Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple gatavo MacBook ar skārienjutīgu ekrānu

    Jaunākie raksti

    Pirms vairāk nekā desmit gadiem Stīvs Džobss neuzskatīja, ka portatīvajam datoram datoram būtu nepieciešams vertikāls skārienjutīgais ekrāns. Taču šo gadu laikā situācija ir krietni mainījusies, un baumas norāda, ka pēc pāris gadiem varētu sagaidīt šādu MacBook modeli.

    Pieejamā informācija norāda uz to, ka Apple uzņēmuma iekšienē testē MacBook portatīvā datora modeli ar skārienjutīgu ekrānu. Pie gala lietotājiem tas varētu nonākt pēc diviem gadiem, proti, 2025. gadā. Reizē tas varētu būt viens no pirmajiem MacBook modeļiem ar OLED tehnoloģijas ekrānu.

    Reklāma


    Pagaidām projekts atrodas sākuma stadijā, tāpēc nav pieejama pārāk plaša informācija, un liela daļa ir spekulācijas. Taču sagaidāms, ka šim portatīvā datora modelim tiks saglabāts šobrīd esošais MacBook dizains ar ekrāna izgriezumu.

    Apple jau iepriekš bija veikuši eksperimentus ar skārienjutīgajiem ekrāniem datoros, tomēr tam laikam tas šķita neatbilstoši. Ap 2016. gadu, kad notika šie testi, gan skārienpaliktnis, gan klaviatūra bija pietiekami attīstīti un ērti, tāpēc nebija nepieciešamība pēc skārienjutīgajiem ekrāniem.

    Vai jūs ikdienā izmantojiet skārienjutīgo displeju savā portatīvajā datorā?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Flare
    14.01.2023 10:32

    Kārtējā Apple “inovācija” :D

    Biteme
    14.01.2023 10:39

    Kasieriem, noliktavu darbiniekiem un tmldz. noderēs.

    Uldis
    14.01.2023 16:30

    Es arī joprojām uzskatu ka portatīvajam datoram skārienjūtīgs ekrāns nav nepieciešams. Desktop OS ir ar pārāk smalkiem elementiem kas piemēroti darbībām ar kursoru. Gribi skārienekrānu, ņem planšeti ar resniem pirkstiem piemērotu OS

    Zurabs
    14.01.2023 20:02

    Dzivotspejigs tikai, ja Apple fanāti to uztures pie dzivibas. Jau daudzus gadus atpakal Asus, HP u.c. pierādija, ka skarienjutigi portativie nav dzivospejiga lieta. Cilvekiem vnk ko tadu nevajag. Tapat ka 3D tv un ieliektos ekrānus, kas reiz bija hīts.

    Kursors.lv
    15.01.2023 12:29
    Reply to  Zurabs

    Jā, es arī pa šiem gadiem neesmu sapratis, kāda vispār ir praktiska jēga no skārienjūtīgiem displejiem portatīviem datoriem.

    Elektriķis
    15.01.2023 13:08

    Kad esi kādu laiku padarbojies ar planšeti, tad, paņemot klēpjdatoru, roka pati nogrābstās pa ekrānu.

    Kursors.lv
    15.01.2023 13:09
    Reply to  Elektriķis

    Nē, man tā nav. Laptopu nav ērti izmantot kā planšetdatoru (jo OS nav gatavs, jo izmērs par lielu, jo svars par lielu) un nav ērti arī staipīt rokas, lai pieskartos displejam. Tāpēc es tiešām nesaprotu praktisko jēgu no šī.

    Elektriķis
    15.01.2023 13:14

    Tu vienkārši neesi dzīvojis nedēļu tikai planšetē ar klaviatūru, un tad paņēmis klēpjdatoru. Un rokas Tev nemaz nav tik īsas :)

    Kursors.lv
    15.01.2023 13:44
    Reply to  Elektriķis

    Esmu. Man ir iPad Air ar tastatūru un šo komplektu ņemu līdzi īsos ceļojumos, kad negribu vazāt apkārt datoru. Atgriežos un negribas datorā bakstīt ar pirkstu.

    Kristaps ne-Skutelis
    16.01.2023 12:16

    Agrāk arī nesapratu jēgu skārienekrāniem portatīvajos.
    Šobrīd, sava ofisa ikdienā ar tādu strādājot pie +2 papildu “klasiskajiem” 27″ monitoriem, sākot izmantot mājas MacBook Air, mēģinot nolikt zvanus, aizvērt logus, paritināt skatu e-pastā vai tīmekļa pārlūkā, atduros pret “klasisko” ekrānu.
    Tas noteikti nav visiem un tas noteikti nav “must have”, bet kā labs premium differentiator tas daudziem strādās.

    Kursors.lv
    16.01.2023 12:18

    Jā, bet kādos tiešo apstākļos izmanto skārienjūtīgu displeju portatīvajā datorā?

    Kristaps
    16.01.2023 15:17

    Kad dators ir priekšā – uz galda vai klēpī. Arī ar papildu ārējiem monitoriem.
    Pie tā apzināti centos pierast, jo domāju, ka “gimmick” un gan jau pat gribot nesanāks. \
    Bet tagad iebakstīt lielos, redzamos vai labi zināmā vietā esošos objektos ir vienkāršāk nekā noņemt roku no klaviatūras un sākt bīdīt, klikšķināt peli.
    Noteikti, ka skārienekrāns Windows vidē peli veli neaizstāj, bet tas noteikti ir ērtāks par skārienpaliktni vai peli specifiskās darbībās.
    Neliels saraksts no manas pieredzes: logu pārvaldības pogas (minimizēt, aizvērts), akcepta/noraidījuma pogas (kā lielā zaļā, lai publicētu šo komentāru), lauku aktivēšāna (piem., šī komentāra teksta lauka), teksta ritināšana, skata palielināšana (ar pinch and zoom).
    Drusciņ var salīdzināt ar automātisko pārnesumkārbu. Braukt var ar abām. Ir vietas, kur manuālis visādā ziņā strādās labāk. Bet kopumā, ja paspēsi kādā reizē pamatīgi izbaudīt automāta priekšrocības, manuālis šķitīs kā milzīgs solis atpakaļ.

    Biteme
    16.01.2023 15:30
    Reply to  Kristaps

    Logu pārvaldībai noder taustiņu kombenes (ar peli baksta tiešām tikai tantiņas), navigācijai pa laukiem – tab un/vai bultiņas, tāta ctrl+tab tabiem, alt+tab logiem utt. utjpr.. Ritināšanai der tachpada sāns (patīk arī lenovo papildtaustiņi, klitors – mazāk), bet nav ne vainas ctrl+pg. Teksta izmēram ir ctrl+(+/-). Kur tad vēl derīgās Win+ kombinācijas.

    Kad pērtiķis apguva taustiņu kombinācijas, tas no peles bīdītāja kļuva par cilvēku!

    Elektriķis
    16.01.2023 17:26
    Reply to  Biteme

    Un vispār īsti vīri lieto komandrindas :)

    Flare
    16.01.2023 12:28

    Pašam ir nesen pirkts portatīvais ar skārienekrānu. Neizmantoju bieži, bet ir situācijas, kad ērtāk šķiet pabakstīt ekrānu nekā lietot skārienpaliktni. Nesaku, ka bez tā nevar iztikt, bet mūsdienīgai ierīcei tam vienkārši vajadzētu būt, tas ierīci padara universālāku.

    Biteme
    16.01.2023 12:54
    Reply to  Flare

    Apčamdītais ekrāns nebesī? Man šis universālums ļoti traucē. Manuprāt, taustīšana der ekrāniem, ko izmanto reti un arī tad setingu saspiešanai, bez pamatsatura skatīšanās.

    Mūsdienīga ierīce uztur vajadzīgos protoklus, ir vajadzīgie porti un tā ir energoefektīva)

    Reklāma