Web Analytics
More
    Reklāma

    Saules paneļu īpašniekiem šogad mainīsies neto uzskaites sistēma

    Jaunākie raksti

    Līdz šim, ražojot zaļo enerģiju ar nelielām saules paneļu vai vēja ģeneratoru sistēmām, mājsaimniecības pilnīgai saražotās, bet uzreiz nepatērētās enerģijas apgūšanai, varēja izmantot neto norēķinu sistēmu. Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumi paplašina neto sistēmas pieejamību un paredz, ka jau tuvākajā laikā elektroenerģijas ražotājiem Latvijā būs pieejamas divas neto sistēmas:

    • neto uzskaites sistēma (jau esošā sistēma, līdz šim dēvēta par “neto norēķinu sistēmu”)
    • neto norēķinu sistēma (jauna sistēma).

    Neto uzskaites sistēma

    Līdz šim likumā bija nostiprināts elektroenerģijas neto uzskaites sistēmas regulējums (normatīvajā dokumentā dēvēts par “neto norēķinu sistēmu”), kas nosaka kārtību, kādā sadales sistēmas operators veic ieskaitu par lietotāja pašpatēriņam no atjaunojamajiem energoresursiem saražoto, tūlītēji nepatērēto un tīklā nodoto elektroenerģiju. Ja kopējā elektrotīklā nodotās enerģijas ir vairāk nekā no kopējā elektrotīkla saņemtās, starpība tiek ieskaitīta nākamajā norēķinu periodā neto gada ietvaros. Uzkrājumu var patērēt tikai tajā pašā īpašumā (sistēmas pieslēgumā), kur tas saražots. Neto uzskaites sistēma ir pieejama tikai mājsaimniecībām un tiek piemērota automātiski, sākot ar nākošo dienu pēc mikroģeneratora pieslēgšanas atļaujas saņemšanas. Mājsaimniecības drīkst arī atteikties no šī statusa un vienoties ar savu elektrības tirgotāju par saražotās un tīklā nodotās enerģijas pārdošanu.

    Reklāma

    Neto uzskaites sistēmas norēķinu periods ir viens kalendāra mēnesis, bet neto uzkrājumus var veidot vienu gadu. Grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā nosaka, ka turpmāk neto uzskaites gads sāksies 1. martā un noslēgsies februāra pēdējā dienā (līdz šim gads sākās 1. aprīlī). Sākoties jaunam uzskaites gadam, visi uzkrājumi tiek dzēsti. Neto uzskaites sistēmai varēs pievienoties līdz 28.02.2026.

    Izmaiņas Elektroenerģijas tirgus likumā paredz, ka “Sadales tīkls” ir tiesīgs neto uzskaites sistēmas lietotājiem piemērot maksu par neto uzskaites sistēmas administrēšanu, lai kompensētu ar elektroenerģijas neto uzskaites sistēmas darbību saistītās izmaksas un tās attiecinātu tieši uz neto uzskaites sistēmas dalībniekiem nevis visu sabiedrību. Šobrīd “Sadales tīkls”  izstrādā priekšlikumu uzskaites sistēmas administrēšanas maksai, to izskatīs un izvērtēs SPRK.

    Neto uzskaites sistēmas priekšrocības

    • būtiskākā neto uzskaites sistēmas priekšrocība ir stabilitāte. Kārtība, kas nosaka, ka visu saražoto, tūlīt nepatērēto, bet sistēmā nodoto enerģiju viena neto uzskaites gada laikā pats klients varēs izmantot, samazina klienta patērētās elektrības izmaksu atkarību no elektroenerģijas tirgus cenu svārstībām.
    Viena neto uzskaites mēneša piemērs
    1. Elektroenerģijas ražošanas iekārtas saražo 300 kWh.
    2. Klients tūlītējā pašpatēriņā izmanto 150 kWh.
    3. Saražotā, bet uzreiz nepatērētā elektrība 150 kWh nonāk “Sadales tīkla” elektrotīklā.
    4. Brīžos, kad saules paneļi neražo, piemēram, naktī klients no “Sadales tīkla” elektrotīkla saņem 100 kWh.
    5. “Sadales tīkls” nosūta klienta izvēlētajam elektroenerģijas tirgotājam informāciju, cik kWh klients mēneša laikā papildus pircis no tirgotāja, šajā piemērā 0 kWh.
    6. Mēneša laikā “Sadales tīkla” elektrotīklā klients nodevis par 50 kWh vairāk nekā no “Sadales tīkla” elektrotīkla saņēmis. 50 kWh nonāk neto uzskaites sistēmas uzkrājumā. Tirgotājs izraksta rēķinu. Klientam šajā mēnesī jāmaksā tikai sadales sistēmas operatora pakalpojuma maksa un OIK fiksētā daļa (atbilstoši pieslēguma jaudai), bet nav jāmaksā par elektroenerģiju un OIK mainīgo daļu.

    Neto norēķinu sistēma

    Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumi paredz ieviest elektroenerģijas neto norēķinu sistēmu. Neto norēķinu sistēmā ne tikai uzskaitīs klienta saražotās un patērētās elektrības apjomu, bet arī noteiks šīs enerģijas vērtību naudas izteiksmē. Ja saražotās, tūlītēji nepatērētās, bet “Sadales tīkla” elektrotīklā nodotās elektrības kopējā vērtība būs lielāka nekā no “Sadales tīkla” elektrotīkla saņemtās elektrības vērtība, starpību naudas izteiksmē varēs ieskaitīt nākamajā norēķinu periodā vai izmantot norēķiniem par elektrību citā tā paša klienta pieslēgumā. Neto norēķinu sistēmā varēs piedalīties gan mājsaimniecības, gan juridiskas personas. Mājsaimniecības pāriet no neto uzskaites sistēmas uz neto norēķinu sistēmu varēs tikai vienu reizi.

    Likums paredz, ka elektroenerģijas tirgotājiem būs pienākums savos tirdzniecības pakalpojumos iekļaut elektroenerģijas neto norēķinu sistēmas piedāvājumu. Šobrīd Ministru kabinets izstrādā detalizētus neto norēķinu sistēmas darbības noteikumus un precizē datumu, kad neto norēķinu sistēmai jābūt klientiem pieejamai.

    Neto norēķinu priekšrocības: 

    • var izmantot gan mājsaimniecības, gan uzņēmumi;
    • pieejama gan mikroģeneratoru, gan elektrostaciju īpašniekiem neatkarīgi no
    • elektroenerģijas ražošanas iekārtu maksimālās atļautās jaudas;
    • pārvēršot saražoto un kopējā tīklā nodoto elektrību naudas izteiksmē, to var izmantot atbilstoši izvēlētā elektroenerģijas tirgotāja pakalpojuma nosacījumiem, piemēram, veidot uzkrājumus, kurus lietot rēķinu apmaksai nākamajos mēnešos, vai attiecināt uz norēķiniem par elektrību citos tā paša klienta pieslēgumos;
    • likums nenosaka neto uzkrājumu perioda ierobežojumus;
    • var izvēlēties piemērotāko pakalpojuma sniedzēju un mainīt to;
    • iespēja aktīvi piedalīties elektroenerģijas tirgū, kontrolēt izmaksas, tīklā nodotās un saņemtās enerģijas vērtību piesaistot tirgus cenai, norēķinu nosacījumiem un veidojot patēriņa paradumus, kas dara elektrības ražošanu un patērēšanu īpaši izdevīgu.
    Viena neto norēķinu mēneša piemērs
    1. Elektroenerģijas ražošanas iekārtas saražo 300 kWh.
    2. Klients tūlītējā pašpatēriņā izmanto 150 kWh.
    3. Saražotā, bet uzreiz nepatērētā elektrības 150 kWh nonāk “Sadales tīkla” elektrotīklā.
    4. Brīžos, kad saules paneļi neražo, piemēram, naktī klients no “Sadales tīkla” elektrotīkla saņem 100 kWh.
    5. “Sadales tīkls” nosūta klienta izvēlētajam elektroenerģijas tirgotājam šādus klienta datus: “Sadales tīkla” elektrotīklā nodotā un no elektrotīkla saņemtā elektroenerģija.
    6. Tirgotājs nosaka kopējā elektrotīklā nodotās un no kopējā elektrotīkla saņemtās elektrības vērtību.
    7. Ja saražotās un “Sadales tīkla” elektrotīklā nodotās elektrības vērtība ir lielāka nekā no kopējā elektrotīkla saņemtās enerģijas vērtība, starpību atkarībā no tirgotāja un klienta vienošanās var uzkrāt nākamajiem mēnešiem vai izmantot norēķiniem par patēriņu citā tā paša klienta pieslēgumā.

    Vairāk par jauno neto sistēmu var lasīt AS “Sadales tīkls” mājaslapā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    21 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    06.01.2023 10:36

    Pa lielam jau mērķis ir piespiest visus pāriet uz Neto norēķinu sistēmu. Sadales tīkls ir iesniedzis regulatoram projektu, kas paredz ieviest komisijas maksu par Neto uzskaite sistēmu un nepiemērot komisiju Neto norēķinu sistēmai. Tiem, kas gribēs pamēģināt jauno Neto norēķinu sistēmu nebūs brīv pāriet atpakaļ uz Neto uzskaites sistēmu.
    Vēl tik neizlasīju līdz galam, kas notiks ar uzkrāto kāpostu, vai to sadales tīkls ieraus nāsīs tāpat kā uzkrātās, bet neiztērētās kWh.

    Elektriķis
    06.01.2023 11:40
    Reply to  Skābene

    Tas ir viens no “burkāniem”, ka neieraus nāsīs uzkrājumu.
    Interesanti gan, kā šajā norēķinu sistēmā tiks aprēķināta elektrības cena? Sanāk ka automātiski jādzīvo ar biržas cenu? Fiksētā cena + saules paneļi tikai komplektā ar komisijas maksu un neto uzskaites sistēmu?

    hmmm :)
    06.01.2023 12:31
    Reply to  Elektriķis

    Elektrības cena ir biržas cena. Pārējās privātpersonām piedāvātās cenas jau ir komersanta pakalpojums un risks.

    Skābene
    06.01.2023 12:54
    Reply to  Elektriķis

    Šis jāpapēta, jo man šobrīd fiksētais zemais tarifs + NETO. Gan jau ka neļaus tirgot par biržu un pirkt par fiksēti zemu cenu. Kaut gan šobrīd jau atkal birža izdevīgāka par Elektrum fiksētajiem 40 centiem. :)

    nedarata
    06.01.2023 11:57

    Paga, jaunā sistēma slēpsies zem vecā nosaukuma? Būs tak jāmaina visi likumi, kur bija atsauce uz veco sistēmu. Kam tas vajadzīgs?

    Kkā tā
    06.01.2023 13:08

    Nekas jau pus gadu nav pieņemts, bet preses relīzes tik drukā un drukā. Simulē darbību un novirza no tēmas par šmuci ar tarifu plānu?

    Poliglots
    06.01.2023 14:18

    Sanāk, ka uzkrātais tiks dzēsts mēnesi agrāk, ja? Tādad, papildus mēnesis no savas kabatas…

    Elektriķis
    06.01.2023 14:51
    Reply to  Poliglots

    Šis lēmums jau tika pieņemts labu laiciņu atpakaļ. Taisnība ir – jau martā sāk veidoties uzkrājums. Un par to “savu kabatu”: cik ātri pierodam pie kādas dāvaniņas – iespējas “uzkrāt” elektrību. Ja pašam būtu jāpērk akumulatori, kuri gan nelīdz lai uzkrātu elektrību 3 mēnešiem, tad naudiņa būtu tīri branga. Būtībā par esošo neto uzskaites sistēmu maksā visi, arī tie, kuriem nav saules paneļu. Viena mēneša pabīde uz priekšu nav tik ļoti nozīmīga.

    Bats
    07.01.2023 13:08
    Reply to  Elektriķis

    Nu ja, jābūt pateicīgam, ka vispār ļauj kaut vai līdz februārim uzkrāt. Tā ir dāvana. Ieraudzīs, ka no šīm mājsaimniecībām lielākā peļņa ir tieši par martu, ieviesīs izmaiņas, ka neto norēķinu periods beidzas decembrī! Jo kā dēļ ļaut izmantot saražoto elekteoenerģiju apkurei, ja var pārdot tīkla elektrību un pelnīt divreiz!
    Šādas izmaiņas visticamāk novedīs pie tā, ka saules paneļus uzstādīt vairs neatmaksāsies un pirksim atkal gāzi no fašistiskiem urlām. Gribētos noskaidrot uzvārdus šo grozījumu autoriem, varoņi jāzin!

    Bats
    07.01.2023 13:03
    Reply to  Poliglots

    Šī ir lielākā cūcība visā izmaiņu pakā! Apkures sezona nebeidzas 28.februārī, attiecīgi vēl visu martu piespiedu kārtā pērc par pilnu cenu (ja siltumsūknis), savas iepriekšējā vasarā saražotās februārī dzēšas. Episki kretīni! Izmaiņas vērstas uz to lai pašpietiekamās mājsaimniecības ražoto dāvinātu tīklam. Martā saražot pietiekami Marta patēriņam nav iespējams, saulītes nepietiek un mikroģeneratora jauda ir ierobežota uz 11kW, pat ja saulītes pietiktu.

    Karlis
    07.01.2023 14:29
    Reply to  Bats

    Pareizāk ir pārdot to, kas nav vajadzīgs. Kad vajadzēs, nopirksi.
    Nepatīk … krāj mājās.

    Jānis Rišis
    07.01.2023 18:13

    Bet, vai tad paneļi nesabojā jumtu?
    Un kādam tas ielaminētais saules panelis kaut kur būs jāpārstrādā beigās.

    Elektriķis
    07.01.2023 19:44
    Reply to  Jānis Rišis

    Kā paneļi bojā jumtu? Ja tos liek ātrās peļņas čaļi, sabojājot to?
    Un kā piedāvā iegūt elektrību, lai tas būtu absolūti nekaitīgi videi? Varbūt AES? Es par, tikai droši vien uzradīsies tādi, kuri jautās kā pārstrādāt radioaktīvos atkritumus.
    Vecos paneļus daži ir iemanījušies izmantot nojumēm un citām saimniecības būvēm. Pieņemu ka tie nav kaitīgāki par azbestcementa “šīfer”.

    Gundars
    11.01.2023 20:24
    Reply to  Elektriķis

    Vienmēr piesauc to neloģisko argumentu, ka vecos akumulatorus var vēl izmanto mājās, vecos saules paneļus nojumēm. Bet vai tas ir ilgtermiņa risinājums pēc būtības? Ko darīs, kad visiem jau būs nojumes no veciem saules paneļiem, bet nāks klāt jauni nolietoti? Tas pats ar akumulatoriem. Tā ir tāda problēmas uzkrāšana vēl lielākā apjomā, un strausa politika. Un tikai liecina, ka reāla pārstrādes plāna nevienam nav. Nogrūst kaut kur, lai var ņemt jaunu. No acīm prom.

    Dedzinam pērno zāli
    08.01.2023 14:13

    Vienotību elektorāts šito nespēj izlasīt, kur nu vel izprast, tapēc nākošās vēlēšanas ir paredzamas ar 100% preciztāt….

    Martins
    08.01.2023 15:55

    Es domāju ka lielais paneļu apjājiens vēl tikai sekos. Uzliks nenormālu ciparu par jaudu, pacels sadales maksu un par neto administrēšanu piestādīs kārtīgu rēķinu. Mums normāla nākotne ir tikai ar AES plus papildus HES. Paneļi un vējiņš ir piliens jūrā plus izmaksas ir neadekvātas.

    kkā tā
    08.01.2023 18:35
    Reply to  Martins

    Kāds apjājiens, ka tā ir zelta bedre – augustā visu saražoto un nodoto tīklā kāds pārdeva par 60 centiem/kw, tagad atdod atpakaļ pa 10-15 centiem kw. ST zaudējumi, jo viņi tikai to pārvada, Latvenergo milzu peļņa, jo visa peļņa, kura rodas, tiek viņiem.

    Alberts Kviesis
    11.01.2023 12:48

    Saražotos kilovatus piesaistīs biržas centiem, attiecīgi kontā būs nevis kilovati, bet eiro centi. Sanāks, ka pārdodat pa 6-7 centi, bet pēc tam pērkat pa 30 centiem?

    bobis
    11.01.2023 21:18

    Nozare kur slaukt un slaukt, kaut ka jaataisno plani buvet atomelektrostaciju.

    bobis
    11.01.2023 21:22

    Tiraka un zalaka, letaka atom energija ar trisgalvainam govim katra seta.

    Komentētājs
    15.01.2023 20:25

    Privilēģēto un īpaši ST pietuvināto draugu, radu utt… lietotāju problēmas…īsti elektrības lietotāji sēž un tik tērē bez iespējas kaut ko ražot.

    Reklāma