Web Analytics
More
    Reklāma

    Enefit uzņēmumu grupa pieckārt kāpina investīcijas atjaunīgās enerģijas ražošanā

    Jaunākie raksti

    Enefit uzņēmumu grupa, kas ir Baltijā lielākais vēja enerģijas ražotājs, reaģējot uz enerģijas pieprasījuma tendencēm, šogad pieckārt kāpinājusi investīcijas atjaunīgās enerģijas ražošanā. Arī Enefit mazumtirdzniecības dati Latvijas tirgū apliecina, ka šobrīd jau 40% uzņēmuma mājsaimniecību klientu izvēlas iegādāties elektroenerģiju no vēja parkiem.

    Meklējot jaunus risinājumus elektroenerģijas izmaksu kāpuma mazināšanai, Enefit kopš šī gada aprīļa piedāvā iespēju klientiem slēgt līgumus un iegādāties elektroenerģiju no uzņēmuma attīstītajām vēja elektrostacijām. Tādējādi radot iespēju iegādāties lētāku un no tirgus svārstībām neatkarīgu fiksētas cenas elektroenerģiju ilgtermiņā. Iegādāties elektroenerģiju no vēja elektrostacijām šogad izvēlējušies jau 35 000 Latvijas mājsaimniecību. Turklāt šis risinājums jau kādu laiku ir pieprasīts arī uzņēmumu segmentā. Kopējais klientu vēja elektroenerģijas iegādes līgumapjoms turpmākajiem gadiem ir 3 000 000 megavatstundas – salīdzinājumam var minēt, ka Latvijas kopējais gada elektroenerģijas patēriņš ir 7 400 000 megavatstundas.

    Reklāma

    “Redzam, ka šobrīd vēja saražotās enerģijas pievilcību nosaka ne vien ilgtspējas aspekts, bet arī iespēja saņemt zemākus elektroenerģijas rēķinus. Vējš tāpat kā saule un ūdens ir nulles izmaksu energoresursi. Tādēļ, neraugoties uz straujo un iepriekš nepieredzēto elektrības cenu kāpumu, elektrība, kas iegādāta no vēja elektrostacijām, šogad spējusi nodrošināt ievērojami zemākas cenas, salīdzinot ar aktuālo tirgus cenu Latvijā. Vienlaikus tas ir būtisks tirgus signāls un stimuls vēja parku attīstītājiem veikt liela apjoma investīcijas jaunu vēja elektrostaciju būvniecībā arī turpmāk. Tādā veidā paātrinot Latvijas virzību uz energoneatkarību un turpinot samazināt atkarību no fosilo energoresursu importa,” skaidro Krists Mertens, Enefit valdes priekšsēdētājs.

    Enefit uzņēmumu grupa šī gada pirmajos deviņos mēnešos jaunu vēja un lieljaudas saules elektrostaciju attīstībai ir novirzījusi vairāk nekā 105 miljonus eiro lielas investīcijas, kas ir piecas reizes vairāk nekā pērn. Atjaunīgās enerģijas ražošanas projektu attīstību pārrauga Enefit māsas uzņēmums Enefit Green, kura pārziņā ir vairāku jaunu atjaunīgās enerģijas ražošanas projektu izveide Baltijas jūras reģionā: sauszemes vēja parki Purtsē (Igaunija), Šilalē un Akmenē (Lietuva), un Tolpenvārā (Somija), kā arī saules enerģijas parki Purtsē un Zambrovā (Polija).

    Kā uzsver K. Mertens, jaunas ražošanas jaudas, apgūstot vietējos atjaunīgos resursus, ir kritiski svarīgas ne tikai cenu samazināšanai, bet arī enerģētiskās neatkarības veicināšanai reģionā: “Mēs vēsturiski esam bijuši atkarīgi no energoresursu importa no Krievijas, un šobrīd īpaši svarīgi ir šo atkarību mazināt, jo tādā veidā tiek mazināta arī Krievijas ģeopolitiskā ietekme. Enerģētikas krīzes pārvarēšanai nepieciešams vairot izmaksās izdevīgu, no importa neatkarīgu tīras enerģijas ražošanu Latvijā un visā Baltijā. Meklējot alternatīvas, mēs redzam, ka vēja enerģija ir viens no atslēgas risinājumiem esošās enerģētikas krīzes pārvarēšanā.”

    Turpmākajos gados atjaunīgās enerģijas ražošanas projektos Enefit uzņēmumu grupa investēs 1,5 miljardus eiro. Daļa no šīm investīcijām tiks novirzītas arī Latvijā, kur šobrīd tiek aktīvi izvērtētas vairāku jaunu vēja parku un lielas jaudas saules elektrostaciju izveides iespējas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma