Web Analytics
More
    Reklāma

    Nissan piecu gadu laikā sola pirmo elektrisko modeli ar cietvielu baterijām

    Jaunākie raksti

    Cietvielu baterijas jeb “solid-state batteries” jau ilgāku laiku tiek piesauktas kā nākamā lielā lieta bateriju tehnoloģiju attīstībā, kas ievērojami uzlabos arī elektroauto ekspluatācijas parametrus, piemēram, uzlādes ātrumu, energoietilpību, ugunsdrošību un nobraucamo attālumu ar vienu uzlādi. Pagaidām šīs baterijas vēl nav nonākušas sērijveida ražošanā, lai gan pie tā strādā daudzi. Japāņu ražotājs Nissan ir pārliecināts par savu projektu un sola – 2028. gadā viņi prezentēs pirmo modeli ar cietvielu baterijām.

    Plāns paredz 2025. gadā uzsākt pilotprogrammu, lai baterijas turpinātu attīstīt, bet 2028. gadā tām jau jābūt sērijveida ražošanā. “Domājam, ka mums ir kas īpašs un esam starp uzņēmumiem, kas šīs tehnoloģijas attīstībā ir tikuši vistālāk. Vēlamies, lai izmaksas ir par 50% zemākas, ja salīdzina ar litija jonu baterijām, vienlaikus dubultojot energoietilpību, kā arī piedāvājot trīs reizes lielāku uzlādes ātrumu,” izteicies Nissan vecākais pētījumu un attīstības nodaļas viceprezidents Eiropā Deivids Moss.

    Cietvielu bateriju pētījumus un attīstību veic Nissan inženieri gan Eiropā, gan arī Japānā. Pie šādu bateriju izstrādes šobrīd strādā ļoti daudzi autoražotāji. Daži izvēlējušies tās attīstīt paši, citi sadarbojas ar dažādiem specializētiem uzņēmumiem. Moss uzsver, ka šīs tehnoloģijas attīstība nav saistīta ar kāda konkrēta modeļa attīstību. Ja gadījumā baterijas 2028. gadā tomēr nebūs gatavas, tas neaizkavēs jaunu modeļu ienākšanu tirgū. Ražotājs turpina investīcijas arī litija jonu baterijās, lai arī turpmāk saglabātu konkurētspēju elektroauto segmentā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kurgan palieklaiks
    07.02.2023 09:26

    Atceros 5 gadus atpakaļ Toyota bija nopircis kaut kadu kompaniju ar šo tehnoloģiju un solija solid-state battery jau no 2022.gada.
    Tagad termiņi tiek atlikti un atlikti.

    Krotow
    07.02.2023 10:06

    Skaidrībai. Cietvielu baterijas pašlaik ir tās pašas litija baterijas, tikai ar cietu elektrolītu.

    Reklāma