Web Analytics
More
    Reklāma

    Masks, Vozņaks un nozares pētnieki aicina apturēt liela mēroga MI sistēmu izstrādi

    Jaunākie raksti

    Pēdējo pāris nedēļu laikā mākslīgais intelekts (MI) bijis tehnoloģiju pasaules centrā, ko lielā mērā sekmēja tieši “OpenAI” jaunākā AI modeļa GPT-4 izlaišana. Ikviens uzņēmums, kuram ir iespējas, savos produktos un pakalpojumos integrē MI un sacenšas, kurš piedāvās spējīgāko risinājumu. Atsaucoties uz nopietniem riskiem sabiedrībai un cilvēcei, tehnoloģiju pasaules līderi un mākslīgā intelekta pētnieki parakstījuši atklātu vēstuli, aicinot visā pasaulē apturēt liela mēroga MI eksperimentus.

    Publicētajā vēstulē norādīts, ka “mākslīgā intelekta laboratorijas pašlaik ir iesaistītas nekontrolējamās sacīkstēs, lai izstrādātu un ieviestu mašīnmācīšanās sistēmas, kuras neviens – pat to veidotāji – nevar saprast, paredzēt vai droši kontrolēt. Vēstules parakstītāji aicina nekavējoties vismaz uz 6 mēnešiem apturēt tādu MI sistēmu apmācību, kuras ir jaudīgākas par GPT-4. Ja to nevar īstenot uzreiz, tad būtu jāiejaucas valdībām.

    Reklāma

    Parakstītāji arī uzsvēruši, ka MI laboratorijām un neatkarīgiem ekspertiem vajadzētu izmantot šo pauzi, lai kopīgi izstrādātu un ieviestu vienotu drošības protokolu kopumu progresīvai MI risinājumu izstrādei, ko stingri pārrauga neatkarīgi ārējie eksperti.

    Vēstules parakstītāju vidū atrodami tādi pazīstami tehnoloģiju pasaules pārstāvji kā Īlons Masks, “Apple” līdzdibinātājs Stīvs Vozņaks, “Skype” līdzdibinātājs Jāns Tallins, kā arī vairāki labi zināmi mākslīgā intelekta pētnieki un nozares uzņēmumu vadītāji. Kopumā vēstuli līdz šim parakstījušas vairāk nekā 1000 personas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Zigdevs
    29.03.2023 23:44

    Skynet ēra šķiet jau ir sākusies.

    Mildcom
    30.03.2023 10:00

    Noskatāties Transcendence filmu un tad padomājam par mākslīgo intelektu un tā attīstīšanu…⁉️

    Čiekurs
    30.03.2023 11:36
    Reply to  Mildcom

    Kāpēc skatīties kkādu lēto zinātnisko fantastiku, ja var noskatīties dokumentālo filmu The Matrix?!

    xs1
    30.03.2023 10:28

    No Īlona teksa gan sapratu, ka lielāks uztraukums ir nevis par MI, bet par to, ka tas var nonākt kāda konkrēta, šaura grupējuma rokās un tad jau tālāk tur bezkontrole var sākties.

    p.s.
    tad būtu jāiejaucas valdībām … aiz valdības stāv monopolisti, bankas un elite … tas būtu pats sūdīgākais, ja pie šādu lēmumu pieņemšanas sāktu iejaukties valdība …

    Oskars Pundurs
    30.03.2023 15:38

    Es arī parakstījos.
    Kāpēc?
    AI tehnoloģija ir būtisks solis, lai mēs varētu panākt straujāku zinātnes straujāku attīstību sevišķi jomas kā veselības aprūpe, medikamenti, ekonomika, u.c..

    Bet tai arī jābūt drošai tehnoloģijai un kontrolētai, vajag jau laicīgi nodrošināt atbilstošu regulējumu un uzraudzību, kas nodrošinās, ka šīs tehnoloģijas tiek izmantotas tikai tādā veidā, kas labvēlīgi ietekmē sabiedrību, nevis apdraud visus pašas par sevi vai tāpēc, ka ir tikai atsevišķu indivīdu kontrolētas.

    nedarata
    30.03.2023 16:38

    Piekrītu Ķīnas aģentiem, ka Rietumvalstīm ir vēlams piebremzēt AI attīstību.

    bobis
    31.03.2023 20:34

    Tikai popularize izgudrojumu kas tapat nestrada. Bus tapat ka cilveku braucienu uz marsu un ta kolonizaciju ar fantazijam. Beigas atkal ieviesis velvienu kriptovalutas veidu, kas stipri tic fantazijam vai azartiski.

    Reklāma