Web Analytics
More
    Reklāma

    “Bite Latvija” cīņā ar valsti par 5G frekvencēm iesaista arī savu investoru

    Jaunākie raksti

    ASV investors “Providence Equity Partners”, kuram pieder mobilo sakaru operators un IKT pakalpojumu sniedzējs “Bite Latvija”, ar oficiālu vēstuli ir vērsies pie Latvijas Republikas Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa, ceļot trauksmi par SPRK rīcību, kas liecina par iespējamu ASV un Latvijas valdību divpusēji noslēgtā līguma par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību pārkāpšanu. Nerodot risinājumu konsultāciju un sarunu ceļā ar Latvijas valdību, ASV investors par stratēģiskās nozīmes infrastruktūras attīstīšanas kavēšanu vērsīsies ar prasību pret Latvijas valsti Starptautiskajā ieguldījumu strīdu izskatīšanas centrā.

    “Bite Latvija” un tās grupas uzņēmuma, elektronisko pakalpojumu sniedzēja “Unistars”  galvenais īpašnieks un investors ir ASV uzņēmums “Providence Equity Partners”, kurš šobrīd Latvijā pirmo reizi saskaras ar ārvalstu investoru tiesību aizsardzības pārkāpumiem, neraugoties uz to, ka ASV un Latviju saista ne tikai cieša diplomātisko un ekonomisko attiecību vēsture, bet arī stratēģiska partnerība ģeopolitiskajos jautājumos.

    “Esam nepatīkami pārsteigti, ka 5G infrastruktūrai kritiski nepieciešamās 3,6 GHz frekvences formāla kopīgas izmantošanas atļaujas saņemšana vienas grupas uzņēmumiem, iespējams, ir kļuvusi par iemeslu ASV investora tiesību diskriminācijai Latvijā. Proti, ASV un Latvijas valdību divpusējais līgums (Ieguldījumu aizsardzības līgums), kas noslēgts 1995. gadā paredz ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību,” saka Pranas Kuisis, “Bite Grupas” izpilddirektors.

    Satraucošākais ir tas, ka ar visām šīm darbībām Latvija, liekot šķēršļus savam partnervalsts investoram, faktiski grauj savas stratēģiski un kritiski nozīmīgās infrastruktūras attīstību un vienlaikus nenodrošina investoru tiesības uz ieguldījumiem.

    “Nav noslēpums, ka jaudīga 5G tīkla attīstīšana ir tieši Latvijas valsts un visu iedzīvotāju interesēs. Šo iemeslu dēļ esam vērsušies pie Latvijas Republikas Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa, lūdzot pēc iespējas ātrāk un efektīvāk rast šīs nepatīkamās situācijas risinājumu. Ja tas nebūs iespējams, “Providence Equity Partners” vērsīsies ar prasību pret Latvijas valsti Starptautiskajā ieguldījumu strīdu izskatīšanas centrā,” uzsver P. Kuisis.

    “Unistars” lietošanā ir vēsturiski, pirms 20 gadiem no valsts iegūta radiofrekvenču spektra josla 5G tehnoloģijas ieviešanai. Ņemot vērā, ka “Bite Grupas” uzņēmumam jau bija 5G attīstīšanai kritiski nepieciešamā 3,6 GHz frekvence, SPRK izsoļu noteikumi liedza “Bite Latvija” piedalīties 2017. un 2018. gada 5G frekvenču izsolēs, un tajās izsolītās 3,6 GHz frekvenču joslas nonāca pārējo divu tirgus spēlētāju lietošanā. Proti, SPRK izsoļu noteikumi paredzēja, ka, ja uzņēmuma vai tam piederošu uzņēmumu rīcībā jau ir frekvences konkrētajā diapazonā vismaz 100 MHz apjomā, uzņēmums izsolē piedalīties nedrīkst.

    Šobrīd, lai “Bite Latvija” varētu kopīgi izmantot jau “Bite Grupā” esošās 5G tehnoloģijas ieviešanai nepieciešamās frekvences 3,6 GHz diapazonā, tam ir jāsaņem SPRK atļauja. Tomēr neizprotamu iemeslu dēļ šīs atļaujas saņemšanas lēmuma izskatīšana jau trešo reizi tiek pagarināta.

    “Tādējādi tiek ne vien negatīvi ietekmēta “Bite Latvija” konkurētspēja ar citiem tirgus dalībniekiem, kur viens no tiem daļēji pieder Latvijas valstij, bet arī tiek pārkāpts ASV un Latvijas valdību 1995. gadā noslēgtais līgums par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību,” norāda P. Kuisis.

    Tāpat līgumā noteikts, ka valsts nedrīkst nekādā veidā patvaļīgu vai diskriminējošu pasākumu ceļā kavēt ieguldījumu pārvaldi, darbību, uzturēšanu, izmantošanu, lietošanu, iegūšanu, paplašināšanu, pārdošanu vai īpašuma nodošanu citam. Līdz ar to SPRK vairākkārtēja lēmuma pieņemšanas termiņa pagarināšana var tikt uzskatīta par patvaļu un nepamatotiem administratīviem šķēršļiem, jo acīmredzamu faktu konstatācija ilgst jau 5 mēnešus.

    Kursors.lv komentārs: Šobrīd varam vērot interesantu “5G sāgu”. Frekvences mobilo sakaru nodrošināšanai ir ierobežots resurss un uz tām tiek rīkotas izsoles. Bite pie 5G tīkla izvēršanai nepieciešamajām frekvencēm izlēma tikt savulaik nopērkot uzņēmumu “Unistars”. Tomēr šie plāni atdūrās pret Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju, kas joprojām nav devusi atļauju šādi kopīgi izmantot radiofrekvenču joslas. SPRK lapā var iepazīties ar regulatora skaidrojumu un visu trīs operatoru viedokļiem par šo tēmu. Interesanta lasāmviela. Bite ar regulatoru cīnās jau labu laiku un līdz šim izvēlējāmies preses relīzes par šo tēmu nepublicēt, jo ne vienmēr vajag paspilgtināt riskantu biznesa lēmumu buksēšanu. Tomēr šī relīze gan ir interesanta, jo uzskatāmi parāda, ka Bite iet “uz visu banku” un cīņā iesaista visus iespējamos resursus – šajā gadījumā valstij uzrīda savus investorus. Patiesi, episka “5G sāga”!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    BellaĢeikobs
    18.01.2023 19:43

    Palasot rakstā norādīto Sprk vietni un pievienotos dokumentus
    https://www.sprk.gov.lv/events/sprk-plano-izstradat-vadlinijas-par-kopigu-ierobezotas-radiofrekvencu-joslas-un
    Redzams, ka vienigais kas ir pret ir vecais labais oranžais kantoris.

    Savulaik ļoti kaislīgi pret gāzes tirgus liberalizāciju bija monopolists LG, sazin ko teica, lai tikai atstāj viņam monopolu.

    Liekas ļoti līdzīga situācija.

    Hmm
    19.01.2023 16:28
    Reply to  BellaĢeikobs

    Nez kas tur vairāk, vai SPRK baile kļūdīties un vēlme likumus piemērot pēc to burta ne gara, vai vēl kas cits.
    Oranžo juristi ar skaisti atrakstās.
    Bet Bite tikmēr turpina likt jaunus dzelžus, kuri šobrīd vienkārši stāv torņos un nestrādā.

    Losis
    20.01.2023 06:06

    Bite sūdīgs operators…. Internets jau visiem viņiem sūds, bet attieksme bitei nav tā labākā…. Biju pie viņiem 4gadus, aizejot vēl dabūju maksāt par 5 dienām pilna mēneša cenu. Mistiski rēķiņi vienmēr untml.. Neiesaku nevienam šo sūdu… Iemesls aiziešanai bija tāds, ka pirms tam es biju paņēmis vairākas ierīces kuru summa sastādīja aptuveni 1500. Nomaksāju vēl ātrāk par pāris mēnešiem, lai varētu iegādāties telefonu. Respektīvi Iphone 13….man limits bija 1400 pirms es nomaksāju iepriekšējās ierīces…. Pēc maksas veikšanas tas samazinājās uz 600 un nevarēju paņemt. Teica, ka man iespējams mainījusies kredītvēsture… Lai gan visu to gadu laikā nekas man nemainījās… Teica lai pagaidu, ka iespējams vēlāk mainīsies… Tā arī nekas nemainījās mēneša laikā un aizgāju… Pirms aiziešanas domāju paņemt tad portatīvo datoru, ja jau Iphone nedod….vienreiz pazvanīja, es nē pacēlu, un 2 nedēļas nelikās par mani neziņas… Tad man pietika un aizgāju…

    DnS
    20.01.2023 09:48
    Reply to  Losis

    Tev vajadzētu arī pamest šo valsti un nekad, atkārtoju, nekad neatgriezties!

    Losis
    20.01.2023 15:49
    Reply to  DnS

    Laikam bites operatoriņš būsi. 😁 Latviju netaisos pamest. Dzīve man šeit apmierina. Bet bite, turpina slaukt visus pēc kārtas un tas ir fakts.

    Reklāma