Web Analytics
More
    Reklāma

    Izvēlēts pasaulē pirmais astronauts – cilvēks ar īpašām vajadzībām

    Jaunākie raksti

    Kad runa ir par kosmosa izpēti, raisās asociācijas, ka šo darbiņu veic stipri un aktīvi cilvēki, kuriem ar veselību arī fiziski viss ir kārtībā. Taču, iespējams, pēc pāris gadiem astronauta pienākumi tiks piešķirti arī cilvēkiem ar invaliditāti. Par to liecina fakts, ka Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) trešdien izvēlējās pasaulē pirmo astronautu ar invaliditāti.

    41 gadu vecais Džons Makfals, kuram 19 gados tika amputēta labā kāja, ir pirmais dalībnieks, kurš iesaistīsies jaunajā programmā, kas pēta astronautu ar invaliditāti pielāgošanos kosmosa izpētei, tostarp izmitināšanu kosmosa stacijā. Programmas ietvaros tiks pētītas izmaksas un nepieciešamās izmaiņas, kas nepieciešamas, lai kosmosā nosūtītu astronautus ar invaliditāti.

    Reklāma

    EKA pērnā gada martā aicināja iesniegt pieteikumus par cilvēkiem ar invaliditāti, kuri varētu izturēt stingras fiziskās un psiholoģiskās pārbaudes. Starp 257 pieteiktajiem dalībniekiem kosmosa aģentūra izvēlējās tieši Makfalu un raksturo viņu kā pasaulē pirmo “parastronautu”. Nākamā gada pavasarī viņš sāks dalību 12 mēnešu apmācību programmā Eiropas Astronautu centrā, kas atrodas Vācijā.

    Makfals atzīst, ka vienmēr bijis ieinteresēts kosmosa un zinātnes jomās. Neskatoties uz kājas amputāciju, arī sports viņam nav bijis svešs. 2008. gada paralimpiskajās spēlēs Makfals izcīnīja bronzas medaļu 100 metru skrējienā. Pašreiz viņš strādā par traumatologu un ortopēdijas speciālistu Anglijā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Saule
    25.11.2022 10:13

    Pilnīgs idiotisms, kas būs nākamais? Cilvēkus ar mentālu atpalicību algos par ugunsdzēsējiem un policistiem, un skolotājiem, pēc tam pirmais non-binary, overweight utt astronauts? Mūsdienās par tavu piemērotību profesijai un prasmēm svarīgāki ir visi šie modernie saukļi un pašdefinēšanās.

    KKTK
    25.11.2022 10:38

    Diezan loģiski – kosmiskajā stacijā viņam būs vieglāk izlidot cauri lūkām. Domāju arī pārtiku un skābekli tāds cilvēks patērēs mazāk – nav jābaro kājas.

    Mīnuss tāds, ka būs grūtāk rast stabīlu atbalstu kaut kādiem darbiem. Atsperties un aizgādāt abās rokās turamu objektu/kasti. utt.

    25.11.2022 10:54

    pirmais cilvēks kosmosā ar “īpašām vajadzībām” bija Valentīna Tereškova. pirms tam neviens nebija pielāgojis nepieciešamās lietas sievietēm.

    uzreiz ps. tiem, kuri tankā vai feministes. tā bija ironija par stulba apzīmējuma “īpašās vajadzības” lietošanu vietā un nevietā.

    Skābene
    25.11.2022 11:45
    Reply to  digitalk

    Kaviārs un šampanietis kosmosā arī ir “īpaša vajadzība”. :)

    Krotow
    25.11.2022 17:25

    Bezsvara apstākļos viena kāja pat nav īpašas vajadzības. Vēl saprastu ja tur augšā sūtītu kādus alternatīvi apdāvinātos vai smagi slimus, kur varētu minēt – pārdzīvos paātrinājumu vai nē. Taču te viss būs kārtībā.

    Reklāma