Web Analytics
More
    Reklāma

    No nākamā gada 1. janvāra ikvienam uzņēmumam Latvijā būs obligāta sava e-adrese

    Jaunākie raksti

    Jaunais 2023. gads vien pāris dienu attālumā. Šajos nenoteiktības laikos nav skaidrs, ko tas nesīs un mainīs, taču viens ir zināms – no 1. janvāra oficiālās elektroniskās adreses (e-adrese) lietošana būs obligāta ikvienam uzņēmumam. Lai arī laika vairs nav daudz, domājams, ir tādi uzņēmumi, kam joprojām nav skaidrs, kas tas ir, kam to vajag un, ar cik lielām klapatām jārēķinās, lai izveidotu savu e-adresi. Ar visu pēc kārtas.

    Kas ir e-adrese?

    E-adrese ir risinājums, kas elektroniskajā vidē nodrošina drošu, ātru, ērtu un oficiālu bezpapīru saziņu jebkurā laikā un vietā starp valsts, pašvaldību iestādēm, juridiskām un privātpersonām. E-adrese fiziskām personām tiek veidota, izmantojot personas kodu, savukārt juridiskām personām – reģistrācijas numuru.

    Reklāma

    E-adresi Latvijā pakāpeniski sāka izmantot no 2018. gada 1. jūnija, kad tā kļuva obligāta valsts un pašvaldību iestādēm, plānošanas reģioniem, valsts augstskolām un zinātniskiem institūtiem. No 2020. gada 1. janvāra e-adresi lieto Augstākā tiesa, Satversmes tiesa un zvērināti tiesu izpildītāji. Iedzīvotāji un juridiskas personas, ieskaitot uzņēmumus, e-adresi brīvprātīgi var lietot jau no 2019. gada 1. janvāra. Taču no 2023. gada 1. janvāra uzņēmumiem un citām juridiskām personām tā būs obligāta.

    Kā izveidot uzņēmuma e-adresi?

    Būtiski, ka uzņēmuma e-adresi nevar izveidot kurš, katrs tajā strādājošais. Šāda iespēja ir tikai paraksttiesīgām personām, kuras ir reģistrētas kā uzņēmuma pārstāvji, piemēram, SIA un AS valdes locekļi.

    Uzņēmuma e-adreses izveide nav nekas pārlieku sarežģīts. Lai to izdarītu:

    1. Uzņēmuma pārstāvim jādodas uz portālu Latvija.lv un zem sadaļas “komersantiem” jāizvēlas opcija “izveido savu e-adresi”;
    2. Jāizvēlas viena no autentificēšanās iespējām portālā: ar eiD un eParaksts, eParaksts mobile vai eIDAS.eID;
    3. Jānorāda, kuram uzņēmumam vēlas izveidot e-adresi.

    Saņemot apstiprinājumu, ka attiecīgā persona var izveidot e-adresi, nepieciešams norādīt e-pasta adresi paziņojumu saņemšanai par jauniem e-adreses ziņojumiem. Atzīmē, ka piekrīti nosacījumiem un nospied pogu “izveidot e-adresi”. Kad tas izdarīts, turpmāk uzņēmuma e-adresei varēs piekļūt Latvija.lv sadaļā “Mana darba vieta”.

    Jāpiezīmē, ka lielajiem uzņēmumiem e-adreses risinājumu ieteicams integrēt savā dokumentu vadības sistēmā.

    Kā notiek saziņa?

    Lai uzņēmums šādā veidā varētu sazināties ar valsts un pašvaldību iestādēm, jāzina to nosaukums. Savukārt, lai sazinātos ar citu uzņēmumu, juridiskām personām, jāzina tā reģistrācijas numurs.

    Līdz ko uzņēmums ir izveidojis savu e-adresi, valsts un pašvaldību iestādēm ir pienākums turpmāk sazināties ar uzņēmumu tikai šādā veidā. Atbildi uz ziņojumiem e-adreses starpniecību uzņēmums var sniegt jebkurā laikā un vietā, kur vien pieejams internets. Par to, ka izveidota e-adrese, uzņēmumam atsevišķi iestādes nav jāinformē.

    Savai e-adreses pastkastītei var piekļūt, izmantojot vienīgi augstāk minētos autentifikācijas rīkus – eiD karti, eParaksts vai eParaksts mobile.

    Ziņojumu saņemšana un sūtīšana šādā veidā iespējama vienīgi tad, ja abas puses izmanto e-adresi. Šeit gan jāpiebilst, ka pagaidām ar e-adreses starpniecību nav pieejama saziņa starp fiziskām un juridiskām personām.

    Kādas ir sekas par e-adreses neizveidošanu?

    Pagaidām par e-adreses neizveidošanu netiek paredzēts nekāds sods. Taču tās neizmantošana uzņēmumam var radīt praktiskas neērtības, lieku laika un citu resursu patēriņu, sūtot un saņemot ziņojumus, izmantojot tradicionālos veidus, piemēram, pastu utt.

    Plašāku informāciju par e-adresi juridiskām personām, kā to pieslēgt un kādi ieguvumi, meklē šeit.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    29.12.2022 13:18

    Kā jau jebkurš valsts pārvaldes izstrādājums – neērts, nepraktisks, ar varu uzspiests un būs jālieto tāds kāds nu ir sanācis! Pārsūtīt neko nevar! Starp profiliem bez izlogošanās pārslēgties nevar. Nav saprotams cik daudz informācijas varēs sūtīt/saņemt un kad pastkaste būs pilna un viss nokārsies!
    Un kāds tai e-adresei pielietojums, ja saziņa ar Uzņēmumu reģistru notiks caur latvija.lv, nevis e-adresi, saziņa ar VID caur vid.gov.lv, ar būvvaldi caur BIS un ar skolu caur e-klase.

    Tai vietā lai tērētu lielu naudu e-adreses uzturēšanai, varēja vienkārši kopā ar dzīves vietu, vai juridisko adresi deklarēt arī personas e-pasta adresi.

    Last edited 1 year ago by Skābene
    29.12.2022 18:41
    Reply to  Skābene

    epasta adrese nenodrošina informācijas garantētu saņemšanu un drošību, tāpēc e-adreses izveides iemesli ir saprotami.

    Last edited 1 year ago by digitalk
    Skābene
    30.12.2022 08:29
    Reply to  digitalk

    ja jau epasts ir tik nedrošs un negarantē saņemšanu, kāpēc e-adreses reģistrēšanai vajag e-pastu uz kuru sūtīt paziņojumus, ka kaut kas ir iekritis e-adrese pastkastē? Galu galā tak šobrīd visas valsts iestādes uz elektronisku iesniegumu atbild, ka tas ir saņemts. Ja ir atbilde, nav bažu. Un ar to drošību būs tāpat kā daudzās iestādēs, kur vadītājs savu eiD karti atdod sekretārei, lai tā paraksta visus dokumentus un nosūta. Ar pieslēgšanos e-adresei būs tas pats.

    30.12.2022 13:58
    Reply to  Skābene

    > kāpēc e-adreses reģistrēšanai vajag e-pastu uz kuru sūtīt paziņojumus

    papildus serviss, lai tu zinātu, ka valsts institūcija tev kaut ko atsūtījusi.

    > Ja ir atbilde, nav bažu

    ja nav atbildes, tad īsti nav skaidrs — tevi ignorē vai pats esi lažmeistars ar savu viedlāpstas “bīdi-pirkstu-palaid-vaļā-kur-pazuda?!?”.

    > ar to drošību būs tāpat kā daudzās iestādēs

    tu mēģini e-adresi uztvert kā e-pastu, bet tā ir elektroniska juridiskā adrese vai privātpersonām deklarētā adrese. drošība nav kā tu pievienosies, drošība ir “valsts dokuments ir nogādāts adresātam”. zināma garantija, kas ir reģistrēta datubāzē un nav atkarīga no ISP, epasta provaidera vai ‘kūlhakera’.

    Ineta
    31.12.2022 10:32
    Reply to  digitalk

    Viss domāts lai taisītu bardaku cilvēku vidū un kontrolētu lopiņus firmā latvijas republika

    Ineta
    31.12.2022 10:29
    Reply to  digitalk

    Cik labi dzīvot ar rozā brillēm.

    31.12.2022 17:50
    Reply to  Ineta

    stiklu tonējumam ir maza nozīme, ja dioptrijas garām, kā tev. nespēja redzēt tālāk par savu degungalu un kopainu iztēloties par izplūdušu pleķi.

    nedarata
    30.12.2022 09:19

    e-adreses galvenā jēga ir lai varētu pēc tam likt sodus, ka nav e-adreses un lai palielinātu birokrātiju. būs jāalgo atsevišķs darbinieks, kas to vien darīs kā dzīvos e sistēmā.

    andzejs
    31.12.2022 11:37

    par Smart ID aizmirsuši, lai popularizētu nepopulārājus risinājumus.
    Kārtējā valsts pārvaldes slijtā pārvaldība.

    31.12.2022 17:55
    Reply to  andzejs

    Smart ID ir igauņu firmas privātrisinājums, kuram nav nekāda sakara ar Latvijas valsts pārvaldi.

    Reklāma