Web Analytics
More
    Reklāma

    Divi Igaunijas pilsoņi apsūdzēti par krāpšanos ar kriptovalūtām lielā apmērā

    Jaunākie raksti

    Dažkārt šķiet, ka mums apkārt atrodas vieni vienīgi blēži. Nesen rakstījām par to, ka divi Krievijas pilsoņi aizturēti par autortiesību pārkāpumiem saistībā ar pirātisko e-grāmatu bibliotēku. Vienlaikus tapis zināms, ka ASV prokurori diviem Igaunijas pilsoņiem izvirzījuši vairākas apsūdzības par krāpšanos ar kriptovalūtām 575 miljonu ASV dolāru vērtībā.

    Saskaņā ar nedēļas sākumā publicēto ziņojumu – abi Tallinas iedzīvotāji – Sergejs Potapenko un Ivans Turogins – bija partneri vairākās savstarpēji saistītās krāpnieciskās shēmās, kuru mērķis bija izkrāpt kriptovalūtas. Viņi izmantojuši dažādas fiktīvas kompānijas, lai atmazgātu no simtiem tūkstošu investoru izkrāptos līdzekļus, ko vēlāk iztērējuši luksusa automašīnām un nekustamajiem īpašumiem Igaunijā.

    Reklāma

    Abu krāpnieku pirmais uzņēmums “HashCoins” darbību sāka 2013. gada decembrī un it kā darbojās kā kriptovalūtu “rakšanas” aprīkojuma ražotājs. Taču saskaņā ar apsūdzību “HashCoins” tā arī nekad neko nav saražojis un tā vietā piedāvāja brīvajā tirgū iegādātas iekārtas, kā arī atrada iemeslus, lai lielāko daļu pasūtījumu nemaz nepiegādātu klientiem.

    Divus gadus vēlāk krāpnieki radījuši otru uzņēmumu “HashFlare”, kas piedāvāja attālinātas kriptovalūtu ieguves pakalpojumus, sakot, ka klienti saņems nevis “rakšanas” iekārtas, bet daļu peļņas. Uzņēmums saviem klientiem esot gan rādījis melīgu informāciju par ieņēmumiem, gan izdomājis dažādus iemeslus, kāpēc klients nopelnīto nevar izņemt.

    2018. gadā “HashFlare” paziņoja, ka pārtrauc darbību, atsaucoties uz pieaugošajām enerģijas izmaksām un to, ka bitkoinu ieguve vairs nav rentabla. Taču prokurori apgalvo, ka arī tie bijuši meli un krāpnieki turpinājuši “rakt” kriptovalūtas, izmantojot aprīkojumu, kas iegādāts par izkrāptajiem klientu līdzekļiem. Aprēķināts, ka kopumā šajās shēmās Potapenko un Turogins izkrāpuši līdzekļus 575 miljonu USD vērtībā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Biteme
    24.11.2022 19:55

    Cietumā pēc pagalma slaucīšanas stāstīs pārējiem kā reiz bijuši kriptobaroni. Un tad sargs nobļausies, marš pusdienās!

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    24.11.2022 22:06
    Reply to  Biteme

    Jā, ļoti skumjš piemērs. Būtu iespēju robežās iegādājušies bitcoin no godīgi nopelnītā/ iekrātā un turējuši long-term – tad rezultāts būtu daudz labāks

    Reklāma