Web Analytics
More
    Reklāma

    Augstākā tiesa noraidījusi “MikroTik” prasību par muitas nodokļa parāda atcelšanu

    Jaunākie raksti

    Esam jau rakstījuši par Latvijas datortīklu aprīkojuma ražotāja “MikroTik” (SIA Mikrotīkls) sniegto pienesumu Latvijai, kas konkrētāk ietver gan liela apjoma ziedojumus zinātnē un bērnu aprūpē. Pēdējais no tiem ietver viena miljona eiro ziedojumu RTU šī gada sākumā. Taču nu sašutuma vētru internetā izraisījis fakts, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) “MikroTik” piemērojis muitas nodokļa parādu, jo uzņēmums savas apgrozībā laistās preces  nepareizi klasificējis.

    Augstākā tiesa informējusi, ka “MikroTik” laida brīvā apgrozībā preces – maršrutētāju antenas un to daļas, – deklarējot tās vienā pozīcijā ar kombinētās nomenklatūras un TARIC kodu: telefonu aparāti, ieskaitot telefonus šūnu tīkliem vai citiem bezvadu tīkliem; citādi aparāti balss, attēlu vai citu datu pārraidei vai uztveršanai, ieskaitot aparātus saziņai līniju vai bezvadu tīklā. Līdz ar to šīm maršrutētāju antenām un to daļām tika piemērota ievedmuitas nodokļa pamatlikme 0% apmērā.

    Reklāma

    Vienlaikus VID konstatēja, ka šīs preces “MikroTik” kļūdaini klasificējis un līdz ar to tām piemērots nepareizs ievedmuitas nodoklis. Tāpēc VID par šo kļūdu uzņēmumam piemēroja muitas nodokļa pamatparādu, pievienotās vērtības nodokļa pamatparādu, kā arī soda naudu un nokavējuma naudu.

    “MikroTik” šo VID lēmumu nolēma pārsūdzēt. Izskatot uzņēmuma pieteikumu par VID lēmuma atcelšanu, Administratīvā apgabaltiesa to noraidīja un atzina par pareizu VID lēmumu. Savukārt Augstākajai tiesai, izskatot “MikroTik” kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, bija jāsaprot, vai antenas maršrutēšanas aparātiem jāklasificē kā antenas radiotelegrāfa vai radiotelefona aparātiem vai antenas citiem aparātiem, kas klasificējamas kombinētās nomenklatūras pozīcijā 8517.

    Aizvadītā gada 29. decembrī Augstākā tiesa tomēr nolēma negrozīt Administratīvās apgabaltiesas spriedumu un tādējādi noraidīt “MikroTik” prasību par VID piemērotā muitas nodokļu parāda atcelšanu. Šis spriedums nav pārsūdzams. Nav zināms, no cik lielas naudas summas “MikroTik” būs jāšķiras.

    AvotsTvnet
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Dindāls
    18.01.2023 11:35

    Interesantāk būtu uzzināt CIK sadegušos aparātus aizveda uz “utilizāciju” pēc tā 8 miljonu ugunsgrēka noliktavā. Jo “utilizētāji” jau nepieņem tukšas kastes.

    KasNotiek
    18.01.2023 18:30

    Interesē, kur tad ir redzama sašutuma vētra internetā?

    Kursors.lv
    18.01.2023 18:40
    Reply to  KasNotiek

    Twitterī bija diskusijas par šo: https://twitter.com/jjerums/status/1615611739881734144

    KasNotiek
    18.01.2023 18:46

    Nu jā, šo viena cilvēka ziņu birumu redzēju, bet domāju, ka runa varbūt ir par citu diskusiju.

    Kursors.lv
    18.01.2023 19:03
    Reply to  KasNotiek

    Mūsu rakstam par iemeslu kalpoja Jura aizsāktā diskusija. Iespējams, kaut kur internetā vēl par šo cepas. Tēma tomēr aktuāla.

    Alberts Kviesis
    18.01.2023 18:48

    Un šī it kā neatbilstība konstatēta tikai tagad? Kā tad iepriekš bijušas iesniegtas atskaites? Tās auditā nepārbaudīja?

    x-f
    18.01.2023 20:24

    Kāpēc vajadzēja tik populistiski rakstīt?
    ZIedošana un zaudēta tiesa divās instancēs ir pilnīgi nesaistītas lietas. Tad jau arī Lembis labs, jo “redz kā Vencpil’ sakārtoj'”. Šis tomēr ir tehnoloģiju vortāls, labāk bez emocijām – tās var dabūt arī no NRA. :)

    Kursors.lv
    18.01.2023 20:28
    Reply to  x-f

    Salīdzinoši šis raksts ir vispār bez emocijām, piesiešanās pavisam lieka. Tu ieej paskaties, kas mums mēdz notikt El Musko rakstos :D

    Apple
    19.01.2023 11:03

    Runa droši vien ir par pāris tūkstošiem, kas ir viena programmētāja alga. Un sodu, nodokļu parādus uzreiz jau nomaksā un tiesājas pēc tam sporta pēc. Tā kā, salīdzinot ar ziedotajiem 50 miljoniem šis ir salīdzinoši kā piliens jūrā.

    Reklāma