Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link Deco X90 bezvadu režģtīkla maršrutētāju apskats

    Jaunākie raksti

    Mājoklis bez bezvadu maršrutētāja diez vai ir iedomājams. Ļaudis parasti izvēlas kaut ko cenā nedaudz piezemētāku, bet TP-Link Deco X90 bezvadu režģtīkla maršrutētāji noderēs pašiem prasīgākajiem lietotājiem.

    TP-Link Deco X90 bezvadu režģtīkla maršrutētāju komplekta cena tuvojas 600 eiro raksta tapšanas laikā, turklāt par šo naudu saņemsi divas, nevis trīs ierīces komplektā. Skan visai skarbi, bet paskatīsimies, ko tieši Deco X90 bezvadu režģtīkla maršrutētāji spēj.

    Reklāma

    Deco X90 bezvadu režģtīkla maršrutētāju galvenais ieguvums ir 2.5 gigabitu LAN pieslēgvieta uz katras no ierīcēm, to tad arī mēģināsim notestēt, lai beidzot iegūtu kādu skaidrāku bildi par Wi-Fi 6 spējām nest datu pa gaisu.

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: tri-band, AX6600 performance 4804 + 1201 + 574 Mbit/s
    • Procesors: nav datu
    • Atmiņas: par RAM nav datu, par iebūvēto atmiņu arī nav datu
    • Antenas: 4×4 MU-MIMO (2.4 GHz 2×2, 5 GHz 2×2, 5 GHz 4×4), Beamforming, 1024-QAM high data rate, 20/40/80/160 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: RJ45 2.5 Gigabit LAN/WAN, RJ45 1 Gigabit LAN/WAN
    • LED indikatori: Power, Wi-Fi
    • Pogas: Reset
    • Izmēri un svars: 130 × 123 × 210 mm, aptuveni 800 g katrai ierīcei
    • Papildus: QoS, Parental Control, Beamforming, TP-Link Mesh Technology
    • Cena: apskata tapšanas laikā ap 580 eiro par divu ierīču komplektu

    Izskats un uzbūve

    Deco X90 bezvadu režģtīkla maršrutētāju ierīces veidotas vertikālas, TP-Link savu Deco sēriju tieši tā arī veidojuši iepriekš. Šoreiz gan ierīces ir gandrīz pilnībā baltas ar glīti noslēptu LED diodi, kas ziņo par ierīces darbību.

    Atzīšos, ka neesmu fans neregulāras formas šāda tipa iekārtām, kam ideālā gadījumā būtu jāpaslēpjas no nejauša skata. Deco X90 ierīces šajā ziņā nav sliktākais risinājums, bet kaut ko noteikti varēja izdomāt ar LAN vadu pieslēgvietām. Elektrības vads ir paslēpts, bet interneta vadi visai izteikti slienas ārā no ierīces aizmugures daļas.

    Ir visai grūti nepaturēt prātā Deco X90 komplekta cenu, tāpēc arī uzbūves kvalitātē atļaušos būt skarbs pret ierīcēm. Manuprāt, par šo cenu Deco X90 varēja būt veidots no labākiem materiāliem. Pieļauju, ka Deco X90 formas veidotas tā, lai ierīces labāk dzesētos, bet man tās nedaudz atgādina pamatīga izmēra plastmasas puķupodus.

    Kopumā nav slikti, bet par 600 eiro noteikti varēja labāk.

    Iestatīšana

    Kā jau minēju, TP-Link Deco X90 iestatīšana ir ļoti vienkārša – pieslēdz ierīci pie elektrības un interneta, ielādē viedtālruņa lietotni, pieslēdzies pie TP-Link Deco X90 izveidotā pagaidu Wi-Fi un tālāk jau lietotne visu pateiks priekšā. Pēc tam atliek vien pievienot otru TP-Link Deco X90 ierīci un atjaunināt programmatūru.

    It kā tika solīts, ka otrā Deco X90 bezvadu režģtīkla maršrutētāja ierīce pie pirmās pieslēgsies pati (atliek tikai to pievienot elektrībai), bet man tā nenotika. Iespējams, pēc programmatūras labojuma uzstādīšanas tas būtu noticis pats no sevis.

    Lietotne un iespējas

    TP-Link Deco X90 pavada TP-Link Deco lietotne, tajā atradīsi dažas papildu iespējas – iespējams bloķēt ierīces, iestatīt daļēji manuālu QoS, izveidot dažādus vecāku uzraudzības filtrus un arī pieteikties pretvīrusu aizsardzībai. Te gan uzreiz jāsaka, ka šī aizsardzība ir maksas pakalpojums un ne tas pats lētākais.

    Tiek solīts, ka TP-Link Deco X90 izmanto AI-Driven Mesh, kas visu laiku mācās no lietotāja ieradumiem, ierīču savienojumu kvalitātes un visu laiku optimizē mājas Wi-Fi tīklu. Ir arī daži automatizācijas iestatījumi, bet tie pieejami tikai kopā ar saderīgām TP-Link ierīcēm un sensoriem.

    Ātrdarbība

    TP-Link Deco X90 ātrdarbību izmēģināju ar klēpjdatoru (AMD Ryzen 7 3750H, 16 GB RAM, 512 GB NVMe, Intel AX200 tīkla karte). Ātrumu mērījumus veicu tiešā ierīču tuvumā, tad blakus istabā aiz vienas reģipša sienas (aptuveni 9 m no galvenā TP-Link Deco X90) un tad aiz trim reģipša sienām (ap 12 metri no galvenā maršrutētāja). Mērījumiem tiek izmantots servera dators, kas ar vadu pievienots pie TP-Link Deco X90.

    Pēc tam ieslēdzu arī otru TP-Link Deco X90, kas atrodas pirmās ierīces redzamībā un otrais maršrutētājs ir redzams, kas stāvi abu istabu durvīs. Attiecīgi sanāk, ka tuvākajā istabā nu ir tieša redzamība, bet tālākajā istabā signāls iet caur vienu sienu. Jāsaka, ka manā pieticīgajā miteklī noteikti pietiek ar vienu šādu ierīci, jo mērījumi nekādi neatspoguļoju ne ieguvumus, nedz arī kādus zaudējumus.

    Te uzreiz ir jānorāda, ka TP-Link Deco X90 ir dārgā gala ierīce, kurai bezvadu mugurkaula savienojums pašu režģtīkla ierīču starpā iet pa atsevišķi atdalītu kanālu. Attiecīgi ierīču saziņa savā starpā vismaz teorētiski nenoēd neko no datu pārsūtīšanas ātruma.

    Jāsaka, ka ar klēpjdatoru un Intel AX200 tīkla karti veicās ļoti labi. Te gan jāsaka, ka tāpat mēs šobrīd esam visai tālu no TP-Link Deco X90 maksimālajām spējām, jo šie bezvadu režģtīkla maršrutētāji ir ar 2.5 gigabitu pieslēgvietām.

    Tad nu ņemsim sev pieejamos datorus ar 2.5 gigabitu pieslēgvietām savienosim tos ar vadu ar Deco X90 (katrs dators pieslēgts pie sava Deco X90 bezvadu režģtīkla maršrutētāja). Mērījumi izskatās sekojoši:

    Nez kāpēc ar augšupielādi nu nemaz neveicās. Tā arī nesapratu, kur tieši meklējama problēma. Lejupielāde noteikti bija vismaz savus +50% virs gigabita spējām, bet tāpat atpalika no tā, ko gaidīju no 2.5 gigabitu savienojuma. Jā, 2.5 gigabiti šajā gadījumā ir solīti tikai attiecīgām LAN pieslēgvietām, nevis kopējam bezvadu režģtīklam.

    Tāpat būtu jānorāda, ka šāda tipa režģtīkla iekārtas ir paredzētas drīzāk daudzu klienta ierīču apkalpošanai vienlaikus, kas arī radītu vajadzīgo noslodzi, bet mājas apstākļos ar pāris iekārtām nevaram pilnībā pārbaudīt TP-Link Deco X90 spējas.

    Nobeigumā

    Manās acīs TP-Link Deco X90 ir jauki un brīnišķīgi aparātiņi, kuriem gan jāpiemeklē būtu atbilstoši lielas telpas, 65 kvadrātmetros bezvadu režģtīkla ierīcēm īsti pielietojumu neredzu. Protams, TP-Link Deco X90 gadījumā ir jāatvēl arī pamatīgu budžetu ierīču iegādei.

    Labs iemesls TP-Link Deco X90 iegādei būtu 2.5 gigabitu tīkla izveide mājoklī vai nelielā ofisā, tad gan varētu sākt attaisnoties visai augstā ierīču komplekta cena. Bet tad atkal ir jāskatās, lai abas TP-Link Deco X90 ierīces būtu tiešā vai gandrīz tiešā redzamībā viena otrai.

    Protams, jāņem vērā, ka 2.5 gigabitu ātrumus redzēsi tikai iekšējā tīklā (starp datoriem, NAS iekārtām u.c., bet būs jāmeklē rokā arī 2.5 gigabitu switch, lai šo visu liktu lietā). TP-Link Deco X90 būtu arī noderīgs, ja vien dzīvo māju ciematā, kur TET ievilcis visus 10 gigabitus sekundē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Diginauts
    07.12.2022 15:42

    Ķīnas tīkla iekārtas neizmantoju.
    Sliktakajā gadījumā uzliku OpenWRT un tad kā rezervistu izmantoju.

    Bats
    07.12.2022 17:42

    Nebūtu slikti, ja iedotu uz apskatu šo iekārtu kādam, kas nedzīvo dažās rīģipša starpsienu atdalītās istabās, bet mūrētā mājā. Vienu noliktu pirmā stāva viesistabā, otru bēniņstāva darba istabā un tad varētu testēt vai atrodoties, katlumājā (kurā ir vairāki viedie devēji, kam vajag wifi), garāžā un attālākajā tualetē joprojām ir labs tīkla ātrums.
    Otrs aspekts, par kuru ne vārda apskatā ir tieši pats TP-Link zīmols un lietotāju datu ieguve un uzkrāšana Ķīnas serveros.

    Kursors.lv
    07.12.2022 18:11
    Reply to  Bats

    Piekrītu, nebūtu gan slikti. Kad mums komandā būs cilvēks, kam ir nepaveicies dzīvot mūrētā mājā un kas spēs notestēt šādas ierīces, noteikti deleģēsim viņam veikt šos testus. Kas attiecas uz TP-Link zīmola produktu drošību, tad, cik skatos, nekādi pārāk traki notikumi to pagaidām nepavada. Ja redzēsim, ka kaut kas nelāgs notiek, informēsim atsevišķi ziņu formā, kā to esam darījuši iepriekš līdzīgās situācijās.

    Bats
    10.12.2022 12:08

    Nākamreiz: Šodien kursors savās rokās dabūjis testam jaunāko ASUS Mesh rūteru komplektu par 800€. Par laimi mūsu Māris nedzīvo mūra privātmājā, bet “studijas tipa” vienistabas dzīvoklī un pārbaudīs tīkla pārklājumu un ātrumus, ielienot drēbju skapī un pēc tam dziļi aiz rīģipša pussienas nodalītā ledusskapja! Būtiskas atšķirības ātrumā nenovērojam, labs produkts!

    Kursors.lv
    10.12.2022 12:26
    Reply to  Bats

    Mēs testējam gadžetus nevis mājas. Tas ir viss, ko varu piebilst šajā sakarā.

    KKTK
    09.12.2022 11:56
    Reply to  Bats

    O, zinu tavu sāpi, jo arī tādu izbaudu pilnā apmērā. Baigi naudu atkritumu ražošanā neigrūdu (lasīt nepirku visādus krāsainus rūterīšus pamēģināšanai), bet tā vietā visādi miksēju esošo rūterus. Galu galā izbesija un iespringu un saurbu/savilku kabeļus uz otro stāvu un garāžu. Un pat tad dēļ mājas vidū esošā milzu mūra zona bija nu tā… Vislabāk sanāca, kad hAP ac3 ieliku otrā stāva gandrīz mājas vidū. Ar uzsvaru, ka otrajā stāvā, jo kad viņš bija aptuveni turpat, bet pirmajā stāvā – bija pašvaki. LMT LTE18 protams stāv tālākajā stūrī pie pie loga, no kura “redz” torni. No tā WiFi lielas jēgas vispār nav.
    Vienu vārdu sakot mana mācība – kabeļi starp rūteriem, rūteri pēc iespējas augstāk un ieteicams ar ārējām antenām..

    Usinss
    07.12.2022 22:53

    Liepājā jau sen jebkura daudzdzīvokļu māja dabū 10 Gbit/s pirms TET vispār par to sāka domāt…

    Reklāma