātu lielās viengabala stikla virsmas – balkona margas u.tml. Kur pašam ar rokām tīrīt sanāk jūtami ilgi. Netīrus logus pēc ziemas ātrāk būs nomazgāt ar birsti vai lupatu un lielu daudzumu ūdens, šmuci iepriekš saslapinot.

    Last edited 11 months ago by Krotow
    KKTK
    02.05.2023 15:57

    Yaak – kāda jēga tīrīt stiklu, ja netīra loga rāmi 🤢

    Krotow
    02.05.2023 23:15
    Reply to  KKTK

    Lielajiem balkonu stikliem rāmja nav.

    Gundars
    28.05.2023 21:07
    Reply to  Krotow

    Rāmja nav, bet starp balkonu stikliem ir sprauga 5mm un tajā vietā, robotam ir visai liela iespēja nožauties lejā, jo vakuumpievilkšanās pazūd

    Mārtiņš
    01.06.2023 10:09
    Reply to  Gundars

    man tieši tā arī bija. tīrot balkona bezrāmja logus, robots nokrita, lai gan viņu reklāmā ir rādīts, ka tas tīra arī tos. Logu stūrus netīra, rāmjus netīra. Rezumē – nevajadzīga lieta.

    Krotow
    01.06.2023 10:39
    Reply to  Mārtiņš

    Kristaps jau augstāk rakstīja – verķis sliņķiem, kuriem negribas maksāt logu tīrītājiem un pašiem arī negribas. Tad var pielikt šādu daiktu un izlikties ka viss notiek.

    Teorētiski ideja par robotu kas mazgā ēkas logus tiešām ir interesanta, taču ne šādā izpildījumā. Būs tāpat kā ar FSD teslām.

    Skābene
    03.05.2023 07:53

    Un kur foto pret gaismu!? Varu saderēt, ka redz švīkas! ;)

    Oicis
    05.05.2023 22:36

    Logu mazgātājs, manā gadījumā persona ar ekipējumu, nāk reizi mēnesī un privātmājai nomazgā visus logus, rāmjus un durvis pa 14 naudiņām. Laikam nebūšu mērķauditorija!

    Lelde
    08.06.2023 17:58

    Neiesaku šo robotu iegādāties. Smidzināšanas funkcja nedarbojas, skraida pa sausu logu. Preci atpakaļ nepieņem, jo tā vairs nav jauna, 1 reizi izmēģināta. Tālruņa numurs viņiem nedarbojas, kaut kāds fiktīvs kantoris…

    Kristīna
    28.02.2024 14:23

    Palaidu savu Hester pirmo reizi un sapratu, ka man patīk. Arī es biju skeptiska, skaidrs, ka varu pati 10x ātrāk nomazgāt logus, bet logu stiklu savešana kārtībā ir tikai vien no logu mazgāšanas darbībām. Ir jānotīra rāmji, stūri u.c. vietas, kur sakrājušies putekļi. Tad ir jāmaina lupatas un ūdens. Tagad Hester mazgā stiklus es pārējo. Uzsildīju pusdienas, paēdu un logi mazgājās. Tā kā es rekomendēju!

    Reklāma