Web Analytics
More
    Reklāma

    Aicina Latvijas uzņēmējus apgūt digitālās prasmes par Eiropas fondu līdzekļiem

    Jaunākie raksti

    Eiropas Savienības (ES) mērķis līdz 2030. gadam panākt, ka vismaz 80% tās iedzīvotāju, tostarp arī uzņēmēju, ir apguvuši pamata digitālās prasmes, tāpēc vēl šogad mikro un mazie uzņēmēji, kā arī pašnodarbinātie ir aicināti uz dažādiem kursiem, kurus līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF), informē Latvijas Informācijas komunikācijas tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.

    Proti, izvēloties jebkuru no projekta “Mazo un mikro komersantu apmācības inovāciju un digitālo tehnoloģiju attīstībai Latvijā” (MMU) apmācībām digitālajā jomā, ir iespēja apgūt prasmes un zināšanas latviešu valodā pēc metodiski sagatavotiem materiāliem gan tiešsaistē, gan klātienē lētāk. ERAF līdzfinansējums apmaksā 70% no kursu neto cenas.

    Reklāma

    LIKTA prezidente arī piebilst, ka līdzfinansējums būs pieejams vēl līdz šā gada decembrim, tāpēc iespēju mācīties izdevīgāk vajadzētu izmantot iespējami ātrāk. Pieteikties mācībām var mmu.lv.

    “Starptautiskas analītikas kompānijas “McKinsey” pētījums liecina, ka Covid-19 pandēmija strauji paātrināja komercijas digitalizāciju. Proti, dažādu ierobežojumu dēļ pircēji visā pasaulē masveidā sāka izmantot tiešsaistes kanālus un uzņēmumiem nācās ātri vien pielāgoties pieaugušām vajadzībām. Turklāt respondentu atbildes rāda, ka vismaz 80% komersantu komunikācijas ar klientiem notiek digitāli, kas ir trīs reizes vairāk nekā pirms kovida. Arī pēc pašreizējām tendencēm sabiedrībā un uzņēmējdarbībā var secināt, ka digitālie risinājumi nepazudīs, to nozīme tikai pieaugs,” teica Bāliņa.

    Vienlaikus Latvijas sabiedrības digitālā izaugsme ir bijusi gausāka nekā vidēji ES un pat mūsu kaimiņvalstīs. 2022. gada Eiropas komisijas (EK) Digitālās ekonomikas un sabiedrības indeksā (DESI), kas atspoguļo Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs panākto digitālās konkurētspējas jomā, Latvija no 27 ES dalībvalstīm ieņēma 17. vietu.

    “Pārskatā arī vēstīts, ka pēdējos gados Latvijas DESI rezultāts ir uzlabojies lēnāk nekā vairumam citu ES valstu,” piebilda LIKTA prezidente.

    Tā kā sekmēt digitalizāciju var tikai paaugstinot prasmes un zināšanas, LIKTA kopā ar tās partneriem – Baltija Datoru Akadēmiju un Datorzinību centru – jau sesto gadu īsteno ERAF līdzfinansētu apmācību projektu “Mazo un mikro komersantu apmācības inovāciju un digitālo tehnoloģiju attīstībai Latvijā”.

    “Tā ir iespēja mūsu pašu uzņēmumiem vienuviet apgūt svarīgākās mūsdienu digitālās prasmes latviešu valodā gan tiešsaistē, gan attālināti, turklāt pēc tam e-vidē ir pieejami arī materiāli latviešu valodā,” skaidroja Signe Bāliņa.

    Apmācību programmas katru mēnesi tiek atjauninātas. Piedāvāto tēmu izvēle ir gana plaša un apjomīga. Tā ir iespēja apgūt specifiskas prasmes, piemēram, pamata kompetences digitālajai finanšu vadībai un grāmatvedības programmas (VID, EDS atskaites, zibsnis.lv, Jumis u.c.), grafiskos un vizuālos rīkus (“Canva”, “Adobe Photoshop”, “Lightroom”, “AutoCAD” u.c.), statistikas un analīzes rīkus (“Power BI”, padziļināta statistiskā analīze, izmantojot “Excel”), mākoņpakalpojumi un drošība, sociālo tīklu mārketings un citi rīki (“Facebook”, “Instagram”, “Google Analytics”, “Wordpress” u.c.).

    Tāpat var apgūt praktiskās iemaņas, kuras nevar iegūt citur. Piemēram, tēma “Praktiskā IKT drošība uzņēmuma darbiniekiem”. Mūsdienu nedrošajā vidē kursos var iegūt vērtīgas praktiskas zināšanas, kā pasargāt savu uzņēmumu un darbiniekus no pikšķerēšanas un krāpnieku vēstulēm, kas ir kiberdrošība un kā glabāt datu droši.

    Dalībai projekta apmācībās var pieteikties mikro un mazie komersanti, kas ir reģistrēti Latvijas Republikas komercreģistrā, kā arī pašnodarbinātās personas, kuras ir reģistrētas saimnieciskās darbības veikšanai.

    Kopā ar saistītajiem uzņēmumiem, pretendentiem jāatbilst šādām prasībām: darbinieku skaits ir mazāks par 50, gan bilancei, gan apgrozījumam ir jābūt līdz 10 000 000 eiro. Pārbaudīt savu atbilstību projektam var šajā vietnē.

    Kvalificējoties projektam, jāņem vērā, ka komersantiem, kuriem ir saistītie uzņēmumi, lai apliecinātu savu atbilstību mazā uzņēmuma statusam, kvalificēšanās procesā jāiesniedz konsolidētais gada pārskats vai atsevišķo uzņēmumu gada pārskati (ja saistītie uzņēmumi reģistrēti ārzemēs, un pārskati nav pieejami “Lursoft”).

    Ja uzņēmums vai pašnodarbinātā persona atbilst prasībām, jāaizpilda reģistrācijas forma. Pēc tam LIKTA noteiks, vai potenciālais dalībnieks tiek kvalificēts mācībām, savukārt BDA vai DZC ar uzņēmuma pārstāvjiem sazināsies par līguma slēgšanu. Pēc līguma noslēgšanas varēs izvēlēties interesējošos kursus un pieteikties. Pēdējais posms ir piedalīšanās apmācībās un vajadzīgo prasmju apgūšana.

    Kursors.lv komentārs: Projekta mājaslapa izskatās klaji neprofesionāli veidota un arī apmācību kursu saraksts vedina domāt par to, ka savējie smuki apguvuši ES finansējumu. Bet nu varat paskatīties, varbūt kaut kāds kurss var noderēt. Ja ir sanācis kādu no šiem kursiem pamācīties, pasakiet vai tie ir kaut cik  pieņemamas kvalitātes. Jo pēc projekta lapas tā neizskatās.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma