Web Analytics
More
    Reklāma

    Lietotu auto pircējiem turpmāk būs jāsniedz ziņas VID

    Jaunākie raksti

    Valdība vakar apstiprināja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz, ka lietota auto pircējam būs jāsniedz ziņas Valsts ieņēmumu dienestam (VID). Par to informēja Finanšu ministrija. Grozījumi izstrādāti, lai paaugstinātu VID nodokļu administrēšanas pasākumu efektivitāti un mazinātu ēnu ekonomikas īpatsvaru lietotu transportlīdzekļu tirdzniecības jomā.

    Likumprojekta mērķis ir paplašināt atsavināšanas aizlieguma reģistrēšanu uz noteiktās kategorijas transportlīdzekli, ko iegādājas fiziskā persona ārvalstīs (citā Eiropas Savienības dalībvalstī) un Latvijā reģistrē savā īpašumā. Ar grozījumiem paredzēts noteikt personām iesniegt iesniegumu ar tajā nepieciešamo ziņu apjomu, lai nodrošinātu VID iespējas risku izvērtējumu veikšanai, mazinātu nodokļu nenomaksas risku lietotu transportlīdzekļu tirdzniecības jomā un novērstu izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

    Reklāma

    VID ir konstatējis, ka automobiļu pirmreizējā reģistrācijā Latvijā tiek iesaistītas fiziskās personas, kuru starpniecību izmanto juridiskās personas ar mērķi slēpt gūtos ienākumus no uzņēmuma saimnieciskās darbības. Gūto ienākumu slēpšana negatīvi ietekmē ne tikai valsts budžetu un sabiedrības dzīves kvalitāti, bet arī uzņēmējdarbību, kas izpaužas negodīgā nodokļu konkurencē. Tādējādi ir jāīsteno pasākumi, kas mazinās iespējas izmantot tiesību normās nenoteiktus jautājumus, lai izvairītos no nodokļu nomaksas, tajā skaitā minimizētu nelikumīgi iegūtu naudas līdzekļu apriti. Likumprojekts iekļauts 2023. gada valsts budžeta likumprojekta pavadošo likumprojektu paketē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    02.02.2023 09:55

    Šis vakar Facebook sacēla tādu hate vētru ka maz nelikās. Vairums no postētājiem, kuri tur ārdījās, gan izskatījās pēc lietoto auto pārpircējiem. Tiem, kuri tiešām brauc uz Vāciju u.tml. pēc auto sev un saviem radiniekiem, gan varētu būt neērtības.

    AC/DC
    02.02.2023 12:45

    Tā arī nesapratu kas būs jāsniedz un par ko. Jau tagad pēc idejas CSDD jāuzrāda iegādes līgums, lai veiktu pirmreizējo reģistrāciju.

    Alberts Kviesis
    02.02.2023 13:20
    Reply to  AC/DC

    Iecere ir mazināt tos darījumus, kur firma iegādājas tr.līdzekli ārzemēs, nesamaksājot par to PVN. Vietējie darboņi šādi iestaigājuši taku – pārdod LV fiziskai personai, un tad CSDD pie reģistrācijas tiek noformēts tā, it kā fiziska persona šo tr.līdzekli ir iegādājusies ārzemēs. Šeit pa ceļam arī pazūd iepriekš pieminētais PVN

    nedarata
    02.02.2023 13:39

    Par cik % auto paliks dārgāki?

    Biteme
    02.02.2023 13:48
    Reply to  nedarata

    Nav zināms, vai paliks. Bet kļūs gan, visdrīzāk.

    Gerisimi
    02.02.2023 17:55
    Reply to  nedarata

    40%

    Gerisimi
    02.02.2023 17:54

    Idiotisms un rekets no valsts puses

    Alberts Kviesis
    02.02.2023 22:39
    Reply to  Gerisimi

    Nav jau arī godīgi firmai paņemt eksportam preci, kur ārvalstīs šim gadījumam tidzniecības summai nepiemēro PVN, un tad LV meklēt fizisku personu, lai apietu PVN likumu ar līkumu. Uzņēmumam tirgojot tr.līdzekli ir jāpiemēro PVN, ja vien uzņēmums ir PVN maksātājs. Fiziskas personas taču preces bez PVN nepērk standarta gadījumos.. godīgi bija šo lietu sakārtot, lai shēmas darbību ierobežotu. Pircējs no visa šī īpaši daudz nezaudē, jo gala cenu nosaka tirgus vērtība, bet tirgotājs nopelna mazāk, jo vairs nevar paturēt sev PVN starpību

    Miervaldis
    19.02.2023 13:12

    Nesapratu būtību,vai man tagad būs jāiet uz VID un jāprasa atļauja iegādāties lietotu auto.Tas kā padumjos laikos.Vai tad to visu nevar nokārtot caur CSDD.Vai vienkarši vajag palielināt ierēdņu armiju.

    Reklāma