Web Analytics
More
    Reklāma

    Ņujorkas skolās sāk ierobežot “ChatGPT” AI čatbota izmantošanu

    Jaunākie raksti

    Uzņēmuma “OpenAI” izstrādātais mākslīgā intelekta čatbots “ChatGPT” ieguvis milzu popularitāti visā pasaulē. Vienlaikus arvien aktuālākas kļūst bažas par tā pareizu izmantošanu. Kā viena no problēmām šajā sakarā minēta, ka “ChatGPT” negatīvi ietekmēs skolēnu zināšanu apguvi. Tas ir milzīgs izaicinājums izglītības iestādēm, tāpēc Ņujorka kļuvusi par vienu no pirmajām lielpilsētām, kas ierobežo šī rīka izmantošanu skolās.

    Pagājušajā nedēļā visās Ņujorkas publiskajās skolās stājās spēki jauni noteikumi, aizliedzot izmantot mākslīgā intelekta čatbotu gan skolas ierīcēs, gan caur Wi-Fi. Galvenie iemesli šādam solim ir bažas, ka skolēni, izmantojot “ChatGPT”, iekavēs mācības, krāpsies kontroldarbos un iesniegs mājasdarbus, ko viņu vietā uzrakstījis mākslīgais intelekts.

    Reklāma

    Ņujorkas publisko skolu pārstāve Dženna Laila norāda, ka, lai arī “ChatGPT” spēj sniegt ātras un vienkāršas atbildes uz jautājumiem, tas neveicina kritiskās domāšanas un problēmu risināšanas prasmes, kas ir būtiskas ne tikai mācībās, bet visas dzīves garumā. Vienlaikus viņa pauž bažas, ka šāda veida čatbota ierobežošana skolās daudz nelīdzēs. Skolēni šo rīku joprojām varēs lietot skolās, izmantojot savas ierīces ar mobilā interneta pieslēgumu.

    “ChatGPT” gūstot arvien lielāku popularitāti, sagaidāms, ka izglītības iestādes visā pasaulē saskarsies ar šo izaicinājumu un agrāk vai vēlāk būs spiestas meklēt risinājumus tā ierobežošanai.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    21 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    davix
    09.01.2023 10:51

    No otras puses ir apsveicama jauniešu spēja izprast/pielietot atbilstošas tehnoloģijas konkrētu situāciju risināšanai. Tā pēc būtības arī ir sava veida zināšanu un prasmju pilnveidošana. Cepuri nost, ka ja skolnieks izmantojot AI spēj izpildīt mājas darbu tā, lai skolotājs to nespēj konstatēt. Te gan būtu vietā risinājums no mana mācību laika, kad skolotāja neiebilda ja skolēni mācoties gatavoja špikerus, bet ja pieķēra tad lika divas nesekmīgas atzīmes – vienu par pašu kontroldarbu un otru par to ka nemācēja špikot un tika pieķerts. Tas liks pieslēgt pratu jebkurā gadījumā un nebija trula norakstīšana.

    Kristus
    09.01.2023 11:10
    Reply to  davix

    TAVA laika risinājumi, ko praktizēja TAVA laika skolotāji, ir mūsu valsti noveduši pie tā, kur esam tagad – nabadzīga, korumpēta valsts, kurā katrs šmauc kā māk un šmaukļu te saradušies daudzi. Tādus TAVA laika pedagogus vajadzētu sodīt ar atpakaļejošu datumu, par piemēru jaunajiem. Kamēr izglītības sistēmā nevaldīs trīs principi: iecietība, taisnīgums un GODPRĀTS, nekas te nemainīsies.. puse būs šmaukļi otra nabagi! Savu cepuri paturi pie sevis, nav vairs CCCP.

    davix
    09.01.2023 13:49
    Reply to  Kristus

    sūrs Tev šis pirmdienas rīts acīmredzot, ja pat līdz CCCP pievilkšanas manai domai tiki ;)

    Kristus
    09.01.2023 14:18
    Reply to  davix

    Sūrs šis rīts ir katram, kurš apzinās karu un tā iznīcinošo dvašu… Tev nav domas, tik cik nostaļģija par CCCP/PSRS vai kā to elli sauc.. slavināt ļaunuma impērijas pedagoģiskus paņēmienus var tikai tāds, kurš no tā ko ieguvis.. rādās esi iemācījies “špikot”, “stučīt”, utt. Vēlu veiksmi tev un taviem biedriem, ieņemt pirmo vietu pieņemšanā pie Žirinovska.

    Gundars
    09.01.2023 14:26
    Reply to  Kristus

    Acīmredzot, esi no ŠĪ LAIKA. Tad nu lūk, ar ko atšķirās šitā blēdīšanās ar čatbotu, ko piekopj skolēni no veco laiku špikošnas? Tavuprāt, čatbots ir kruta un mūsdienīgi un, re kā jūsu jaunā paaudze protiet! Bet špikeru gatavošana, uzsveru – gatavošana, ne špikošana, jo to nedrīsktēja – tas lūk ir sabeidzis valsti. Izskatās, ka esi kārtējais, kurš izsmej visu ko radījusi iepriekšējā paaudze, bet uz ko jums tik labi patīk parazitēt. Kad jūs jaunie būsiet paši kaut ko reālu izveidojuši, tad varēsiet lielīties.

    Kristus
    09.01.2023 14:39
    Reply to  Gundars

    Esmu piedzīvojis talonus, trīs valūtas un par sertifikātiem vectēva zemi atguvis. Jā es esmu gan no ŠĪ, gan no TĀ laika. Neatbalstu ne čatbotu, ne lineālā gravētu Tomsona formulu. Tikai godprātīgs, taisnīgs un iecietīgs cilvēks var ko reālu izveidot. Ko tad jūs VECIE esat izdarījuši? Kuri ir tie jūsu sasniegumi? Nebūtu lietuvieši izdomājuši sadoties rokās, kas zin, varbūt vēl tagad jūs VECIE varētu gatavot špikerus, realizēt žiguli vai ko tur stučījot var izbīdīt. Es jūtu līdzi Jums, man žēl Jūs, neesat vainīgi pie okupācijas un to sekām, taču pārstājiet slavēt VECO laiku pedagoģiskos sasniegumus.

    Reinis Rozitis
    10.01.2023 02:22
    Reply to  Kristus

    > Tikai .. iecietīgs cilvēks var ko reālu izveidot. Ko tad jūs VECIE esat izdarījuši? Kuri ir tie jūsu sasniegumi?

    No vienas puses saki vienu, no otras puses kauc, ka kāds cits nav kaut ko sasniedzis pirms tevis.

    Ja jau sludini iecietību, kā pamatpostulātu, tad dari labāk – neatkārto iepriekšējo kļūdas, pretēji sanāk, ka “izpildies” tieši tāpat kā “vecie”, kas ar vislaik/aizvien meklē vainīgo.

    Kristus
    10.01.2023 13:02
    Reply to  Reinis Rozitis

    Iecietība ir reālā laikā cilvēkveidīgo reakcija pret ārējiem apstākļiem. Nevar būt iecietīgs pret to, kas reiz bijis, tas pirmkārt. Otrkārt, pieslēgt prātu, lai apietu godprātīgu rīcību, nav sasniegums, bet nepārdomāta darbība ļaunuma impērijas ietekmē.

    Reinis Rozitis
    10.01.2023 13:57
    Reply to  Kristus

    > Nevar būt iecietīgs pret to, kas reiz bijis

    Ko nozīmē “reiz bijis”?!
    Savā komentārā žēlojies par tiem, kas ir arī tagad, uzdevi jautājumus, ko viņi paveikuši, kur esot visi tie sasniegumi utt.

    Man nav nekādu pretenziju par pašu viedokli (godprātību utt) , bet nu kaut kādai nebūt konsekvencei jåbūt.. Par ko arī norādīju.

    Last edited 1 year ago by Reinis Rozitis
    Usinss
    10.01.2023 08:55
    Reply to  Kristus

    Iecietībai vajag noteikt robežas. Strādāju skolā. Mācu bērnam mācīties. Galvenās prasmes, kuras trūkst mūsdienās- nejēdz lasīt, nesaprot lasīto, arī nesaprot krāsainas multenes un video, kur parādīts viss grafiski. Nejēdz uztvert informāciju un pielietot to savu problēmu risināšanai (uzdevumu). Tā ir lielākā problēma, ko cenšos labot. Cenšos iemācīt domāt. Nav jēgas zubrīt kaut ko no galvas. Tie, kuri tālāk dosies uz augstskolu un centīsies iegūt bakalaurus, maģistrus, tie arī varēs nodoties zinātnei, izmantojot mācīšanās un izpratnes prasmi. Ja AI palīdz jaunietim saprast kā notiek proces,, nekādu problēmu, ja jaunietis nespēj pastāstīt kā notiek process, un ko viņam AI ir iedevis, tad bezjēdzīgi. Pie manis sekmīgs vērtējums nebūs. Man vajag pierādījumus, ka jaunietim rodas, ir izpratne par notiekošajiem procesiem un viņš spēj pielietot šos principus, zināšanas, lai risinātu viņam dotos uzdevumus.

    Kristus
    10.01.2023 13:07
    Reply to  Usinss

    Iecietības sākuma robeža ir Etiopijas garšvielu tirgū, galējā – Jēzū Kristū!

    Tītars
    10.01.2023 15:18
    Reply to  Kristus

    Visus trīs minētos principus var interpretēt ļoti plašā pielietojumā. Turklāt rakstā minētais nepārkāpj šos principus.

    Reinis Rozitis
    10.01.2023 02:16
    Reply to  davix

    > No otras puses ir apsveicama jauniešu spēja izprast/pielietot atbilstošas tehnoloģijas konkrētu situāciju risināšanai.

    Te gan ir jāsaprot, ar ko robežojas “spēja izprast/pielietot atbilstošas tehnoloģijas” t.i. ne jau skolēna nopelns vai viņa zināšanas ir kaut kā vairojušās, ja ” izmantojot AI spēj izpildīt mājas darbu tā, lai skolotājs to nespēj konstatēt”, bet gan konkrētā AI/interfeisa izstrādātāji.

    T.i. analoģijai varētu vienkāršot vai (pirmā) atbilde no Googles meklētāja vai kaut kas izkopēts no Wikipedijas ar ir prasījis kaut kādas pūles.

    Ja skolēns pats būtu veicis bota apmācību, tad vēl par to varētu padomāt..

    > skolotāja neiebilda ja skolēni mācoties gatavoja špikerus

    Špikeru gatavošanu es nesalīdzinātu ar ChatGPT izmantošanu – pirmajā gadījumā tomēr lai izveidotu kvalitatīvu un jēdzīgu špikeri, tev ir kaut kādi materiāli jācaurskata un jākonspektē, kas pats par sevi jau ir mācīšanās process (tāpēc arī neiebilda).

    Kristus
    10.01.2023 13:14
    Reply to  Reinis Rozitis

    “..izveidotu kvalitatīvu un jēdzīgu špikeri, tev ir kaut kādi materiāli jācaurskata un jākonspektē,..”
    Lai apzagtu banku arī kaut kādi matriāli jācaurskata. Kamēr šī “špikeru” pagatavošana (godprātības nonivilēšana) tiks uztverta kā mācīšanās procesa sastāvdaļa, tikmēr mēs būsim tur kur esam – korumpēta, atpalikusi EU tālās robežas valstiņa.

    Reinis Rozitis
    10.01.2023 13:47
    Reply to  Kristus

    “Lieliskas” analoğijas..

    Gundars
    10.01.2023 13:54
    Reply to  Kristus

    Kaut kur tev taisnība ir bet tāda lineāra un diezgan pretrunīga.
    Lai jebko izveidotu – arī tevis atzītajā godprātīgajā veidā – ir jāveic pieraksti. Nu uzskati to špikeri par mācīšanās pierakstu. Cits labāk uztver izlasītu info, cits paša rokas pierakstītu. Sagatavo kaudzi ar špiekriem, vienlaicīgi visu apgūstot, atstāj to kaudzi mājās un ej noliec eksāmenu uz 10. Kā tev šāds scenārijs? Ir tavuprāt pietiekami godprārtīgi vai nav?

    AppleFan
    10.01.2023 14:02

    Nu te jau dažs labs pilnīgu tuftu stumj. :D Pilnīgi nost no raksta būtības.. Pilnīgi prasās, lai uz laiku vienkārši ierobežo iespēju komentēt nesakarīgus komentārus :D

    Kursors.lv
    10.01.2023 14:03
    Reply to  AppleFan

    Jā, es vēroju šo diskusiju. Kamēr tur nav pavisam rupjības, neplānoju iesaistīties.

    Tītars
    10.01.2023 15:22

    ChatGPT ir pirmsākums mūsdienīgai “googlei”. Ikdienā pielietojams kā ļoti labs asistents, tikai jāapzinās ka šis asistents var būt ļoti pārliecinoši nepareizs/neprecīzs.
    Apsveicami ka bērni/jaunieši prot ko tādu pielietot un jau agrā bērnībā apzinās informācijas iespējas.
    Kā jau visām lietām, ir galējības. Arī skābeklis ir neveselīgs lielā daudzumā. Jabūt izlgītotiem par tēmu, tas skolu uzdevums.

    bobis
    11.01.2023 20:27

    Maksligais intelekts labak apmaca skolenus par skolotajiem, jo labaks zinasanu klasts. Skolas tikai etiku bus verts apgut.

    bobis
    11.01.2023 20:36

    Autoritarai valstij vajadziga glupi pieaugusie un berni, kas mak zombeti sekot tradicijam.

    Reklāma