Web Analytics
More
    Reklāma

    Fractal Design Focus 2 datora korpusa apskats

    Jaunākie raksti

    Ikdienā mums testu dators stāv iekš Fractal Design Meshify 2 XL datora korpusa, šis korpuss ir megalītisks izmēros un svara ziņā arī ir tāds kārtīgs puscūcis. Meshify 2 XL datora korpusa izmēri ir izdevīgi, kad atbrauc kāda jaunāka GeForce RTX 4080 videokarte vai lielāka izmēra procesora dzese, bet Meshify 2 XL datora korpusu nebūt nav viegli izcilāt.

    Šoreiz apskatīsim Fractal Design Focus 2 korpusu (RGB Black TG Clear Tint versijā), kas Latvijā maksā ap 110 eiro. Te gan jāatzīmē, ka Fractal Design Focus 2 cena sākotnēji tika reklamēta ap 80 dolāriem, kas, manuprāt, labāk aprakstītu šī korpusa iespējas. Ap 80… 90 eiro šis būtu ļoti iekārojams korpuss. Tiesa, var piemeklēt kādas Focus 2 versijas bez RGB, tad ir 10 eiro nost no cenas.

    Reklāma

    Uzreiz pateikšu, ka Focus 2 ir drīzāk sava veida budžeta klase no Fractal Design, bet šis nekādā gadījumā nav lēti būvēts korpuss. Protams, redzamas pāris nianses, kas liek raukt pieri pēc Meshify 2 XL datora korpusa izmantošanas, bet daudziem nevajag ne to tilpumu, ne visas sīkās nianses, nedz arī Meshify 2 sērijas cenu.

    Focus 2 ir sava veida modulārs dizains, kas gan varēja arī nebūt. Te ir runa par Fractal Design vēlmi nedaudz nopelnīt, neiekļaujot USB Type-C pievienošanas iespēju uzreiz komplektā. USB Type-C uz priekšējā paneļa var izvadīt ar klāt piepērkamu vadiņu, bet mūsu gadījumā Type-C caurumu sedz korķis. Vadiņš korpusa cenu sadārdzina par aptuveni 25 eiro.

    Tehniskā specifikācija

    • Sistēmplašu saderība: ATX / mATX / Mini ITX
    • 3.5″/ 2.5″ disku vietas: 6 stiprinājumi, 2 iekļauti
    • 2.5″ disku vietas: 2 stiprinājumi iekļauti
    • Priekšējā paneļa pieslēgvietas: 2x USB 3.0, 3.5 mm audio I/O, Power/ Reset pogas un RGB LED kontroles poga, iespēja piepirkt klāt USB Type-C
    • Aktīvās dzesēšanas ventilatoru vietas: 6 gabali 120 mm vai 4 gabali 140 mm
    • Ventilatoru vietas priekšā: 2x 140 mm (iekļauti 2x Aspect 14 RGB)
    • Ventilatoru vietas augšā: 2x 120 mm vai 2x 140 mm
    • Ventilatoru vietas aizmugurē: 1x 120 (nav iekļauts komplektā)
    • Ventilatoru vietas apakšā: nav
    • Sānu paneļi: labajā pusē metāls, kreisajā pusē rūdīts stikls
    • Max GPU garums: 405 mm
    • Max CPU dzeses augstums: 170 mm
    • Max AIO dzeses radiators priekšā: 360 mm
    • Korpusa izmēri: 472 x 215 x 451 mm
    • Cena: ap 110 eiro (RGB ventilatoru versija) vai ap 90 eiro (versija ar parastiem ventilatoriem)

    Uzbūve un ērtības

    Ir jāsaka, ka Focus 2 korpuss ir labāk veidots par ierindas 60 eiro korpusu, bet tas visai tālu atpaliek aiz Meshify 2 sērijas, jo Focus 2 korpuss ir zaudējis vairāk nekā tikai dažas raksturīgās Meshify 2 sērijas iezīmes. Vienlaikus gan Focus 2 korpuss ir veidots no gana bieza metāla, tas ir ļoti precīzs un nekur nav asu malu vai jau rūpnīcā saņemtu skrāpējumu, kā tas dažkārt gadās lētākiem zīmoliem.

    Fractal Design savu Focus 2 korpusu droši vien ierindojis visai tālu aiz kaut vai tās pašas jau pieminētās Meshify 2 sērijas, jo Focus 2 korpusam iztrūkst vairākas iespējas, kas Meshify 2 lietotājam šķistu ierastas. Topa trijnieks, kas man pietrūkst būtu: ērtāk atverami sāni (te ir skrūves, turklāt no rūpnīcas tās ir bezdievīgi pievilktas); labāk un ērtāk novadāmi vadi, kā arī gumijas vāciņi vadu novadīšanas atveru nosegšanai; noderētu ērtāk atverama priekšējā daļa, kas Focus 2 korpusam ir uz plastmasas klipšiem. Šajā ziņā Focus 2 korpuss ir visai vienkāršs un, visticamāk, paredzēts kādai retai atvēršanai un tīrīšanai, nevis bezgalīgai komponenšu maiņai.

    Ar dzesēšanu šāda izmēra korpusam neko jaunu neizgudrosi, te ir gana plašas iespējas izvietot ventilatorus, bet jārēķinās ar kopējiem korpusa izmēriem, neko unikālu (milzu deses vai lielas videokartes) te iekšā nesaliksi.

    Attēls: Fractal Design

    Ar AIO dzesēšanas radiatoriem arī ir standarta situācija, kad, visticamāk, izvietosi priekšā 240/280 mm vai pat 360 mm radiatoru, bet korpusam līdzi dotos divus 140 mm ventilatorus pārcelsi uz korpusa griestiem.

    Attēls: Fractal Design

    Ja skaties uz gaisa dzesi, tad zini, ka 170 mm dzeses augstums ar visiem ventilatoriem ir maksimums, ko Focus 2 korpuss paņems pretī. Tas var ierobežot vairāku grandiozo dzesēšanas sistēmu izmantošanu Focus 2 korpusā, piemēram, mums neielien iekšā Noctua NH-D15.

    Attēls: Fractal Design

    Vienlaikus jāatzīmē, ka šie 170 mm no sistēmplates līdz korpusa stikla vākam arī ir ierobežojoši, kad runājam par jaunajām GeForce RTX 40-sērijas videokartēm, jo tām ir pamatīgāki izmēri un arī nelokāms barošanas vada adapters. Uz rokas šobrīd man GeForce RTX 40-sērijas videokaršu nav, bet domāju, ka RTX 4080 vai 4090 ar visu dumjo elektrības adaptera vada galu te iekšā nedabūsi.

    Līdzi iedoto aksesuāru klāsts nav diez ko plašs, ja Meshify 2 sērija līdzi saņem daudzkārt izmantojamos tā dēvētos lipekļu auduma savilcējus, tad te ir tikai plastmasas savilcēji, vajadzīgās skrūvītes un pāris gumijas gredzeni cieto disku uzstādīšanai korpusā.

    Kopumā Focus 2 ir visai labs ATX izmēra korpuss bez visādiem izlēcieniem. 2023. gadā noteikti gribētos USB Type-C vadu jau uzreiz iekļautu, kā arī kāds varētu kurnēt par to, ka korpusa apakšā nav tā dēvētais pagrabs, kur paslēpt barošanas bloku un visus vadus. Var just, ka šoreiz maksājam par precizitāti un materiālu kvalitāti, bet izpaliek dažādi patīkami nieki, ko piedāvā tas pats jau daudzkārt minētais Meshify 2 dažādās variācijās un cenās.

    Būvējam?

    Šoreiz Focus 2 korpusam izaicinājums nav liels, jo nemēģināsim te ietilpināt kādu jauno RTX 4080 vai RTX 4090, tā vietā mums ir uzticamā RTX 3070, kas izmēru ziņā nav nekas dižs, bet tā labi varētu tēlot vidējo aritmētisko iepriekšējās paaudzes videokartes izmēru.

    Uzreiz jau atvainojos, ka AIO ventilatoru vadi ir priekšā, bet nu goda vārds nebija spēka tos mainīt divas reizes pretējos virzienos, jo pēc tam dzelži ceļoja tālāk uz nākamo korpusu. Arī par ventilatoru pūšanas virzienu var diskutēt, bet to citreiz.

    Mums ir šādi datora dzelži:

    Sākšu ar to, ka pārceļu priekšējos ventilatorus uz augšu, lai priekšā izvietotu 360 mm AIO dzeses radiatoru. Šo nedaudz vēlāk nožēloju, jo nācās vienu ventilatoru atkal noņemt, lai varētu piespraust pie sistēmplates 8-pin spraudņus, bet šī ir standarta problēma šāda izmēra korpusiem.

    Pēc barošanas bloka ielikšanas nācās nedaudz pacīnīties ar vadu paslēpšanu datora aizmugures daļā, bet šis izskatās kaut cik jēdzīgi tikai tad, kad pieliek priekšā stiklu. Aizmugures vadu noformējumu nerādīšu, jo pavisam drīz jau jāmaina dzelžu izvietojums uz nākamo datora korpusu, kā arī pēc ventilatoru pārcelšanas uz griestiem nebija pietiekami vadu garumi.

    Vēlreiz varu apliecināt, ka Focus 2 korpuss veidots ļoti precīzi un visas malas ir smuki apstrādātās, lai nesabojātu vadus vai nesagrieztu pirkstus.

    Pēc videokartes ielikšanas nepaliek pāri daudz vietas, bet vērtēju, ka arī RTX 4080 te var ierūmēt (kaut ko gan nāksies izdarīt ar nolādēto elektrības vada adapteri, ko nedrīkst lauzt), ja AIO dzeses ventilatorus pieliec korpusa nosacītajā ārpusē starp korpusa dzelzs daļu un nosedzošo metāla režģa priekšpusi.

    Jā, jā, zinu, aizmirsu videokartes vadus saspraust…

    Dators piešķīlās, tagad liekam klāt pie monitora, veram vākus ciet un baudām.

    Protams, ar augstvērtīgiem ventilatoriem sistēma ir ļoti klusa, bet ir jāņem vērā, ka spēlēs un citos smagos uzdevumos videokartes ventilatori iegriežas un tad jau var manīt sistēmu sev blakus uz galda.

    Nedaudz patestēju arī temperatūras, bet tās ir vienlīdzīgas ar lielajā Meshify 2 XL datora korpusā izvietotas šīs pašas sistēmas temperatūrām. Te gan jāņem vērā, ka Focus 2 korpuss ļoti labi vēdinās, bet vienlaikus tas pumpē sev cauri daudz gaisu un attiecīgi arī putekļus. Filtru ziņā Focus 2 korpuss ir pieticīgs – priekšā ir metāla režģis, augšā ir gumijots filtrs un apakšā ir neliels filtrs barošanas blokam. Ja barokļa gaisu Focus 2 korpuss kaut cik filtrē, tad pārējās datora detālas korpusā ir maz pasargātas no putekļiem.

    Nobeigumā

    Focus 2 korpuss nebūtu dēvējams par lētu (diemžēl Latvijā tieši šis Fractal Design datora korpuss vismaz apskata tapšanas laikā ir nešpetni dārgs), bet ar mūsu veco DeepCool e-Shield korpusu to negribētos salīdzināt uzbūves un iespēju ziņā, jo DeepCool zaudētu vienos vārtos. Manuprāt, Focus 2 korpusa cena RGB versijā būtu jābūt ap 80 līdz 90 eiro, tad tas būtu tiešām foršs pirkums. Bet apskata tapšanas mirklī nedaudz virs 90 eiro maksā parastā versija bez RGB.

    Jā, daudzi šāda izmēra korpusi būs lētāki, bet būtu vēl jāpameklē kādu, kas uzbūves ziņā varētu spēkoties ar Focus 2. Ja ir vēlme nedaudz ietaupīt, vienmēr var paņemt korpusa versiju bez RGB ventilatoriem. Fractal Design datora korpusiem par labu runā tas, ka komplektā ir pieņemams ventilatoru skaits.

    No otras puses Focus 2 korpusa cena Latvijā ir jau tik augsta, ka turpat pārdesmit eiro atstatumā ir Fractal Design Meshify 2 Lite datora korpuss (šis gan ir Extended ATX) ar 3 iekļautiem ventilatoriem un iespēju paslēpt barošanas bloku un vadus. Pieļauju, ka Meshify 2 Lite datora korpusam ir arī labāki putekļu filtri un citi nieki, kas dzīvi padara ērtāku. Meshify 2 Lite datora korpusā ir arī 1.5 cm vairāk vietas CPU dzeses augstumam un attiecīgi te var sākt domāt par RTX 4080 iemānīšanu ar visu dumjo elektrības vada adapteri. Meshify 2 Lite datora korpusa gadījumā gan zaudēsi RGB ventilatorus vai arī par tiem nāksies piemaksāt, kas jūtami sadārdzinās pirkumu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    22.02.2023 15:18

    TIEŠI uz šito metu aci, kad meklēju korpusu savam “serverim”. Nu smuks un kvalitatīvs, bet nācās ņemt Corsair jo izdomāju, ka man tur iekšā stāvēs arī daži rotējošie HDD :/

    Qanon
    23.02.2023 11:51

    Tas ir gaisa sildītājs , .. vai pc korpuss ?

    Lango
    24.02.2023 10:18

    Nepirktu šādu. Šausmīgs ieslēgšanas pogas un USB portu novietojums. Tiešām visi datorus tur uz galda nevis zem?

    Reinis Rozitis
    25.02.2023 12:24

    No Fractal Design interesanta liekas Torrent Nano sērija.

    Krotow
    27.02.2023 15:08
    Reply to  Reinis Rozitis

    Gaumes jautājums. Man ir Fractal Design Define 7 pelēkā versija bez loga. Prasība korpusam bija pēc iespējas neizlekt telpā. Lai dators ir neredzams un nedzirdams. Saglabājot iespēju dzesēties un ērti piekļūt korpusa saturam. Izskatās ka to panākt izdevās.

    ezgg
    27.02.2023 14:10

    Thermaltake s100 – 100x labāks un lētāks un smukāks, i dritvai.

    Pēča
    28.02.2023 16:20

    Ziņa par to, kā atrakais veids kā nokaut cpu dzesi? :D

    https://youtu.be/BbGomv195sk

    Reklāma