Web Analytics
More
    Reklāma

    BADideas.fund piecos mēnešos iegulda pus miljonu eiro

    Jaunākie raksti

    Jaunuzņēmumu dibinātāju un būvētāju vadītais BADideas.fund uzsāka darbību tikai piecus mēnešus atpakaļ, bet šis enģeļinvestoru sindikāts jau ir ieguldījis piecos jaunuzņēmumos Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Ukrainā, ieguldot kopā 500 tūkstošus eiro.

    Sākumā tie bija pāris ducis jaunuzņēmumu veidotāji, kas sanāca kopā, lai investētu daudzsološākajos Baltijas un Centrālās un Austrumeiropas (CEE) jaunuzņēmumos. Šobrīd tas ir izaudzis par vairāk nekā 100 biedru kopienu, pārstāvot 14 valstis.

    Reklāma

    Ideja nosaukt sindikātu BADideas radusies no Pola Greiema – pasaules prestižākā jaunuzņēmumu akseleratora Y Combinator dibinātāja – citāta: “Visi vienradži sākotnēji daudziem šķita kā sliktas idejas”.

    BADideas.fund dibinātājs Raimonds Kulbergs uzskata, ka jaunuzņēmumu dibinātājiem nevajadzētu pāragri atteikties no savas idejas. “Vairums cilvēku stāstīs jaunuzņēmējiem, ka viņu ideja nekam neder. Mēs zinām to sajūtu, kad to dzird dibinātājs. Mēs esam bijuši tajās pašās kurpēs. Tāpēc arī radījām šo eņģeļinvestoru sindikātu – lai mēs varētu ieguldīt idejās, kas citiem varētu šķist nevērtīgas, bet mēs zinām, ka tās varētu kļūt par nākamajiem vienradžiem. Mēs esam tādi investori, kādus vēlējāmies, kad paši piesaistījām investorus.” BADideas.fund dibinātājs Raimonds Kulbergs.

    Būvējis trīs uzņēmumus un pārdevis vienu jaunuzņēmumu, Raimonds vēlējās sākt eņģeļieguldīšanu, taču tas var būt vientuļš un dārgs vaļasprieks. Runājot ar citiem jaunuzņēmumu veidotājiem, viņš sapratis, ka daudzi sajūt līdzīgu vilkmi – atbalstīt citus daudzsološākos dibinātājus. Tāpēc viņi kopā sapucējās, lai veidotu BADideas.fund, kas spētu kopā izvērtēt un palīdzēt jaunuzņēmumiem un, to darot, kļūt labāki eņģeļieguldīšanā, mācoties viens no otra.

    BADideas.fund vada pieredzējuši jaunuzņēmēji, kas ir uzcēluši veiksmīgus uzņēmumums, piesaistījuši investoru līdzekļus un var palīdzēt dibinātājiem pārvarēt šķēršļus, ar kuriem viņi sastapsies ceļā. Starp BADideas.fund biedriem ir dibinātāji un jaunuzņēmumu veidotāji, kas būvējuši tādus uzņēmumus kā Vimeo ($450m finansējums), Printify ($54m), Pandadoc ($51m), Pipedrive ($90m), Bolt ($1.3b finansējums), Apollo ($151m), Bird ($783m finansējums), Shopify ($122m), Whimsical ($30m), Lokalise ($56m), Deel ($679m), Printful ($130m), Twilio ($614m), Veriff ($1.3b), Wise ($192.3m finansējums).

    Kopš nesenās darbības uzsākšanas BADideas.fund jau ir ieguldījis piecos jaunuzņēmumos, tostarp: Breezit (Lietuva), Recruitlab (Igaunija), Lande (Latvija), Fuel Finance (Ukraina), Rapidworks (Igaunija).

    Lai atrastu perspektīvākos jaunuzņēmumus, kuros investēt, viņi izskatīja vairāk kā 200 pieteikumus no Baltijas un CEE valstīm:

    • To attīstības stadija: 3% bija idejas stadijā, 25% prototipa stadijā, 52% sākotnējo ieņēmumu stadijā;
    • Uzņēmējdarbības modelis: 50% B2B, 20% B2C, 15% marketplace uzņēmējdarbības modelis;
    • Valstis: pieteikumi bija no 27 valstīm, valstis, tostarp Latvija (17%), Igaunija (28%), Lietuva (7%), ASV (6%) un Lielbritānija (5%).

    Viņi kopā ir gatavi investēt vairāk nekā 3 miljonus eiro gadā, bet vienā biznesa risinājumu un programmatūras projektā – no 50 līdz 100 tūkstošiem eiro. BADideas.fund ieguldījuma fokuss ir pirmssēklas un sēklu stadijas jaunuzņēmumi, bet sagaidot, ka ir jau izstrādāts un tirgū palaists produkta prototips, un novērojama pirmā sazobe ar tirgu. Pirmajā darbības gadā komanda mērķē investēt desmit jaunuzņēmumos. Vēlāk – divos trijos jaunuzņēmumos mēnesī.

    Atšķirībā no sindikātiem un enģeļinvestoru apvienībām, kas izskata pieteikumus reizi mēnesī, BADideas.fund to dara pastāvīgi, dodot pirmo atbildi jau dienas vai divu laikā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma